Hemoroidectomia

©

Autor:

Hemoroidectomia este interventia chirurgicala care presupune indepartarea hemoroizilor interni sau externi care sunt extensivi sau severi. Aceasta interventie este cea mai eficienta in cazul hemoroizilor, in ciuda faptului ca este asociata cu cea mai mare rata a complicatiilor.

Care sunt indicatiile hemoroidectomiei?

- hemoroizi simptomatici de gradul III, IV sau atat hemoroizi interni cat si externi
- afectari suplimentare colorectale care necesita interventie chirurgicala
- hemoroizi interni strangulati
- hemoroizi externi trombozati
- pacienti la care investigatiile minim invazive au esuat

Tipuri de hemoroidectomii si proceduri relationate realizate in timpul interventiei chirurgicale

- hemoroidectomie inchisa
- hemoroidectomie deschisa
- hemoridectomie pentru prolaps si hemoroizi
- ligatura
- sfincterectomie interna laterala

Hemoroidectomia inchisa este procedura chirurgicala cel mai des folosita in tratamentul hemoroizilor.

Aceasta consta in excizia hemoroizilor utilizand un instrument ascutit, precum foarfeca, bisturiu, electrocauter sau laser, urmata de inchiderea ranii cu fire resorbabile. In mod tipic, trei coloane hemoroidale sunt tratate simultan. Ingrijirea post-operatorie include analgezice blande si evitarea constipatiei. Hemoroidectomia are succes intr-o proportie de aproximativ 95%.

Potentialele complicatii includ durerea, sangerari intarziate, retentie urinara/infectie de tract urinar, foarte rar incontinenta fecala si strictura anala. Cu toate ca aceasta tehica are cel mai mare disconfort post-operator, are cele mai bune rezultate pe termen lung si cea mai mica rata de recurenta.

In hermoroidectomia deschisa, tesutul hemoroidal este excizat in aceeasi maniera ca si in cazul hemoroidectomiei inchise, insa exista o incizie care ramane deschisa. Chirurgul ar putea opta pentru hemoroidectomia deschisa in cazurile in care localizarea leziunii sau gradul de severitate al acesteia o face dificul de inchis sau este predispusa la infectie post-operatorie. In multe cazuri se foloseste o metoda care imbina hemoroidectomia inchisa cu cea deschisa. Complicatiile survenite in cazul interventiei deschise sunt similare celor din cazul hemoroidectomiei inchise.

O metoda mai noua este cea utilizata atat pentru prolaps cat si pentru hemoroizi si include procedura Longo, pe cea pentru hemoroizi, prolaps, incizii circumferentiale sau circulare. Acest tip de procedura este utilizata cu precadere in cazul pacientilor cu gradul III sau IV de hemoroizi si aceia care nu au obtinut rezultate bune anterior, cu tratamente minim invazive. Pe parcursul acestei investigatii, se utilizeaza un instrument circular pentru a exciza inelul cirumferential al excesului de tesut hemoroidal, lasand astfel hemoroizii in pozitia lor normala in canalul anal.

Aceasta metoda intrerupe vascularizatia hemoroizilor. Exista studii care au demonstrat ca aceasta metoda este mai putin dureroasa post-operator iar refacerea este mai scurta decat in cazul operatiei conventionale. Dezavantajul acestei metode este ca are o rata mai mare de refacere. Frecventa complicatiilor este similiara cu cea din hemoroidectomia standard.

Se mai poate folosi o metoda care presupune plasarea in jurul bazei hemoroizilor a unei benzi de cauciuc care taie circulatia iar hemoroidul se va necroza din cauza anoxiei in cateva zile.

Refacerea dupa hemoroidectomie dureaza aproximativ doua-trei saptamani.

Imediat dupa interventie, cand pacientul este inca sub anestezie, i se va da un anestezic local cu actiune lunga. Ar trebui sa dureze intre 6 si 12 saptamani pana cand durerea ar trebui sa inceapa sa se amelioreze. In cazul in care pacientul ramane spitalizat in seara interventiei, acesta poate pleca doar dupa ce anestezia a trecut si pacientul a urinat. Imposibilitatea de a urina (retentia de urina) apare din cauza edemului tisular sau a spasmului muschilor pelvici.

Care sunt asteptarile de la o astfel de interventie?

Durerea este un simptom frecvent in cazul hemoroidectomiei. Este posibil ca medicul sa prescrie medicatie analgezica. O usoara sangerare este de asemenea normala, mai ales dpa primul scaun dupa hemoroidectomie.

Dupa cateva zile de la interventie, este recomandat sa se consume lichide si sa se consume alimente fade, ulterior putandu-se reveni la alimentele uzuale.

Pentru a reduce edemul si spasmul muscular se pot aplica local pachete de gheata. Un alt lucru care ar putea ameliora durerea sunt imbaierile repetate in apa calda. Anumiti medici recomanda antibiotic oral (metronidazol) dupa interventie pentru a preveni infectia si a reduce durerea.

Medicul ar putea recomanda pacientului sa ia laxative pentru a preveni aparitia constipatiei.

Este necesar ca pacientul sa mearga la control dupa 2 - 3 saptamani dupa hemoroidectomie pentru a verifica cum s-a vindecat si daca au aparut probleme.

Eventuale complicatii

- sangerari anale
- hematom
- incontinenta fecala
- infectie a zonei in care s-a realizat hemoroidectomia
- blocarea scaunului in canalul anal
- stenoza canalului anal
- recurenta hemoroizilor
- fistula anala
- prolaps rectal

Succesul hemoroidectomiei depinde foarte mult de abilitatea pacientului de a face modificari in alimentatie, pentru a preveni constipatia. Hemoroidectomia ar putea aduce rezultate bune pe termen lung.

Data actualizare: 01-03-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 18164
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!