Procedura LEEP (electrocauterizare cu ansa, excizia electrochirugicala cu ansa)

©

Autor:

Procedura LEEP de excizie electrochirurgicala sau electrocauterizare cu ansa utilizeaza un fir subtire incarcat electric cu voltaj jos, pentru a taiat tesutul anormal. Aceasta procedura poate face urmatoarele lucruri:
- taierea tesutului colului uterin care poate fi vizualizat in timpul unei colposcopii
- indepartarea tesutului anormal inalt la nivelul canalului colului uterin care nu poate fi vizualizat in timpul unei colposcopii. In aceasta situatia, procedura LEEP poate fi realizata in locul unei biopsii conice.

Acronimul LEEP reprezinta Loop Electrosurgical Excision Procedure - excizia electrochirugicala cu ansa.

Inainte de inceperea procedurii, se poate utiliza acid acetic sau solutie iodata, ceea ce face celulele modificate sa fie mai vizibile. Aceasta solutie se poate aplica la nivelul colului uterin.

Cum se realizeaza aceasta procedura?

Electrocauterizarea LEEP se realizeaza cel mai adesea in cabinetul medicului, intr-o clinica medicala sau in spital, iar pacienta nu necesita spitalizare.

Pacienta se va dezbraca de la brau in jos si va imbraca un halat de unica folosinta sau va fi acoperita cu un material textil sau hartie. Pacienta se va aseza in decubit dorsal (intinsa pe spate) pe masa ginecologica cu picioarele desfacute. Medicul va introduce speculumul in vaginul pacientei, pentru a indeparta peretii vaginali, permitandu-i medicului sa vizualizeze colul uterin si sa-l examineze.

Se injecteaza medicatie pentru a anestezia colul uterin. Daca se utilizeaza un blocant cervical, se administreaza un analgezic oral sau intravenos pentru a ameliora durerea.

Care sunt asteptarile dupa interventia chirurgicala?

Cele mai multe paciente se pot intoarce la activitatile zilnice in aproximativ 1-3 zile dupa efectuarea procedurii. Timpul de refacere depinde de cat de multe s-au realizat in timpul procedurii.

Dupa procedura pot aparea:
- crampe blande la cateva ore dupa procedura
- scurgerea vaginala bruna in timpul primei saptamani este normala
- scurgeri vaginale dupa trei saptamani de la efectuarea procedurii
- se pot utiliza absorbante pentru a preveni patarea lenjeriei.
- trebuie evitat contactul sexual pentru aproximativ trei saptamani.
- pacienta nu trebuie sa faca dus pana la oprirea sangerarilor.

Cand este cazul sa se apeleze la medic?

Pacienta trebuie sa apeleze la medic daca prezinta urmatoarele simptome:
- febra
- sangerari pe o perioada de mai mult de o saptamana
- sangerari mai abundente decat normal in perioada menstruala
- durere pelvina in evolutie
- scurgere vaginala, galbuie, urat mirositoare, care ar putea semnaliza o infectie

Care este scopul procedurii LEEP?

Procedura LEEP este efectuata dupa ce rezultatele anormale ale unui test Papanicolau au fost confirmate de o colposcopie si o biopsie cervicala.

Excizia electrochirugicala LEEP este utilizata pentru a trata:
- modificari celulare minore numite leziuni intraepiteliale scuamoase de grad mic care ar putea fi precanceroase si pot persista dupa o perioada de asteptare monitorizata.
- modificarile celulare moderate spre severe pot fi indepartate.

Cat de eficienta este aceasta procedura?

LEEP reprezinta un tratament eficient in cazul modificarilor celulare ale colului uterin. In timpul procedurii, doar o mica parte din tesut sanatos este indepartat la marginea zonei de tesut anormal.

Dupa terminarea procedurii, tesutul care este indepartat (specimenul) poate fi indepartat si examinat pentru a vizualiza existenta sau nu a cancerului care creste profund in tesutul cervical (cancer invaziv). Procedura LEEP poate fi de ajutor atat in diagnosticul ulterior cat si in tratamentul atipiilor celulare.

Electrocauterizarea LEEP este la fel de eficienta ca si tratamentul prin crioterapie sau tratamentul laser. Daca se indeparteaza tot tesutul cervical anormal, atunci nu mai este necesar sa se efectueze o alta interventie chirurgicala, cu toate ca exista posibilitatea unei recurente in viitor. In anumite studii, toate celulele anormale au fost indepartate in aproximativ 98% din cazuri.

Care sunt riscurile procedurii LEEP?

- poate aparea infectia colului uterin sau a uterului (destul de rar)
- stenoza colului uterin care poate reprezenta o cauza a infertilitatii (rar)
- dupa ce unei paciente i s-a efectuat o LEEP, aceasta prezinta un risc mai mare de a naste prematur.

Procedura de excizie electrochirurgicala cu ansa este mai ieftina si mai usor de realizat decat o biopsie conica sau un tratament cu laser.

Se efectueaza o biopsie pentru a confirma modificarile celulare cervicale inaintea efectuarii procedurii.

Daca unei paciente i se efectueaza electrocauterizarea LEEP, aceasta va necesita sa faca teste Papanicolau periodic, acesta necesitand a fi repetat la fiecare patru sau sase luni, sau la perioada pe care o considera medicul. Dupa mai multe teste Papanicolau cu rezultate normale, medicul impreuna cu pacienta vor stabili la ce perioada va mai fi necesar sa se repete acestea.

Data actualizare: 23-06-2013 | creare: 06-03-2013 | Vizite: 16577
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!