Stimularea măduvei spinării în cazul durerii neuropatice cronice

©

Autor:

Stimularea măduvei spinării în cazul durerii neuropatice cronice

Stimularea măduvei spinării este indicată in durerile neuropatice cronice și oferă ameliorarea durerii în 50 până la 80% din cazuri. Fiind o tehnică folosită de peste 50 ani, neurostimularea măduvei spinării și-a dovedit eficacitatea de-a lungul timpului. Aceasta presupune introducerea unui electrod în spațiul epidural, fiind ulterior activat de un generator de stimulare plasat sub piele (1).


Este propusă pentru durerile cronice care evoluează de cel puțin șase luni până la un an, în leziuni (1) :


• Neuropatice, prin leziuni ale sistemului nervos periferic
• Efecte secundare postoperatorii în cazul intervențiilor la nivel dorsal
• Sindroame regionale complexe (algodistrofie) refractare la tratament


Nu toți pacienții sunt eligibili, iar indicația trebuie realizată într-un centru de evaluare și tratament al durerii, după o evaluare eficientă de către o echipă multidisciplinară. Sistemul poate fi păstrat pe termen lung, dar fiind o tehnică reversibilă, se poate îndepărta la necesitate sau la dorința pacientului (2).


Care sunt indicațiile de stimulare a măduvei spinării?


Principalele indicații curente sunt (2) :
• durere neuropatică cronică (origine diabetică, traumatică, chirurgicală, Herpes Zoster etc. ) ;
• durere care persistă după o intervenție chiruricală (hernie de disc, canal lombar îngust, artrodeză etc. ) ;
• Algodistrofie ale membrelor superioare sau inferioare, refractare la tratamentele conventionale;
• Durerea cronică de origine ischemică, secundară bolii Buerger, după eșecul altor opțiuni terapeutice.
Nu toți pacienții cu durere cronică sunt eligibili pentru stimularea măduvei spinării (2).


Stimularea măduvei spinării în cazul durerii neuropatice cronice este o măsură de tratament invazivă, fiind un tratament simptomatic de neurostimulare prin impulsuri electrice furnizate de electrozi. Curentul electric slab modulat vizează circuitele neuronale de la nivelul măduvei spinării către regiunile creierului implicate în durerea cronică, reducând astfel senzația de durere (3).


Neurostimularea nu înlătură cauza, doar maschează simptomele, cu ameliorarea durerii. Este recomandată atunci când nu există răspuns la tratamentele medicamentoase. Este mai eficientă dacă este propusă cât mai devreme, cu toate că în durerea cronică mai sunt încercate opioide, antidepresive, antiepileptice înainte să apară un impas terapeutic. Opioidele pe termen lung sunt dăunătoare, apărând fenomenul de toleranță și necesitând creșterea dozelor, cu efectele adverse asociate (3).


Rata de eficacitate așteptată a neuromodulării este în general de cel puțin 50%, ajungând în funcție de caz până la 90%, cu reluarea unei vieți aproape normale și reducerea consumului de analgezice. Astfel, stimularea măduvei spinării contribuie semnificativ la creșterea calității vieții (4).

Riscul principal al neurostimulării este posibilitatea apariției infecțiilor, cu un risc de 3%. Sunt predispuși la complicații pacienții fragili, cu sistemul imunitar slăbit, posibil diabetici. Apariția infecției presupune îndepărtarea materialului pentru a-l reimplanta, combinat cu administrarea de antibiotice (4).


Implantarea electrodului este efectuată de un neurochirurg sau de un anestezist specializat. Neurochirurgii efectuează cel mai adesea un abord neurochirurgical, sub anestezie generală, cu o mică incizie: electrodul (plat) este poziționat în spațiul epidural (numit și spațiu epidural sau extradural) între dura mater și vertebră. Operația durează mai puțin de o oră. Intervenția se poate realiza și percutan, sub anestezie locală și sub control radiologic (5).


Implantarea definitivă a neuromodulării este condiționată în general de o reducere medie a durerii de 50% (obiectivată prin scale de măsurare validate), deși rezultatul este uneori mult mai mare (în funcție de tipul durerii și de durata acesteia) (5).


Cum decurge tratamentul după implantare?


După tehnica de implantare, se efectuează o consultatie inițială la o lună pentru a verifica evoluția si ajustarea parametrilor de stimulare. Ulterior, se efectuează controale la 3 și 6 luni. După reducerea complete a altor medicamente, urmărirea este anuală (5).
Echipamentul pentru neurostimulare este scump (circa 20.000 de euro), dar în doi ani costul este amortizat. Astfel, este redus numărul de consultații, examinări suplimentare, tratamente medicamentoase, spitalizări și concedii medicale, cu creșterea eficientă a calității vieții pacienților (5).


Data actualizare: 26-06-2023 | creare: 26-06-2023 | Vizite: 248
Bibliografie
1. A Systematic Literature Review of Spine Neurostimulation Therapies for the Treatment of Pain, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32034422/
2. New Advances in Neurostimulation for Chronic Pain, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33606617/
3. Advances in Neurostimulation for Chronic Pain Disorders, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32634246/
4. Neurostimulation methods in the treatment of chronic pain, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31637517/
5. Pharmacological and non-pharmacological treatments for neuropathic pain: Systematic review and French recommendations, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32276788/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!