Kiphoplastia - tratamentul modern al tasarilor vertebrale
©
Autor: Advertorial oferit de Dr. Bentia Dan Razvan, neurochirurgie
Ce reprezinta o tasare vertebrala?
Reprezinta scaderea in inaltime a unei vertebre, care daca depaseste o anumita valuare determina afectarea stabilitatii coloanei vertebrale, cu dureri importante la nivel local vertebral, modificari ale curburii coloanei, iar daca afecteaza partea din spate a corpului vertebral poate duce la compresiune asupra maduvei spinale urmata de paralizie partiala sau totala asupra membrelor, pierderea sensibilitatii la nivelul membrelor si abolirea controlului sfincterian.Care sunt semnele si simtomele sugestive pentru o tasare vertebrala?
- Durerea lombara sau toracala intensa, la nivelul vertebrei afectate sau intinsa pe o suprafata mai mare, insotita sau nu de contractura musculara zonala si rigiditatea coloanei vertebrale.
- Scaderea semnificativa in inaltime, datorita scaderii in inaltime a coloanei vertebrale.
- Incurbarea spatelui (cifoza sau scolioza)
- Simtome nespecifice: dureri la nivelul stomacului, bazinului, tulburari de respiratie
- Tulburari de mers pana la imposibilitatea mentinerii pozitiei in picioare datorita durerilor intense de spate agravate la pozitia in picioare.
Indicatiile kiphoplastiei:
- Tasarile vertebrale acute posttraumatice - daca nu sant compresive pe maduva si daca depasesc 15% din inaltimea vertebrala
- Tasarile vertebrale progresive
- Tasarile vertebrale pe fond osteoporotic - cea mai frecventa indicatie
- Tumori vertebrale benigne sau maligne - daca nu invadeaza sau comprima maduva, se poate asocia in acesta procedura biopsie din vertebra in scop diagnostic si terapeutic.
In ce consta procedura de kiphoplastie:
Se introduce prin piele( percutan) 2 ace mai groase(trocare) sub control radiologic la nivelul vertebrei tasate; prin cele 2 trocare se vor introduce 2 balonase special care se vor umfla gradual generand 2 cavitati in corpul vertebral si redresand inaltimea vertebrei; urmeaza injectarea controlata de un ciment special la nivelul celor 2 cavitati formate refacand astfel si rezistenta corpului vertebral afectat; toate procedurile se efectueaza sub urmarirea atenta pe ecranul radiologic.
Durata procedura: 30-60 minute
Anestezie: de preferat anestezie generala deoarece confera un confort superior fizic si psihic pacientului.
Durata spitalizare
In medie 3 ore cu mobilizarea –pacientului din pat la aprox 30 de minute dupa interventie.
Pe parcursul spitalizarii pacientul va fi asistat pentru nevoile personale ( igiena, alimentare) si medicale in totalitate de personalul clinicii.
Control postoperator
Primul control este la 4 saptamani, insotit de ex. radiologic.
Al doilea control se efectueaza la 6 luni insotit de ex. CT sau RM vertebral
Rezultate
Favorabile imediate postinterventie, pacientul resimte ameliorarea durerilor, a contracturii musculare de la spate, scaderea nevoii de medicamente luate zilnic, ameliorarea posturii ,a mersului , a respiratiei si in general inbunatatirea confortului de viata.Pe termen lung procedura duce la cresterea sperantei de viata.
Tarif:
Preturile prezentate mai jos apartin Spitalului Sf. Constantin din Brasov (valabile in martie 2013):= 8500 RON la pacientii asigurati
= 10000 RON la pacientii neasigurati
Sumele prezentate reprezinta costuri totale si includ: costul procedurii, costul materialelor, costul spitalizarii, costul ingrijirilor medicale, costul medicatiei costul tuturor actelor medicale eliberate, precum si viitoarele controale postinterventie.
Medicul care realizeaza aceasta interventie: Dr. Bentia Dan Razvan, neurochirurg
Mai multe informatii si date de contact gasiti aici: https://www.romedic.ro/dr-bentia
Data actualizare: 06-03-2014 | creare: 07-03-2013 | Vizite: 33237
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!