Colposcopia

©

Autor:

Colposcopia este o procedura medicala care consta in examinarea unei imagini iluminate, marite a colului uterin si a tesuturilor vaginului si ale vulvei.

O multitudine de leziuni premaligne si maligne localizate la acest nivel au caracteristici decelabile, care pot fi detectate prin intermediul acestei investigatii.

Colposcopia se realizeaza cu ajutorul unui colposcop, care aduce o imagine marita a suprafetelor, permitand medicului sa vizualizeze si sa distinga tesutul normal de cel patologic, putand preleva direct biopsii pentru examinare patologica ulterioara.

Obiectivul colposcopiei

Principalul scop al colposcopiei este preventia cancerului de col uterin, prin detectarea leziunilor precanceroase timpuriu si tratarea acestora. Aceasta procedura fost dezvoltata in anul 1925, de catre un medic german - Hans Hinselman, impreuna cu Helmut Wirths.

Un colposcop special echipat cu o camera este utilizat pentru examinarea si colectarea probelor de la victimele agresiunilor sexuale.

Cele mai multe paciente fac colposcopia pentru investigarea unei anormalitati citologice descoperite in urma testului Papanicolau.
Alte indicatii pentru colposcopie pot include:
  • expunerea la dietilstilbestrol in utero
  • imunosupresie, in situatii precum infectia HIV sau transplant de organ
  • aspect anormal al colului uterin, descoperit de medicul ginecolog

Foarte multi medici specialisti se bazeaza in deciziile privitoare la evaluarea si tratamentul anumitor patologii asociate pe lucrarea „Ghiduri de manevrare a anomaliilor citologice si a precursorilor de cancer de col uterin, elaborata de Societatea Americana pentru Colposcopie si Patologie a Colului uterin.

Realizarea colposcopiei

Pe parcursul primei evaluari, medicul ginecolog va investiga istoricul medical al pacientei, inclusiv:
  • numarul de sarcini
  • numarul de nasteri
  • ultima perioada menstruala
  • utilizarea contraceptivelor orale
  • rezultate anterioare modificate la testul Papanicolau
  • alergii
  • antecedente medicale
  • medicamente administrate
  • alte colposcopii anterioare
  • stil de viata 

In anumite situatii,  ar putea fi realizat un test de sarcina inaintea inceperii procedurii.

Colposcopia ii este descrisa pacientei din punct de vedere tehnic, dar si anatomic, iar aceasta poate pune intrebari medicului. Ulterior, pacienta trebuie sa semneze un document de acceptare si intelegere a conditiilor impuse de aceasta procedura, desi nu exista aceasta politica in toate tarile.

Colposcopul este utilizat pentru a identifica indicii vizibile, sugestive pentru tesut anormal.

Dispozitivul functioneaza ca un microscop luminat binocular care mareste imaginea colului uterin, a vaginului si suprafetei vulvei. Se poate folosi la o putere mica, pentru a obtine o impresie generala asupra arhitecturii suprafetei.
Puterile superioare (medie si mare) se folosesc pentru a evalua vaginul si colul uterin. Acestea sunt de multe ori necesare pentru a identifica anumite tipare vasculare ce ar putea indica prezenta unor leziuni mai avansate precanceroase sau canceroase.

Sunt disponibile mai multe filtre de lumina, pentru a sublinia aspecte diferite ale suprafetei colului uterin. Se aplica solutie de acid acetic si solutie iodata (Lugol sau Schiller) pe suprafata, pentru a imbunatati vizualizarea suprafetelor anormale.

Colposcopia este realizata in timp ce pacienta sta intinsa pe spate, cu picioarele departate (litotomie dorsala). In interiorul vaginului se introduce un speculum, dupa ce este examinata vulva.

Acidul acetic 3% este aplicat pe colul uterin cu ajutorul unor bete cu vata. Zonele albe sunt corelate cu densitate nucleara mare. Zona de transformare este o zona critica la nivelul colului uterin unde ar putea aparea multe celule precanceroase sau canceroase.
Abilitatea de a vedea zona de transformare si vizualizarea intreagii extinderi a unei leziuni determina daca o colposcopie este adecvata sau nu.

Zonele de la nivelul colului care devin albe dupa aplicarea acidului acetic au un tipar vascular anormal si sunt de cele mai multe ori utilizate pentru biopsie. Daca nu este vizibila niciun fel de leziune, este posibila aplicarea unei solutii iodate la nivelul colului uterin, pentru a ajuta la evidentierea zonelor anormale.

Dupa o examinare completa, medicul determina zonele cu cel mai mare grad de anormalitate vizibila si ar putea lua in considerare recoltarea unor probe bioptice de la acest nivel cu ajutorul unui instrument de biopsie lung, precum un forceps special sau cu ajutorul periei SpiralBrush CX.
Cei mai multi medici si pacienti considera inutila anestezia. Totusi, exista situatii in care anumiti medici recomanda si folosesc anestezia locala, precum lidocaina sau bloc cervical pentru a diminua disconfortul pacientei, in mod special daca sunt prelevate mai multe probe.

Dupa recoltarea unor probe bioptice, de cele mai multe ori se realizeaza un chiuretaj endocervical. Acesta foloseste o chiureta lunga, dreapta sau o perie citologica pentru a curate zona interioara a canalului colului uterin. Chiuretajul endocervical nu trebuie facut niciodata unei paciente insarcinate.

Se aplica solutie Monsel cu ajutorul unor bete cu vata pe suprafata colului pentru a controla sangerarea. Aceasta solutie isi schimba culoarea in negru atunci cand este expusa sangelui. Dupa terminarea procedurii, acest material va fi eliminat in mod natural. Pacientele se pot astepta sa aiba mici scurgeri cafenii cateva zile dupa procedura.

Mai exista o varianta de a face hemostaza, pe care unii medici o prefera si anume cu ajutorul nitratului de argint.

In mod normal, in urma unei colposcopii nu apar complicatii semnificative, insa ar putea aparea sangerari, infectii la nivelul locului de biopsie sau endometrului si esecul de a identifica leziunea. Solutia Monsel si nitratul de argint interfereaza cu interpretarea specimenului bioptic, deci aceste substante nu trebuie aplicate pana cand nu au fost recoltate toate biopsiile. Unele paciente afirma prezenta unui grad de disconfort in timpul desfasurarii procesului de chiuretare si multe spun ca prezinta disconfort in timpul biopsiei.

Pentru ca aceasta metoda sa aiba succes, este necesara monitorizarea adecvata. HPV este o infectie frecventa si o cauza principala a displaziei colului uterin.

Pacientele trebuie sa fie sfatuite despre beneficiile sexului sigur pentru reducerea riscurilor de a se imbolnavi si de a transmite mai departe HPV. S-au facut studii care au dovedit ca prostaglandinele din sperma au efect de crestere asupra tumorilor uterine si de col uterin si ca cele afectate au avantaje clare din folosirea prezervativelor.

Data actualizare: 07-08-2014 | creare: 10-12-2012 | Vizite: 12507
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!