Odontoplastia

©

Autor:

Odontoplastia reprezinta remodelarea dintilor cu excizia unor parti din smalt pentru a imbunatati aspectul dintilor. Poate fi folosita pentru a corecta o fisura dentara sau o neregularitate, a diminua lungimea dintilor, a modela sau pozitiona dintii, pentru a corecta dintii incalecati sau prea lungi. Inlaturarea smaltului este ireversibila si poate expune uneori dentina. Mai este cunoscuta drept smaltoplastie, conturare dentara, reconturare sau sculptura. Procedura ofera rezultate rapide si poate reprezenta o alternativa pentru dispozitivele ortodontice in anumite circumstante.

Reconturarea dintilor este cea mai conservatoare terapie cosmetica, fiind rapida si nedureroasa, si a caror rezultate se pot observa imediat.

Indicatiile odontoplastiei

Reconturarea dintilor este o metoda eficienta de a corecta imperfectiunile minore precum:
- finisarea dintilor ciobiti
- netezirea neregularitatilor smaltului dentar
- corectarea unor neregularitati ale formei sau lungimii dintilor cauzate de o dantura supranumerara sau inegala
- ajustarea lungimii caninilor.

Odontoplastia poate imbunatati sanatatea cavitatii orale prin inlaturarea crevaselor gingivale sau a depunerilor calcare dintre dinti. Nu este recomandata daca dintii au imperfectiuni importante, cum este o fractura profunda. Nu inlocuieste bonding-ul dentar sau fatetarea, totusi este frecvent folosita in combinatie cu aceste proceduri.

Evaluarea preoperatorie

Pentru a determina daca pacientul este un candidat adecvat pentru odontoplastie, medicul va efectua o radiografie dentara pentru a determina dimensiunea si localizarea pulpei dintelui (centrul dintelui care contine nervii si vasele de singe). Daca stratul de smalt al dintelui este prea subtire, sau daca pulpa este localizata mult prea aproape de suprafata dentara, odontoplastia poate sa nu fie posibila, o alta procedura fiind mai recomandata - precum bonding-ul sau fatetarea.

Procedura

Dentistul va folosi un disc finisor sau un sfredel cu diamant pentru a inlatura portiuni mici din smaltul dentar. Pentru a ajunge la imperfectiunile dintre dinti, medicul va folosi o banda abraziva pentru a modela fetele laterale. Odata modelati, procesul va fi finalizat prin finisarea dintilor. Deoarece reconturarea dintilor nu afecteaza pulpa acestora, un anestezic nu este necesar de obicei. Procedura necesita de obicei una pina la trei vizite la medic. Odontoplastia ajuta de asemenea si la corectarea micilor probleme de masticatie.

Reconturarea dintilor este o procedura care implica inlaturarea unei mici portiuni din smaltul dentar pentru a obtine un zimbet mai frumos. Zonele neregulate sau fracturate sunt netezite iar unghiurile sau marginile defectuoase pot fi rotunjite. Conturarea determina o aliniere mai buna a dintilor si creeaza un zimbet mai feminin sau mai masculin. Uneori este efectuata pentru a preveni agravarea unor fracturi dentare. Remodelarea dintilor este o metoda conservatoare de a imbunatati aspectul dintilor. Deoarece structura dintilor poate slabi daca o cantitate mare din smalt este inlaturata, procedura este limitata la modificari minore sau combinata cu fatetarea sau bonding-ul.

Deoarece in timpul procedurii este inlaturat doar smaltul de suprafata, aceasta nu implica durere pentru pacient, doar o sensibilitate minora la rece si fierbinte pentru citeva zile. Recuperarea este rapida pentru fiecare pacient. Consumul de alimente este posibil la citeva ore dupa interventie. Inlaturarea micilor cantitati de smalt nu este un proces dureros si nu implica vindecare.

Avantaje

Medicul poate inlatura doar o portiune mica din smalt, modelind dantura pentru un zimbet imbunatatit. Procedura este rapida, simpla, nedureroasa si relativ ieftina.

Dezavantaje

Odontoplastia poate favoriza fractura dentara si aparitia cariilor daca se inlatura o cantitate prea mare din smalt.

Data actualizare: 19-08-2013 | creare: 17-01-2013 | Vizite: 6860
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!