Procedura LLETZ (excizia electrochirurgicala larga cu ansa a zonei de transformare)

©

Autor:

Procedura LLETZ reprezinta excizia electrochirurgicala larga cu ansa a zonei de transformare cervicala - Large Loop Excision of the Transformation Zone.

In situatia in care rezultatele testului Papanicolau arata modificari sau atipii celulare la nivelul suprafetei colului uterin. In situatia in care la colposcopie s-au evidentiat celule anormale, care au fost biopsiate si trimise laboratorului pentru diagnostic. Daca modificarile celulare sunt minore, atunci in mod normal se repeta examinarea prin colposcopie la sase luni. In situatia in care aceste modificari necesita tratament, atunci in general tratamentul de electie este electrocauterizarea LLETZ.

Este foarte neobisnuit ca aceste modificari sa fie cancer de col uterin, dar celule anormale ar putea progresa spre cancer, nu intodeauna insa, daca colul este lasat fara tratament pentru perioade lungi de timp.

Tratamentul LLETZ pentru displazia cervicala are scopul de a indeparta celulele anormale de la nivelul colului uterin. Un fir prin care trece curent electric (diaterma) este utilizat pentru a indeparta aceste celule. Aceasta procedura lasa o zona modificata la nivelul colului uterin, care se vindeca insa foarte bine. Colul uterin vindecat ar trebui sa contina doar tesut sanatos, fara celule anormale.

Excizia electrochirurgicala LLETZ implica o spitalizare scurta in spital, in general cateva ore. Procedura ar putea fi realizata cu sau fara anestezie generala, cu toate ca cele mai multe femei considera a fi mai confortabil cu anestezie generala. De obicei se utilizeaza anestezice cu timp scurt de actiune.

Care sunt asteptarile de la procedura LLETZ?

- Pacienta ar putea prezenta dureri abdominale, asemanatoare celor din perioada menstruala, pentru o zi sau doua. Pentru ameliorarea acestor dureri, se pot administra antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice.
- Pacienta nu trebuie sa ia aspirina sau produse asemanatoare cu o saptamana inainte si dupa tratamentul LLETZ.
- Pacienta poate prezenta sangerari usoare sau asemanatoare celor din perioada menstruala maximum o saptamana de la procedura.
- Pacienta poate prezenta sangerari vaginale, initial brune sau transparente, in general pentru trei-patru saptamani.
- Pentru primele saptamani dupa procedura, pacienta poate folosi absorbante si nu tampoane, pentru a nu-si pata lenjeria din cauza sangerarilor.
- Pacienta trebuie sa evite contactul sexual, dusul, inotul sau exercitiile fizice intinse in prima saptamana dupa interventie pentru a permite vindecarea colului uterin si a minimiza riscul infectiei.
- Posibile complicatii: apar infectii in cazul unor femei dupa realizarea acestei proceduri. Semnele de infectie sunt urmatoarele: pierderi masive de sange (hemoragii), febra (peste 38 grade Celsius), astenie fizica, durere severa, sangerari vaginale inter-menstruale. In cazul in care apar aceste simptome, pacienta trebuie sa contacteze medicul.

Daca unei paciente i s-au efectuat multiple proceduri excizii electrochirurgicale LLETZ, acest lucru ar putea conduce la scurtarea colului uterin si un risc mic de nastere prematura in viitoarele sarcini, de aceea este necesara monitorizarea de catre obstetrician.

Cu toate ca electrocauterizarea va indeparta toate zonele anormale vizibile, inca mai exista posibilitatea recurentei atipiilor celulare, existand o sansa de aproximativ 5-10%. Monitorizarea este deosebit de importanta in acest sens. Pacienta va repeta o colposcopie la patru-sase luni dupa procedura LLETZ, pentru a verifica daca s-a vindecat colul corect, fara celule anormale reziduale sau recurente.

La sase luni dupa procedura LLETZ, medicul ii va solicita pacientei sa efectueze o colposcopie si un test Papanicolau. In situatia in care rezultatele acestor investigatii sunt normale, pacienta va repeta testul Papanicolau anual.

Data actualizare: 02-07-2013 | creare: 06-03-2013 | Vizite: 18598
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!