Biopsia de endometru

©

Autor:

Biopsia endometriala reprezinta procedura de prelevare a unei mostre de la nivelul mucoasei uterului (endometrului). Mostra este analizata la microscop in vederea identificarii atipiilor celulare. Biopsia endometriala ajuta medicul sa detecteze multiple modificari celulare localizate la nivelul endometrului, permitandu-i in acelasi timp sa verifice nivelele hormonilor care afecteaza endometrul.

Mucoasa uterina se modifica pe parcursul ciclului menstrual al femeii. La inceputul ciclului, endometrul se ingroasa pana cand oul matur este eliberat de ovar (ovulatie). Daca oul nu este fertilizat de un spermatozoid, mucoasa va fi eliminata in timpul unei sangerari menstruale obisnuite.

Biopsia endometriala poate fi realizata prin intermediul mai multor metode, din care medicul poate alege:
- Cu ajutorul unei pipete utilizata pentru suctiunea unei mici mostre din mucoasa uterina. Aceasta metoda este rapida si nedureroasa.
- Cu ajutorul unui instrument ascutit numit chiureta. Medicul va razui o mica mostra din mucoasa uterina si o va preleva cu ajutorul unei seringi sau prin suctiune. Aceasta metoda poarta denumirea de tehnica de chiuretaj si dilatare si este utilizata in general pentru a controla hemoragiile uterine sau pentru descoperirea cauzei sangerarii. Aceasta metoda se realizeaza sub anestezie locala sau generala.
- Cu ajutorul unui instrument de suctiune electronic numit aspirator Vabra. Aceasta metoda poate fi inconfortabila.
- Cu ajutorul unui spray sau a unui lichid (irigare) pentru a spala o parte din tesutul dorit. Se poate utiliza o perie pentru a indeparta o parte din mucoasa inainte de spalare.

Atunci cand o femeie intampina dificultati in a ramane insarcinata, medicul ar putea considera necesara efectuarea unei biopsii endometriale pentru a vedea daca mucoasa uterina permite formarea si dezvoltarea sarcinii.

O alta indicatie a biopsiei endometriale o reprezinta sangerarile uterine anormale, cu scopul identificarii cauzei care poate fi o hiperplazie a mucoasei sau chiar un cancer endometrial.

Se mai poate realiza biopsie endoemtriala uneori in acelasi timp in care se realizeaza alt test, numit histeroscopie, ceea ce ii permite medicului sa priveasca printr-un tub subtire, luminat, mucoasa uterului.

Care sunt motivele pentru care se realizeaza o biopsie endometriala?

Motivele pentru care se efectueaza biopsia endometriala sunt:
- Cautarea unui cancer uterin. De exemplu, biopsia endometriala ar putea fi realizata pentru determinarea cauzei unor rezultate anormale la testul Papanicolau.
- Gasirea cauzei unei sangerari uterine abundente, prelungite sau neregulate. Cel mai adesea se realizeaza pentru femeile care sunt la menopauza dar prezinta sangerari uterine.
- Verificarea starii endoemtrului in functie de perioada ciclului menstrual, pentru a vedea daca este in concordanta cu acesta.

Care este pregatirea pentru biopsia endometriala?

Pacienta trebuie sa-l anunte pe medic despre urmatoarele aspecte:

- Este sau ar putea fi insarcinata. Biopsia endometriala nu se efectueaza in timpul sarcinii!
- Ia medicamente pentru diverse afectiuni
- Se stie alergica la anumite substante sau medicamente
- A avut probleme de sangerare sau este in tratament cu anti-agregante plachetare, anticoagulante (aspirina, warfarina)
- A fost tratata anterior pentru infectie pelvina, vaginala sau de col uterin
- Are probleme cardiace sau pulmonare

Pacienta trebuie sa respecte urmatoarele:

- Sa nu faca dus, utilizeze tampoane sau sa utilizeze medicamente vaginale cel putin 24 de ore inaintea biopsiei. Pacienta va urina chiar inaintea realizarii biopsiei.
- Sa ia inainte de biopsie cu 30-60 minute un analgezic, precum ibuprofen, ceea ce poate ameliora orice crampa care ar putea aparea in urma biopsiei.
- Anumite state necesita semnarea unui cosimtamant in care pacienta confirma faptul ca a inteles riscurle unei biopsii endometriale si ca este de acord sa i se realizeze aceasta procedura. Pacienta trebuie sa vorbeasca cu medicul ei despre orice doreste legat d aceasta interventie, despre riscuri, despre metoda, sau despre interpretarea rezultatelor.
- In situatia in care pacientei i se va face un test de dilatare si chiuretaj, sub anestezie generala, aceasta nu trebue sa bea si nici sa manance nimic inainte cu opt ore de interventie si trebuie sa discute cu medicul sau daca aceasta ia medicamente, pentru a stii pe care ar trebui sa le opreasca temporar pentru efectuarea testului.

Cum se realizeaza biopsia endometriala?

a) Biopsia endometriala

- Procedura este in general realizata de catre un ginecolog sau de catre o asistenta medicala care este antrenata pentru a face testul. Mostra va fi analizata de catre un anatomo-patolog iar procedura in sine poate fi realizata in cabinetul medicului.
- Se poate utiliza un anestezic local injectabil sau sub forma de spray la nivelul colului uterin
- Pacienta trebuie sa se dezbrace de la brau in jos si va imbraca un halat de unica folosinta. Pacienta se va intinde pe masa ginecologica cu picioarele desfacute.
- Medicul va introduce un instrument numit speculum (examenul cu valva) in vaginul pacientei. Acest instrument va indeparta incet peretii vaginali astfel incat medicul sa vizualizeze interiorul vaginului si colul uterin. Colul uterin este spalat cu o solutie speciala si poate fi prins si fixat cu un tenaculum.
- Instrumentul patrunde prin colul uterin in uter, pentru prelevarea mostrei. Instrumentul ar putea fi mutat in sus si in jos pentru a colecta mostra. Cele mai multe femei prezinta un anumit grad de crampe in timpul interventiei.
- Durata unei biopsii endometriale este intre 5 si 15 minute.

b) Metoda dilatarii si chiuretajului

- Aceasta metoda este realizata de obicei intr-un spital sau intr-o clinica. Cele mai multe dintre paciente nu necesita spitalizare, putand pleca acasa in aceeasi zi.
- Medicul va introduce valvele in vaginul pacientei pentru a crea vizbilitate in interiorul vaginului si a colului uterin. Colul va fi dilatat cu blandete. In functie de motivul pentru care se face aceasta metoda, medicul ar putea utiliza un histeroscop pentru a vizualiza uterul. Se introduce apoi un instrument mic numit chiureta in uter. Partea superficiala a mucoasei uterine este razuita cu grija si indepartata, impreuna cu orice alt tesut care pare modificat, pentru biopsie.
- In situatia in care pacientei i se va face anestezie generala, aceasta va fi urmarita dupa interventie in permanenta de catre o asistenta medicala, pana cand se trezeste complet.
- Pacienta isi poate reveni complet la activitatile cotidiene in cateva zile, insa nu are voie sa ridice greutati in zilele urmatoare, nu are voie sa intretina relatii sexuale, sa foloseasca tampoane sau sa faca baie pana cand micile sangerari nu se opresc.

Cum se simte pacienta in timpul unei biopsii endometriale?

a) Biopsie endometriala

- Daca pacienta nu a luat inainte niciun analgezic, aceasta ar putea simti o durere ascutita in timp ce instrumentul este ghidat prin colul uterin. Poate simti de asemenea o durere mai mare atunci cand mostra bioptica este colectata. Cele mai multe femei apreciaza aceste dureri ca fiind asemanatoare durerilor menstruale insa de intensitate mai mare.
- Unele femei se simt ametite si prezinta dureri epigastrice cu diaree. Aceasta poarta denumirea de reactie vasovagala si va trece dupa efectuarea biopsiei.
- Biopsia endometriala produce in general sangerari vaginale insa nu semnificative.

b) Metoda dilatarii si chiuretajului

- Daca se utilizeaza anestezie generala, pacienta va fi adormita si astfel nu va simti nicio durere. Dupa terminarea testului, pacienta se va simti somnoroasa pentru cateva ore si ar putea sa se simta obosita pentru cateva zile dupa interventie. De asemenea, pacienta ar putea prezenta dureri in gat usoare, raguseala, daca s-a utilizat un tub endotraheal pentru a ajuta la repsiratia acesteia in timpul interventiei. Administrarea pastilelor de supt si gargara cu apa cu sare la temperatura camerei ajuta la ameliorarea disconfortului.

Care sunt riscurile biopsiei endometriale?

Exista o mica posibilitate de punctionare a colului uterin sau a uterului in timpul biopsiei. Sangerarea sau aparitia unei infectii pelvine sunt de asemenea posibile.

Cum se simte pacienta dupa efectuarea unei biopsii endometriale?

Pacienta ar putea resimti o oarecare durere in vagin pentru o zi sau doua dupa interventie. Sangerarea vaginala usoara este normala pana la o saptamana dupa biopsie. Pacienta poate folosi absorbante pentru sangerare. Pacienta nu are voie sa faca exercitii fizice extenuante sau sa ridice greutati in urmatoatre zi dupa biopsie. De asemnea, sexul, utilizarea tampoanelor, sau baia sunt contraindicate pana in momentul incetarii sangerarii.

Pacienta trebuie sa respecte indicatiile medicului si sa-l sune in situatia in care:
- Prezinta sangerari vaginale abundente (mai mult decat in timpul unei menstruatii obisnuite)
- Prezinta febra
- Prezinta dureri abdominale
- Prezinta scurgeri vaginale urat mirositoare.

Cum se interpreteaza rezultatele unei biopsii endometriale?

Biopsia endometriala reprezinta metoda prin care medicul preleva o mica mostra de tesut din mucoasa uterina (endometru). Rezultatele de la laborator ar putea sosi in cateva zile de la efectuarea interventiei.
- Normal: nu se evidentiaza atipii celulare sau neoplasm. Pentru femeile in perioada fertila, endometrul este in stadiul potrivit perioadei ciclului menstrual in momentul efectuarii biopsiei.
- Anormal: - prezenta polipului/polipilor, adica a unor excrescente benigne (non-canceroase)
- hiperplazie endometriala (ingrosarea mucoasei uterine)
- prezenta neoplasmului sau a celuleor cu potential mare de neoplazie
- in cazul femeilor in perioada fertila, mucoasa uterina nu este in stadiul corect pentru momentul ciclului menstrual in momentul efectuarii biopsiei. Sunt necesare mai multe teste pentru diagnosticare.

Care sunt factorii care pot afecta biopsia endometriala?

Motivele pentru care o pacienta nu poate sa faca biopsie endometriala sau pentru care rezultatele nu sunt de ajutor, sunt:
- Pacienta este insarcinata. Nu se face biopsie endometriala in timpul sarcinii
- Prezenta unei infectii vaginale sau de col uterin. Infectia s-ar putea extinde catre uter daca se efectueaza o biopsie endometriala
- Mostra bioptica nu este suficient de mare pentru a se vedea celulele anormale. Ar putea fi necesara repetarea testului.

Care sunt generalitatile despre biopsia endoemtriala?

- Biopsia endometriala NU se face niciodata in timpul sarcinii!
- Mai mult tesut din mucoasa uterina poate fi prelevat in timpul metodei dilatarii si chiuretajului decat in timpul unei biopsii endometriale clasice. Una lt test, numit histeroscopie, este in general efectuat in acelasi timp cu metoda dilatarii si chiuretajului, astfel incat medicul sa poata vedea foarte bine mucoasa uterina. Se poate de asemenea sa se efectueze o histeroscopie in locul metodei dilatarii si chiuretajului.
- Biopsia endometriala nu se efectueaza in general dupa instalarea menopauzei, decat in situatia in care pacienta prezinta sangerai vaginale anormale. Uneii medici considera necesara efectuarea unei biopsii endometriale inaintea prescrierii unei terapii de substitutie hormonala.

Data actualizare: 12-06-2013 | creare: 04-03-2013 | Vizite: 83790
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!