Himenorafia (himenoplastia)

©

Autor:

Himenorafia (himenoplastia sau reconstructia chirurgicala a himenului) reprezinta refacerea chirurgicala a himenului. Aceasta procedura nu este privita ca parte a ginecologiei clasice, dar este disponibila in unele centre de chirurgie plastica. Scopul este determinarea singerarii in timpul actului sexual post-nuptial, care in unele culturi este considerat dovada virginitatii.

Unele operatii de reconstructie a himenului sunt legale in anumite tari, in timp ce in altele este interzisa. Infibulatia este in general ilegala. In Franta de exemplu o parte din pretul interventiei este rambursat de catre stat in cazul violului sau a traumei.

Anatomie chirurgicala

Himenul este o membrana fina, delicata, care acopera partial orificiul extern al vaginului la majoritatea femeilor. Termenul provine de la zeul grec al casatoriei, Hymenaeus. Membrana este doar un vestigiu al sinusului vaginal si urogenital la momentul fuziunii lor. Este format din tesut elastic si colagenos. La femeile tinere, himenul este foarte vascularizat fata de femeile la menopauza, la care este atrofic. La femeile adulte virgine, himenul are o grosime diferita care inconjoara orificiul vaginal mai mult sau mai putin complet.

Functia himenului

Cercetatorii au teoretizat ca acesta protejeaza vaginul de infectii la copii. Functia sociala a himenului totusi este si a fost un simbol mitic al virginitatii in multe culturi. Himenul permite fluxul singelui menstrual.

Ruptura himenului

Apare normal in timpul primei experiente sexuale. Exista cazuri in care himenul este rupt datorita activitatilor intense precum mersul pe bicicleta, calaritul si gimnastica. Insertia tampoanelor poate rupe de asemenea himenul. Femeia poate sa nu simta durere sau sa prezinte singerare. Himenul se rupe de obicei posterior sau posterolateral in doua sau mai multe portiuni. De obicei ruptura este acompaniata de o usoara singerare, care se opreste spontan. Ocazional poate fi rupt un vas mai mare cu hemoragie profuza. Unele femei se nasc fara himen.

Pregatirea preoperatorie

Pacienta va discuta cu medicul asupra asteptarilor acesteia si daca operatia poate da rezultatele dorite. Medicul va afla istoricul medical al pacientei pentru a nu exista contraindicatii relative (diateze singerinde, alte interventii chirurgicale vaginale, nasteri vaginale, sarcini si avorturi, alergie la anestezic). Se vor face fotografii inainte si dupa operatie pentru comparatie.
Anestezia este generala sau locala asociata cu sedare, in functie de complexitatea operatiei. Himenoplastia nu se efectueaza niciodata in perioada menstruala, astfel data interventiei trebuie stabilita in functie de ciclul menstrual.
Medicii recomanda oprirea administrarii aspirinei, vitaminei E si a antidepresivelor sau a pilulelor de slabit pentru 2 saptamini inainte de operatie, deoarece acestea cresc singerarea. Fumatul trebuie de asemenea intrerupt doua saptamini inainte de operatie, deoarece intirzie vindecarea.

Tehnica procedurii

Termenul de himenorafie poate cuprinde cel putin patru tipuri diferite de proceduri:
- sutura unei rupturi a himenului cum este cea cauzata de actul sexual imediat dupa, pentru a asigura vindecarea
- procedura pur cosmetica in care se realizeaza o membrana fara aport sangvin, uneori incluzind o capsula de gelatina dintr-o substanta artificiala similara singelui; aceasta operatie este efectuata cu citeva zile inainte de casatorie
- folosirea unei grefe din mucoasa vaginala, alaturi de vascularizatie, pentru a realiza un nou himen, pacientele vor evita sexul penetrant pentru 3 luni dupa procedura
- reconstructia himenului descrie citeva varietati de infibulatie, necesitind interventie chirurgicala pentru ca penetrarea vaginala sa fie posibila.

Himenoplastia

Aceasta operatie presupune reconstructia himenului, efectuindu-se pentru ca pacienta sa para virgina. Este posibila la femeile care nu au avut nasteri vaginale si de preferat la cele care nu au fost niciodata gravide. Se practica incizii precise in vagin si portiunile restante ale himenului, apropiindu-le pentru a permite suturilor delicate sa mentina carunculii mirtiformi alaturati. Dupa vindecare, actul sexual poate determina singerarea cind himenul este rupt. Pentru motive culturale, religioase cit si personale, multe femei apeleaza la chirurgia cosmetica pentru a-si reface virginitatea.

Reconstructia himenului

Cind carunculii mirtiformi sunt insuficienti, repararea himenului se face prin aproximarea acestora sau prin grefa vaginala. Procedura se efectueaza sub anestezie locala. Procesul are o durata de una-doua ore, iar pacienta se poate reintoarce la lucru a doua zi. Suturile sunt resorbabile. Este o procedura foarte simpla care trebuie efectuata cu 3-7 zile inainte de nunta.

Revirginizarea completa

In aceasta tehnica sunt refacute si alte parti ale zonei vaginale, cum sunt buzele vaginale care devin plate si isi pierd forma plina dupa actul sexual repetat si labiile mici care devin mari si prolabate. Grefa de grasime a buzelor vaginale si intarirea canalului vaginal alaturi de repararea himenului reda aspectul si functia zonei vaginale. La tinere nu sunt necesari toti acesti pasi, doar himenorafia.

Himenul imperforat si septat

In unele cazuri singele menstrual nu poate fi evacuat la exterior deoarece himenul nu are un orificiu - himenul imperforat. Acumularea singelui in uter si canalul vaginal determina hematocolposul si hematometrul. Interventia realizeaza un orificiu himenal si permite singelui menstrual si a secretiilor vaginale normale sa fie eliminate. Himenul septat este frecvent intilnit. Operatia pentru himenul imperforat este denumita himenotomie si nu afecteaza aspectul si functia himenala.
Daca partile restante (carunculii mirtiformi) nu sunt suficiente pentru a fi aproximate si suturate, medicul poate folosi un implant himenal din biomaterial, care se va comporta ca un himen care se va rupe la penetrare. Totusi, diferenta dintre un himen adevarat si acest implant este usor de facut. Datorita modului in care este refacut himenul chirurgical, este foarte probabila singerarea si durerea in timpul actului sexual.

Ingrijirea postoperatorie

In cazul himenoplastiei ca unica interventie, pacienta va prezenta usoara singerare vaginala in primele 48-72 de ore. Daca himenoplastia este asociata cu labioplastia sau vaginoplastia, singerarea va acompania tumefierea vaginala si disconfortul in primele 72 de ore, disparind dupa 2-3 saptamini. Echimozele zonei vaginale sunt minime. Inciziile se vindeca repede fara cicatrici, fiind invizibile. Deoarece sunt folosite fire resorbabile de obicei, nu este necesara suprimarea lor. Pacienta isi reia activitatile de rutina in 48-72 de ore. Vindecarea completa are loc in sase saptamini.
Dupa procedura este importanta modificarea stilului de viata. Mentinerea himenului este importanta dupa operatie, deoarece plaga necesita timp pentru vindecare. Vaginul trebuie mentinut foarte curat pentru a evita infectia suturilor. Activitatea sexuala va fi reluata dupa ce durerea si secretiile vaginale s-au oprit. Se va evita ridicarea obiectelor grele si efortul fizic moderat cel putin o saptamina, deoarece aceste activitati aplica presiune pe intreaga zona vaginala. Orice tip de presiune aplicata la scurta durata dupa operatie poate leza himenul, aparind durerea. Se recomanda repausul la pat. Pentru o vindecare mai rapida se recomanda alimentatia excelenta, repausul adecvat si aportul crescut de vitamina C.
Perioada de recuperare depinde de procedura si de capacitatea de vindecare a pacientei. Aceasta va fi monitorizata in primele ore dupa interventie, apoi va merge acasa.

Cele mai frecvente utilizari ale himenoplastiei

- odata cu inaintarea in virsta peretii vaginali devin elongati iar tonusul muscular se pierde, proces greu de acceptat pentru multe femei; daca acest fenomen interfera cu increderea in sine a pacientei, aceasta poate opta pentru aceasta procedura
- satisfactia sexuala este un alt motiv pentru care femeile pot alege himenoplastia; deoarece procedura repara himenul si intareste peretii vaginali, placerea in timpul actului sexual va reveni pentru ambii parteneri
- asaltul sexual: o himenoplastie poate repara himenul rupt datorita violului sau abuzului sexual
- casatoria: pentru femeile care apartin unui mediu social conservator.

Avantajele himenorafiei

Femeia care doreste o himenorafie incearca o refacere a himenului. Aceasta membrana mica poate fi rupta in timpul actului sexual sau al altei activitati stresante, determinind durere si singerare. Cind himenul este refacut, pacienta va putea resimti orgasmele in timpul activitatilor sexual.

Riscuri si complicatii

La fel cum se intimpla in toate interventiile chirurgicale, exista intodeauna posibilitatea unor complicatii sau efecte adverse. Desi rare, acestea cuprind infectia (cum este infectia urinara), reactia la anestezie, colectia hematica sau serica sub piele (hematom), singerare prelungita, lezarea nervilor locali si aspectul neregulat al labiilor dupa operatie, daca a fost efectuata si o labioplastie.
Dupa labioplastie si vaginoplastie, mictiunea postoperatorie poate fi dificila si dureroasa, datorita senzatiilor de arsura/intepatura cauzate de urina acida care trece peste plaga. Acest disconfort poate fi ameliorat prin mictiunea sub jetul dusului.
Dupa himenoplastie riscul de infectii este foarte mic.

Data actualizare: 31-07-2013 | creare: 22-07-2013 | Vizite: 14560
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!