Mapping-ul cardiac

©

Autor:

Mapping-ul cardiac, metodă imagistică și terapeutică cardiovasculară cunoscută și sub denumirea de „cartografiere cardiacă”, presupune efectuarea planurilor și a hărților topografice cardiace (expunerea detaliată a tuturor suprafețelor anatomice și funcționale cardiace). [1], [2]

Descrierea metodei

În prezent, mapping-ul cardiac se realizează prin intermediul unor catetere introduse pe cale venoasă în interiorul cavităților cardiace. Aceste catetere poartă denumirea de catetere electrocardiografice și au rolul de a înregistra activitatea electrică a cordului, asemenea unei electrocardiograme. De asemenea, aceste catetere permit explorarea anatomiei cardiace în cavitățile cardiace unde sunt poziționate.

Introducerea pe cale venoasă, transportul și fixarea cateterului electrocardiografic la nivelul cavităților cardiace se realizează prin intermediul fluoroscopiei. Cu toate acestea, pot fi descrise anumite dezavantaje ale utilizării fluoroscopiei, precum:

  • Imposibilitatea localizării cu acuratețe a cateterului electrocardiografic la nivelul cavității cardiace
  • Prin intermediul fluoroscopiei, suprafața endocardiacă nu poate fi vizualizată și astfel locurile unde trebuie montate cateterele electrocardiografice pot fi doar aproximate, în funcție de raportul lor anatomic cu coastele și anumite vase de sânge
  • Datorită limitării modului de funcționare a fluoroscopiei bidimensionale, transportul intravenos al cateterului electrocardiografic nu poate fi realizat în condiții de maximă siguranță, procedeul ocupă foarte mult timp și necesită supravegherea continuă pentru poziționarea cateterului în locul corespunzător
  • Expunerea la radiații atât a bolnavului, cât și a personalului medical care efectuează investigația.


Noile tehnici de mapping cardiac reprezintă un nou început pentru investigațiile electrofiziologice cardiace, oferind noi perspective ale tratamentului aritmiilor.

Noile tehnici de mapping cardiac prezintă o rezoluție a imaginii cavităților cardiace cu mult superioară celor anterioare, prezintă o localizare tridimensională a cateterului electrocardiografic și o durată mai redusă a tehnicii de expunere a teritoriului cardiac. Datele înregistrate de către cateterul electrocardiografic - introdus pe cale venoasă la nivelul cavităților cardiace - sunt folosite pentru reproduceea, în timp real, a geometriei tridimensionale a cavităților cardiace și explorarea funcției electrice cardiace.

Cu toate acestea, tehnicile de mapping cardiac sunt costisitoare și nu se recomandă efectuarea lor în cazurile de aritmii cardiace comune, precum aritmia cu localizare la nivelul nodului atrioventricular, sindromul Wolf-Parkinson-White sau flutter atrial.

Din punct de vedere al modului de efectuare a tehnicii de mapping cardiac și de structurile anatomice cu care cateterul electrocardiografic vine în contact, pot fi descrise două forme de mapping cardiac:

  • Mapping-ul cardiac fără contact cu endocardul
  • Mapping-ul cardiac care vine în contact cu endocardul.


Prin intermediul mapping-ului cardiac poate fi identificat mecanismul de acțiune care stă la baza aritmiilor și poate fi efectuată ablația zonei de activitate electrică cardiacă la nivelul căreia apar aritmiile. [1], [2], [3]

Indicații

Tipurile de aritmii cardiace în cadrul cărora se recomandă efectuarea mapping-ului cardiac sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Tahicardia atrială
  • Aritmiile hemodinamice instabile (precum tahicardia ventriculară, etc.)
  • Fibrilația atrială
  • Flutterul atrial recurent
  • Sindromul de preexcitație
  • Disfuncția de nod atrio-ventricular.


Ablația electrică a zonelor cardiace electrice la nivelul cărora apar aritmiile, realizată prin intermediul mapping-ului cardiac, reprezintă, în prezent, tratamentul de elecție în cadrul numeroaselor aritmii. Tehnica prezintă rată crescută de reușită, număr redus de complicații și îmbunătățirea considerabilă a calității vieții bolnavilor cu aritmii, față de alte metode terapeutice. [1], [2], [3]


Data actualizare: 02-05-2018 | creare: 02-05-2018 | Vizite: 1625
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!