Gingivoplastia

©

Autor:

Gingivoplastia este o procedura dentara in care gingiile sunt remodelate. Procedura este efectuata de obicei de catre un stomatolog si poate fi indica din motive cosmetice sau medicale. In cadrul unei proceduri apropiate denumita gingivectomie, tesutul gingival patologic este excizat complet iar gingia restanta este remodelata. Gingivectomia si gingivoplastia sunt frecvent efectuate in asociere ca tratament pentru boala periodontala.

Gingivoplastiile sunt indicate pentru a exciza tesutul gingival in exces care poate interfera cu sanatatea cavitatii orale. Tesutul gingival in exces poate duce la formarea buzunarelor gingivale patologice intre dinti si gingie, zone care permit acumularea resturilor alimentare si favorizeaza dezvoltarea coloniilor bacteriene, promovind boala periodontala. Hiperplazia gingivala severa poate afecta vorbirea si masticatia. Remodelarea gingiilor prin gingivoplastie presupune inlaturarea tesutului gingival in exces pentru a reface estetica dentara.

Inainte de procedura dintii trebuie curatati meticulos de catre un stomatolog pentru a inlatura placa bacteriana si depozitele de tartru. Chirurgia orala nu se efectueaza de obicei in aceeasi sedinta. In cele mai multe cazuri se va practica o gingivectomie sau gingivoplastie sub anestezie locala. Medicul va remodela gingiile folosind un bisturiu, iar in functie de caz se pot folosi laserul sau tehnicile electrochirurgicale.

Dupa terminarea procedurii, plaga operatorie este protejata cu un pansament. Pansamentul trebuie inlaturat dupa 10 zile, timp in care pacietul trebuie sa mentina o dieta blinda cu alimente usor de mestecat. Alimentele crocante, sarate, condimentate trebuie evitate pentru a proteja tesutul gingival delicat. Cei mai multi pacienti nu acuza durere severa dupa interventie. Hemoragia gingivala este frecventa dupa operatie.

Plaga operatorie poate necesita pina la 3 luni pina la vindecarea completa dupa o gingivoplastie. Mentinerea curata a cavitatii bucale este importanta, pacientii putind peria usor dintii si pot folosi ape de gura antiseptice si medicatie antalgica pentru a reduce durerea si riscul de infectie post-operatorie. Daca sunt observate semne de infectie cum sunt tumefierea anormala a gingiilor sau adenopatii submandibulare, pacientii trebuie sa informeze medicul imediat.

Data actualizare: 19-06-2013 | creare: 07-01-2013 | Vizite: 5790
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!