Ecocardiografia de stres în boala coronariană ischemică
Ecocardiografia de stres este o metodă non-invazivă ce combină ecografia bidimensională (2D) a inimii cu un stres fizic, farmacologic sau electric. Aceasta oferă informații similare din punct de vedere diagnostic și prognostic ca și perfuzia de stres cu radionuclizi, dar la costuri mult reduse, fără efecte asupra mediului înconjurător și fără riscuri biologice pentru pacient și medic.
Efortul fizic în poziție semisupină este cea mai utilizată metodă, testul cu Dobutamină este cel mai bun test pentru viabilitate, iar folosirea Dipiridamolului e cea mai simplă și sigură variantă pentru analiza atât a contractilității miocardului cât și a fluxul rezervei coronariene de sânge.
Mecanism fiziopatologic
Semnul ecografic al ischemiei miocardice este reprezentat de deteriorarea funcției inimii în momentul supusă unui factor de stres. Dezechilibrul dintre necesarul și aportul de oxigen la nivel miocardic conduce la ischemie, semnele și simptomele acesteia fiind folosite pentru diagnostic.
Heterogenitatea fluxului sangvin dintre subendocard și subepicard e elementul cheie în ischemie. Modificările metabolice, alterarea funcției mecanice, schimbările electrofiziologice, insuficiență ventriculară globală și durerea sunt pașii din cascada evenimentelor ischemiei.
Reducerea rezervei coronariene constituie subtratul patologic cel mai frecvent. Ordinea afectării straturilor inimii este: subendocard, iar subepicardul e afectat în cazul persistenței ischemiei.
În absența unei boli coronariene, fluxul rezervei coronariene poate fi redus în boala microvasculară, hipertrofia ventriculară stângă. În acest caz, angina cu subdenivelare de segment ST poate apărea cu modificări regionale de perfuzie cu absenșa oricărei anomalii de contractilitate la testul de stres.
Stresori ischemici: efortul fizic, Dobutamina și Dipiridamolul.
- Efortul fizic: cel mai frecvent folosit.
Stresorii farmacologici evită fenomene precum: hiperventilarea, hipercontractilitatea pereților inimii normali și mișcările excesive ale cutiei toracice.
- Dobutamina: stimulează receptorii adrenergici
- Dipiridamolul: stimulează receptorii adenozinici
Induc ischemie prin mecanisme diferite: dobutamina crește necesarul de oxigen, iar dipiridamolul reduce depozitul fluxului subendocardic.
Criterii de diagnostic
- Răspuns normal: un segment este normokinetic în repaus și norma sau hiperkinetic la stres.
- Ischemie: de la segment normokinetic în repaus la akinezie, hipokinezie sau diskinezie la stres (minimum 2 segmente adiacente modicate pentru diagnostic).
- Necroză: segment hipokinetic în repaus rămâne hipokinetic la stres.
- Răspuns viabil: segment hipokinetic în repaus își poate îmbunătăți funcția la stres (mioncard non-hibernant) sau inițial și-o îmbunătățește după care se degradează (răspuns bifazic).
- Factori dependenți de pacient ce pot afecta testul: obezitatea și bolile pulmonare. (1)
Indicațiile ecocardiografiei de stres
- 1. Ischemie miocardică
- 2. Valvuloaptii: stenoza aortică, stenoza mitrală, insuficiența mitrală severă, organică sau insuficiența mitrală ischemică.
- 3. Pacienții care nu pot efectua EKG de efort (rezultat submaximal sau imposibilitate fizică)
- 4. EKG neinterpretabil datorită tulburărilor de repolarizare
- 5. Evalurare postrevascularizare
- 6. Evaluarea riscului preoperator
- 7. Evaluarea etiologiei cardiace a dispneei
- 8. Coronarografie sau Computer Tomografie neconcludente (2, 3, 4)
Pregătirea înainte de procedură
- evitarea consumului de alimente și băuturi cu minimum 3-4 ore înainte de test
- evitarea fumatului în ziua testului datorită efectelor la nivel cardiovascular ale nicotinei
- evitarea consumului de cafeină în ziua testului
- anumite medicamente precum: beta-blocante, nitrați nu se administrează înainte de test. Medicația antidiabetică trebuie discutată înainte cu medicul (5)
Ecocardiografia de stres în boala coronariană ischemică - Concluzii
- Ecocardiografia de stres este o metodă ieftină, non-invazivă, de o acuratețe ridicată, cu rol în evaluarea răspunsului la un factor de stres, a miocardului. Cel mai utilizat mijloc de stres este efortul fizic.
- Prin acest mijloc imagistic se permite o evaluare preoperatorie adecvată a pacientului ce necesită intervenție, cât și evalurea postoperatorie, fără costuri prea mari.
- E o metodă subiectivă, depinzând atât de medic, cât și de pacient. Obezitatea sau bolile pulmonare pot reduce din acuratețea rezultatelor.
2. Ecocardiografia Doppler de stres. Web link: https://www.medvision.ro/workspace/uploads/articole/18.-stress_opt.pdf
3. Thomas H Marwick. Stress echocardiography. Heart. 2003 Jan; 89(1): 113–118.
4. Rosa Sicari, Lauro Cortigiani. The clinical use of stress echocardiography in ischemic heart disease. Cardiovascular Ultrasound201715:7. https://doi.org/10.1186/s12947-017-0099-2
5. web link: https://www.healthline.com/health/stress-echocardiography#1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!