Inelul gastric reglabil / ajustabil (gastric banding)
Autor: Patriche Silvia
Gastric banding și ideea de inel gastric reglabil se referă la o intervenție recomandată persoanelor cu obezitate care nu pot pierde în greutate prin alte metode. Implică o reducere a volumului stomacului (cu ajutorul inelului gastric), astfel că persoana resimte sațietate după ce a mâncat mai puțin decât de obicei. Datele statistice pe care le avem la dispoziție sunt furnizate de Societatea Americană de Operații Metabolice și Bariatrice care estimează peste 260.000 de intervenții asupra stomacului în 2021 dintre care aproximativ 1.100 de inel gastric reglabil. Este important de știut, încă de la început, că marea majoritate a persoanelor care solicită intervenția de inel gastric reglabil sunt nemulțumite de rezultate, deoarece fie se îngrașă la loc fie doresc intervenții suplimentare de altă natură pentru a slăbi. (1,6,7)
Cum funcționează inelul gastric?
Inelul gastric contribuie la slăbirea relativ rapidă (0,5-1 kg pe săptămână timp de 1-2 ani, uneori mai mult în primele 6 luni) prin așezarea unei benzi (inel) din silicon medical în partea superioară a stomacului pentru a scădea volumul acestui organ, deci și cantitatea de mâncare care poate fi consumată.
În general, acest inel este umplut cu o soluție salină. Prin urmare, senzația de sațietate apare mai repede după masă, prin comparație cu perioada anterioară intervenției. (2)
Cine ar trebui să apeleze la inelul gastric reglabil
Experții recomandă inelul gastric reglabil mai ales persoanelor cu un indice de masă corporală (IMC) de peste 35. Unele persoane cu IMC cuprins între 30 și 34,5 pot avea operația dacă suferă și de alte probleme pe fondul obezității precum diabet zaharat, hipertensiune sau apnee în somn. (3,4)
Medicii pot recomanda și celor cu IMC cuprins între 30 și 34,5 și care au apelat la soluții non-chirurgicale iar acestea nu au avut efecte. Pe lista de proceduri non-chirurgicale se află schimbările alimentare, activitatea fizică regulată și medicația. În general, operația nu este recomandată pentru persoanele:
- Care sunt dependente de alcool sau droguri
- Suferă de o afecțiune psihică neținută sub control
- Nu pot înțelege beneficiile și riscurile operației bariatrice, rezultatele, alternativele și schimbările de stil de viață de după intervenție. (5)
Cum influențează intervenția bolile asociate obezității
Pierderea în greutate poate ajuta semnificativ la ameliorarea unor probleme de sănătate asociate obezității inclusiv:
- Colesterol ridicat
- Hipertensiune arterială
- Afecțiuni cardiovasculare
- Diabet zaharat
- Apnee în somn
- Ficatul gras nealcoolic.
Totuși, introducerea unui inel gastric reglabil nu duce neapărat la vindecarea acestor probleme de sănătate. Ci doar ajută la pierderea în greutate și atenuarea unor simptome. În general, dacă vei continua să ai o alimentație similară perioadei anterioare, efectele secundare ale obezității vor persista.
Potrivit unui studiu din anul 2017 pe termen lung inelul gastric produce efecte nesatisfăcătoare. Din 107 voluntari care au solicitat intervenția gastrică doar 11,2% au fost mulțumiți. Mai mult, 22% au slăbit iar au pus kilograme în plus față de greutate de dinainte de operație. (6,7)
Beneficii ale inelului gastric ajustabil
Introducerea unui inel gastric reglabil are mai multe beneficii:
- Pierderea în greutate
- Recuperarea relativ rapidă
- Un risc mai mic de infecție a rănilor după operație
- Un risc mai mic de complicații pe fondul afecțiunilor asociate obezității (diabet, hipertensiune arterială, incontinență urinară și altele)
- O calitate mai bună a vieții post-intervenție. (8)
În general, se pot pierde între 40% și 60% din excesul ponderal pe o perioadă de doi ani, însă acest lucru variază de la o persoană la alta. (3,9)
Recomandări înainte de operație
Este necesar să participi la câteva consultații și să urmezi indicațiile medicului pentru ca intervenția să se desfășoare fără probleme. Iată principalele recomandări înainte de operația de introducere a inelului gastric reglabil:
- Teste de sânge și alte investigații asociate pentru a se asigura că ești suficient de sănătos pentru intervenție
- Consultanții amănunțite de informare cu privire la evoluția operației, riscuri, urmări și așteptări
- Examinare fizică
- Consiliere nutrițională
- Consiliere psihologică pentru a te asigura că ești pregătit emoțional pentru intervenție și urmările sale
- Consult medical de specialitate pentru a te asigura că diabetul, hipertensiunea, afecțiunile de inimă, plămâni etc. sunt ținute sub control. (10)
Dacă fumezi, este recomandat să te oprești cu 4-5 săptămâni sau chiar mai mult înainte de intervenție, conform instrucțiunilor medicului de specialitate. Tutunul încetinește recuperarea și crește riscul de complicații după operație. Spune medicului dacă:
- Ești însărcinată
- Iei medicamente, suplimente alimentare, produse naturiste.
Cu o săptămână înainte de operația de gastric banding este indicat să oprești administrarea de aspirină, ibuprofen, vitamina E, warfarină și alte medicamente care influențează coagularea sângelui. Dacă suferi de afecțiuni cronice, vorbește cu medicul curant pentru a vedea dacă operația de gastric banding este sigură pentru tine.
În ziua intervenției nu mânca și nu bea cu minimum 6 ore înainte de operație și ia medicamente (dacă urmezi tratament) cu o gură mică de apă.
Riscuri ale intervenției
Operația de gastric banding implică anumite riscuri: (11)
- Reacții adverse la anestezie inclusiv probleme respiratorii, cheaguri de sânge în zona picioarelor care pot contribui la embolism pulmonar, pierderi de sânge, infecții, atac de cord, atac vascular cerebral
- Pierdere în greutate lentă prin comparație cu alte proceduri
- Inelul gastric poate aluneca sau poate suferi probleme mecanice. Uneori se erodează în stomac și necesită îndepărtarea (12,13)
- Între 15-60% dintre pacienți necesită intervenții suplimentare pe fondul poziție incorecte a inelului gastric, erodarea sa, vărsături regulate (3)
- Vătămarea intestinelor sau a organelor abdominale
- Hernie
- Inflamarea membranei care căptușește stomacul, arsuri gastrice sau ulcer gastric
- Probleme gastrointestinale care pot duce la blocaje (8)
- Deces – în cazuri rare, aproximativ un caz la 2000-3000 de intervenții poate duce la deces. Este indicat să alegi un doctor cu experiență dacă dorești această procedură. (17)
Ce se întâmplă în timpul operației
În general, operația de gastric banding se realizează sub anestezie generală, deci nu vei resimți durere. Intervenția debutează cu o incizie mică în abdomen. Prin această tăietură chirurgul va introduce o mică pompă pentru a umple cavitatea abdominală cu dioxid de carbon. Acest lucru este necesar pentru a permite realizarea operației. (6)
Următorul pas constă în introducerea laparoscopului, un instrument prevăzut cu o cameră video minusculă. Mai apoi, organele vor fi proiectate pe un ecran.
Doctorul va fixa inelul gastric în partea de sus a stomacului (acesta va căpăta o formă asemănătoare cu o clepsidră). Datorită tubului care străbate acest inel, acesta este ajustabil. Inelul gastric este prevăzut cu o mică supapă. Astfel, dacă este nevoie, doctorul va pompa sau va scoate lichid.
După încheierea procedurii, medicul va elibera gazul din abdomen și va coase zona inciziei. Operația durează aproximativ 60 de minute.
Dieta după intervenție
Medicul îți va spune ce să mănânci și ce să eviți. În general, în primele săptămâni după operația de gastric banding vei consuma alimente în stare lichidă, apoi vei trece treptat la piureuri, după care alimente moi și ulterior, după aproximativ 6 săptămâni, alimente solide. Această tranziție de durată este necesară pentru a permite stomacului să se refacă. (14)
Când revii la alimentele solide, va trebui să limitezi porțiile pentru a te adapta noilor dimensiuni ale stomacului tău.
Un consum alimentar prea mare va duce la greață și vărsături. Pe termen lung, dacă vei continua să mănânci mult, zona stomacului se va lărgi iar operația se va dovedi ineficientă. De asemenea, va trebui să te orientezi spre alimente bogate nutrițional și să mesteci bine fiecare porție.
Efecte secundare ale intervenției
Operația de introducere a inelului gastric reglabil poate avea mai multe efecte secundare:
- Greață și vărsături – apar frecvent și persistă câteva zile după operație. Se ameliorează în timp, odată ce înveți să mănânci porții mai mici și nutritive și mesteci mai bine mâncarea
- Constipație – apare uneori deoarece multor persoane le este dificil să consume lichide după operație. De aceea, este indicat să bei apă cu 30-60 minute înainte sau după masă pentru a nu încărca stomacul
- Probleme la înghițirea mâncării – lărgirea inelului gastric sau mâncarea de porții mai mici poate ajuta în acest sens. Uneori, problemele la înghițire pot apărea și pe fondul unei intoleranțe la inelul gastric
- Reflux gastroesofagian – dacă inelul gastric este prea strâns, poate crește probabilitatea de reflux gastroesofagian. Reglarea sa poate ajuta la ameliorarea acestui simptom. Dacă te confrunți cu reflux gastroesofagian după gastric banding, este indicat să mergi la medic, deoarece persistența refluxului gastric poate afecta pereții esofagului. În cazuri rare poate fi necesară îndepărtarea inelului gastric. (6)
Cât durează un inel gastric ajustabil
Inelul gastric este proiectat pentru a ține întreaga viață. Cu toate acestea, se pare că 35-40% dintre oameni solicită îndepărtarea inelului gastric după aproximativ 10 ani. Iată câteva dintre motivele pentru care persoanele solicită îndepărtarea inelului gastric:
- Pierdere insuficientă în greutate
- Complicații la nivelul esofagului
- Alunecarea inelului gastric
- Arsuri gastrice severe
- Erodarea inelului gastric. (6)
Unele persoane aleg inclusiv să treacă la o intervenție bariatrică cu o rată mai mare de succes. (15)
Recuperarea după gastric banding
În primele săptămâni după intervenție vei resimți oboseală, greață (chiar și vărsături), probleme de somn, durere, amețeli, lipsa poftei de mâncare, gaze, scaun moale și schimbări emoționale.
Medicul va decide când este sigur să pleci acasă pe baza modului în care te recuperezi. Înainte de externare, vei primi recomandări de alimentație și activitate fizică precum și indicații cu privire la situațiile în care ar trebui să revii la spital.
În general, prima consultație post-operatorie are loc la aproximativ 3 săptămâni după operația de gastric banding. Ulterior, vei revedea medicul după 3, 6, 9 și 12 luni de la intervenție. Mai apoi, vei merge la doctor o dată pe an.
Timp de 3-6 săptămâni după operație este indicat să eviți activitățile fizice intense. Evită să ridici greutăți mai mari de 6-7 kg timp de minimum șase săptămâni.
Este indicat să faci plimbări scurte și să crești distanța treptat. Pe măsură ce ești mai activ fizic are loc și o recuperare mai rapidă. Până la săptămâna a 6-a ar trebui să mergi circa 45 de minute pe zi. Dacă suferi de probleme ale articulațiilor gleznelor, șoldurilor sau genunchilor optează pentru exerciții în piscină odată ce rana s-a închis. Cum știi dacă anumite simptomele reprezintă un motiv de îngrijorare? Ei bine, dacă observi simptomele de mai jos este indicat să contactezi imediat medicul:
- Febră de peste 38,6 grade Celsius
- Înroșirea, umflarea, intensificarea durerii și/sau apariția puroiului în zona inciziei
- Dureri în piept
- Probleme respiratorii
- Greață și/sau vărsături care persistă mai bine de 12 ore
- Umflare sau înroșirea picioarelor
- Dificultăți la urinare care durează peste opt ore. (16)
Operația de gastric banding te poate ajuta să pierzi în greutate, pe termen lung, să fii mai sănătos și să ai o stimă de sine mai bună. Totuși, este important să știi că inelul gastric reglabil nu este o soluție magică. După intervenție vei pierde în greutate iar kilogramele nu vor reveni dacă îți schimbi stilul de viață, alegi o alimentație echilibrată și introduci activitatea fizică regulată în viața ta.
2. Weight-Loss and Weight-Management Devices, link: https://www.fda.gov/medical-devices/products-and-medical-procedures/weight-loss-and-weight-management-devices
3. Laparoscopic Gastric Banding, link: https://columbiasurgery.org/conditions-and-treatments/laparoscopic-gastric-banding
4. ASMBS Updated Position Statement on Bariatric Surgery in Class I Obesity, link: https://asmbs.org/resources/asmbs-updated-position-statement-on-bariatric-surgery-in-class-i-obesity
5. Assessing the obese diabetic patient for bariatric surgery: which candidate do I choose? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4467753/
6. Gastric Band Surgery (LAP-Band) , link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17163-lap--band-surgery
7. Life with a Gastric Band. Long-Term Outcomes of Laparoscopic Adjustable Gastric Banding—a Retrospective Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403836/
8. How does a gastric band work? , link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/298313
9. Laparoscopic gastric banding, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007388.htm
10. How to Prepare for Lap-Band Surgery (Gastric Band Surgery) , link: https://www.verywellhealth.com/lap-band-surgery-7644620
11. Bariatric Surgery Risks, Complications and Side Effects, link: https://www.upmc.com/services/bariatrics/candidate/risks-and-complications
12. Computed Tomography Assessment of Gastric Band Slippage, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9421695/
13. Diagnosis and management of early gastric band slip after laparoscopic adjustable gastric banding, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4945610/
14. Diet after gastric band surgery, link: https://www.guysandstthomas.nhs.uk/health-information/diet-after-weight-loss-surgery/diet-after-gastric-band-surgery
15. Bariatric Surgery and Long-term Durability of Weight Loss, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5112115/
16. Recovering From Bariatric Surgery, link: https://www.ucsfhealth.org/education/recovering-from-bariatric-surgery
17. COMPLICATIONS OF GASTRIC BANDING, link: https://www.palmyrasurgical.com/adjustable-gastric-band-guide/adjustable-gastric-band-surgery/complications-of-gastric-banding
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!