Flebotomia

©

Autor:

Flebotomia este o procedura prin care se scoate sange din organism. Flebotomia obisnuita trateaza pacientii care au prea mult fier in sange, precum in hemocromatoza, sau care au o productie mare de celule rosii, precum in policitemie. Scoaterea regulata a sangelui din organism scade nivelul fierului prin reducerea numarului de celule bogate in fier, precum hematiile.

Flebotomia este realizata intr-o clinica medicala. Procesul este similar procesului de donare a sangelui. Medicul insereaza un ac in vena si scoate aproximativ 500 ml de sange. Procedura dureaza aproximativ 30 de minute. Nu sunt necesare pregatiri speciale inainte de flebotomie.

Medicul va ruga pacientul sa stea intins sau pe scaun. In timpul procedurii, se monitorizeaza permanent tensiunea arteriala si pulsul.

Care sunt asteptarile dupa aceasta procedura?

Unii pacienti se simt obositi sau ametiti dupa flebotomie. Pentru a evita aparitia acestora, se recomanda odihna in urmatoarele 24 de ore post-procedura si hidratarea adecvata.

Ar fi indicat ca pacientul sa fie acompaniat de un membru al familiei sau un prieten, pentru a fi supravegheat in urmatoarele 24  de ore dupa flebotomie.

Care este scopul flebotomiei?

Excesul de fier este stocat in viscere, in mod special la nivelul ficatului. Ocazional, acesta poate produce probleme serioase la nivelul organelor si tesuturilor. Flebotomia este metoda prin care se scade nivelul sideremiei prin scaderea numarului de globule rosii.

Cat de eficienta este flebotomia?

Prin scaderea sideremiei, flebotomia reduce posibilitatea unei afectari hepatice severe, chiar amenintatoare de viata sau a altor viscere.

Punctia venoasa se poate face oricui si oriunde?

Punctia o va face o persoana calificata si aceasta stie exact care este locul cel mai potrivit pentru punctie. Totusi sunt anumite situatii in care se recomanda evitarea punctionarii la acel nivel:
- cicatrici extensive provenite de la arsuri si interventii chirurgicale
- membrul superior de pe partea unei mastectomii
- hematom

Care sunt riscurile acestei proceduri?

Flebotomia este sigura atunci cand este realizata de catre un medic sau de catre personal calificat. S-ar putea ca pacientul sa prezinte o mica vanataie la locul punctiei. Pentru a reduce riscul de producere a echimozelor, pacientul este rugat sa aplice presiune la nivelul locului respectiv pentru mai multe minute dupa ce acul este scos.

Cat de des este necesar sa se faca flebotomia?

In functie de cauza care a produs sideremia crescuta, s-ar putea ca pacientul sa nu necesite flebotomie, atata timp cat nivelul sideremiei este la un nivel sigur.

Data actualizare: 23-05-2013 | creare: 07-12-2012 | Vizite: 49936
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!