Colangiografia

©

Autor:

Colangiografia intravenoasă este o investigație radiologică care utilizează raze X, folosită pentru explorarea ductelor biliare, în scopul diagnosticării şi monitorizării litiazei biliare, a stricturilor biliare sau a cancerului biliar.

Înainte de efectuarea acestei investigații este important de a testa sensibilitatea bolnavului care urmează să fie investigat la substanța de contrast iodată, pentru a preveni apariția reacțiilor alergice severe în urma administrării. În cazul în care bolnavul bolnavul este sensibil la substanța iodată, se recomandă renunțarea la această investigație şi înlocuirea ei cu o altă investigație accesibilă.

Procedură

Pentru realizarea acestei investigații, se injectează pe cale intravenoasă substanța de contrast iodată. Această substanță este procesată la nivelul ficatului şi este eliminată la nivelul căilor biliare. Substanța de contrast iodată ajunge în circulația ductelor biliare şi permite explorarea căilor biliare şi a vascularizației acestora.

Realizarea acestei investigații nu determină durere sau disconfort la locul injectării sau pe traiectul vasului de sânge la nivelul căruia este injectată substanța. Au fost însă descrise şi cazuri în care bolnavul a dezvoltat reacție alergică la substanța de contrast administrată şi mai rar, şoc anafilactic.

Reacții adverse

Principalele reacții adverse apărute în rândul bolnavilor supuşi unei colangiografii cu substanță de contrast sunt reacțiile alergice sau şocul anafilactic.

Rezultate obținute în urma efectuării acestei investigații

Deoarece colangiografia intravenoasă este o investigație care presupune explorarea aparatului biliar, aceasta poate indica prezența stricturilor, a calculilor sau a unor formațiuni tumorale benigne sau maligne la acest nivel.

Pentru a confirma diagnosticul pus în urma efectuării colangiografiei intravenoase, medicul care se ocupă de caz va dispune efectuarea altor investigații complementare.

Totodată, obținerea unui diagnostic în urma efectuării colangiografiei intravenoase impune administrarea tratamentului corespunzător.

Incidente în timpul efectuării colangiografiei

În literatura de specialitate au fost descrise cazuri în care substanța iodată administrată a ajuns la nivelul intestinului subțire, ceea ce a împiedicat evidențierea veziculei biliare şi a ductelor biliare în timpul efectuării investigației. În această situație se impune repetarea colangiografiei.

Contraindicații ale colangiografiei intravenoase

Colangiografia intravenoasă este contraindicată în cazul bolnavilor cu diferite forme de icter.

Colangiografia transhepatică percutană

Colangiografia transhepatică percutană este o formă particulară de colangiografie care presupune efectuarea puncției hepatice cu ac sub control ecografic sau fluoroscopic, prin intermediul căruia se injectează substanța de contrast.

Colangiografia transhepatică percutană are atât rol diagnostic, de identificare a patologiei existente la acest nivel, cât şi rol terapeutic, de corectarea a anumitor afecțiuni biliare (precum inserția unei endoproteze sau decompresia căilor biliare).

Principalele complicații care pot apărea în urma efectuării colangiografiei transhepatice percutane sunt hemoragiilre, septicemia şi apariția fistulelor biliare. Din această cauză, colangiografia transhepatică percutană este deseori înlocuită cu colanfgiopancreatografia endoscopică retrogradă.

În prezent au fost elaborate alte metode de explorare a aparatului biliar, precum colangiopancreatografia endoscopică retrogradă, colangiografia RMN sau endoscopia cu ultrasunete, care înlocuiesc în numeroase cazuri colangiografia intravenoasă.


Data actualizare: 11-12-2018 | creare: 11-12-2018 | Vizite: 8246
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, Bucureşti, 2014
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!