Cardioversia

©

Autor:

Cardioversia este o procedura medicala prin intermediul careia un ritm cardiac rapid, anormal sau o aritmie cardiaca sunt convertite la un ritm normal, utilizand electricitate sau medicamente. Cardioversia electrica sincronizata foloseste o doza terapeutica de curent electric catre inima, intr-un moment specific al ciclului cardiac. Cardioversia farmacologica, numita si cardioversie chimica, utilizeaza medicatia antiaritmica in locul socului electric.

Cardioversia este o procedura planificata si realizata in spital, dupa care in mod normal pacientul poate merge acasa in aceeasi zi. Pentru cei mai multi oameni, cardioversia restabileste rapid ritmul normal al inimii.

Pentru a realiza cardioversia electrica sincronizata sunt utilizati doi electrozi, fiecare continand o placuta metalica tapetata cu un gel conductiv bazat pe solutie salina. Acestia sunt plasati pe pieptul pacientului, sau unul pe piept si unul pe spate. Acestia sunt conectati prin cabluri la un aparat care combina functiile unui EKG si a unui defibrilator. O functie sincrona (operata manual sau automat) permite aparatului de cardioversie (cardiovertor) sa trimita un soc de reversie, pe calea electrozilor, a unui curent electric de intensitate stabilita intr-un numar predefinit de milisecunde in momentul optim din ciclul cardiac care corespunde undei R a complexului qRs de pe EKG.

Sincronizarea socului cu unda R previne ajungerea socului in timpul perioadei vulnerabile (sau perioada refractara relativa) a ciclului cardiac, ceea ce ar putea induce fibrilatie ventriculara.

Daca pacientul este constient, de foarte multe ori sunt utilizate mai multe tipuri de medicamente pentru a ajuta la sedarea pacientului si pentru a face procedura mai tolerabila. Totusi, daca pacientul este inconstient sau instabil hemodinamic, socul este dat imediat dupa confirmarea aritmiei. Atunci cand cardioversia electrica sincronizata este realizata ca o procedura de electie, socurile pot fi realizate in combinatie cu terapie medicamentoasa pana cand ritmul sinusal este restabilit. Dupa procedura, pacientul este monitorizat pentru a fi siguri de stabilitatea ritmului sinusal.

Cardioversia electrica sincronizata este utilizata pentru tratamentul tahicardiilor supraventriculare semnificative hemodinamic, inclusiv fibrilatie atriala sau flutter atrial. Aceasta procedura este de asemenea utilizata in tahicardiile cu complexe largi, inclusiv tahicardia ventriculara, cand pulsul este prezent. Tahicardia ventriculara fara puls decelabil si fibrilatia ventriculara sunt tratate cu socuri nesincronizate, cunoscute ca si defibrilatie. Terapia electrica nu este potrivita pentru tahicardia sinusala, care ar trebui intotdeauna sa fie parte din diagnosticul diferential.

Numerosi agenti antiaritmici pot fi utilizati pentru a readuce ritmul cardiac normal. Cardioversia farmacologica este o optiune buna in mod special in cazul pacientilor cu fibrilatie recent instalata. Medicamentele potrivite pentru mentinerea ritmului normal dupa cardioversia electrica, pot fi de asemenea pentru cardioversie farmacologica. Medicamente precum amiodaronam diltiazemul, verapamilul si metoprololul sunt frecvent prescrise inaintea cardioversiei pentru a reduce ritmul cardiac, a stabiliza pacientul si a creste sansa de succes a cardioversiei. Exista multiple clase de agenti potriviti pentru cardioversia farmacologica.

Agentii de clasa I sunt blocantele canalelor de sodiu (care incetinesc conducerea prin blocarea canalelor de Na) si sunt impartite in trei subclase: a, b si c. Clasa I a incetineste faza 0 a depolarizarii de la nivelul ventriculilor si creste perioada refractara absoluta. Medicamente care se incadreaza in clasa I a sunt procainamida, quinidina si disopiraida. Medicamentele din clasa I b scurteaza faza 3 a repolarizarii. Aceasta clasa include lidocaina, mexiletina si fenitoina. Clasa I c incetineste faza 0 a depolarizarii in ventriculi (dar spre deosebire de clasa I a, nu au efect asupra perioadei refractare). Exemple de medicamente din aceasta clasa sunt flecainida, moricizina si propafenonul.

Agentii din clasa II
sunt reprezentati de beta-blocantele care inhiba nodul sinusal si nodul atrio-ventricular, incetinind ritmul cardiac. Acestea au de asemenea rolul de a preveni remodelarea cardiaca. Nu toate beta-blocantele sunt la fel, unele fiind selective (afectand doar receptorii beta1) pe cand altele sunt neselective (afectand atat receptorii beta1 cat si pe cei beta2). Beta-blocantele selective sunt numite cardio-selective pentru ca beta1 sunt responsabile de cresterea ritmului cardiac; de aceea beta-blocantele scad frecventa cardiaca.

Agentii din clasa a III-a (prelungesc repolarizarea prin blocarea curentului exterior de potasiu). Exemple de substante care se incadreaza in aceasta clasa sunt amiodarona si sotalolul, precum si ibutilida, insa aceasta din urma are un mecanism de actiune diferit, actionand pentru promovarea influxului de sodiu prin canalele lente de sodiu. S-a dovedit a fi eficienta in cardioversia activa in cazul fibrilatiei atriale si flutterului atrial rapid instalate.

Clasa IV de medicamente cuprind blocantele de canale de calciu. Acestea functioneaza prin inhibarea potentialului nodului sino-atrial si nodului atrio-ventricular.

Daca pacientul este stabil, ar putea fi administrata la inceput adenozina, pentru ca aceasta realizeaza un fel de cardioversie chimica si ar putea stabiliza cordul si sa il lase sa functioneze normal fara a utiliza electricitatea.

Complicatiile cardioversiei sunt nespecifice dar ar putea include:
- reactii alergice datorate medicamentelor utilizate
- cheaguri de sange care utilizeaza leziuni de organ sau atac
- arsuri, durere la nivelul in care sunt plasati electrozii
- inrautatirea aritmiei

Persoanele carora li se face cardioversie externa ar putea intra in soc daca procedura nu este realizata corect. Aceasta ar putea produce probleme de ritm cardiac, durere si chiar moarte.

Data actualizare: 06-06-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 31859
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!