Biopsia cervicala

©

Autor:

Biopsia cervicala este procedura prin care se indeparteaza o parte din cervix pentru ca tesutul sa fie examinat cu ajutorul unui microscop. Cantitatea de tesut necesar depinde de metoda utilizata:
- o biopsie cervicala simpla indeparteaza o piesa mica de tesut de la nivelul suprafetei cervicale.
- o biopsie endocervicala (chiuretaj endocervical) indeparteaza tesut de la nivelul colului inalt prin zgarierea cu un instrument numit chiureta.

Cum se realizeaza biopsia cervicala?

Biopsia cervicala poate fi realizata in cabinetul medicului, intr-o clinica medicala ssau intr-un spital, fara a fi necesar ca pacienta a fie internata.

Pacienta trebuie sa se dezbrace de la brau in jos si sa se aseze pe masa ginecologica cu picioarele departate, la fel ca si in cazul unui consult ginecologic uzual. Medicul va introduce prin vaginul pacientei un speculum, adica un instrument prevazut cu lame curbe. Acest speculum indeparteaza peretii vaginali, permitand medicului sa examineze interiorul vaginului si al colului. Pentru a evidentia posibile zone anormale, se poate folosi o solutie pe baza de acid acetic.

In unele situatii, pacienta este sfatuita sa ia un medicament pe cale orala pentru a calma durerea (analgezic) insa nu se face anestezie locala. Aceste proceduri pot fi realizate totusi si cu anestezie locala impreuna cu medicatia orala analgezica. Mai exista posibilitatea aplicarii locale a unei solutii inaintea realizarii biopsiei. Dupa terminarea biopsiei, se poate aplica o solutie Monsel pentru a se opri sangerarea.

O biopsie conica este o forma mai extensiva de biopsie cervicala. Poarta denumirea de biopsie conica pentru ca se indeparteaza o portiune de tesut in forma conica de la nivelul colului uterin. Atat tesuturi normale cervicale cat si patologice sunt indepartate.

Pentru a mari imaginea tesutului in timpul acestor proceduri se foloseste un colposcop.

Care sunt asteptarile de la biopsia cervicala?

Cele mai multe paciente sunt capabile sa-si reia activitatea normala in aceeasi zi sau a doua zi dupa biopsie.

Dupa efectuarea biopsiei cervicale, se pot constata sangerari si o mica cantitate de scurgere maronie timp de una-doua saptamani dupa procedura.

Se recomanda ca pacienta careia i s-a facut biopsie cervicala sa nu foloseasca tampoane intra-vaginale timp de o saptamana, in schimb poate folosi absorbante externe.

Se recomanda de asemenea evitarea relatiilor sexuale timp de o saptamana in principiu, insa medicul este cel care stabileste exact perioada necesara pentru caz si ii va spune pacientei tot ce trebuie sa stie.

Nu se recomanda dusul local in ziua respectiva.

Semnale de alarma.

Apelati la consult medical specializat in urmatoarele situatii:
- febra
- sangerari moderate sau hemoragie severa (mai evidente decat in perioada menstruala)
- durere pelvica
- miros neplacut sau scurgeri vaginale, care pot indica prezenta unei infectii.

Care sunt motivele pentru care se realizeaza biopsia cervicala?

Biopsia cervicala trebuie facuta intotdeauna inaintea luarii in considerare a unui tratament chirurgical atunci cand se vizualizeaza tesut anormal prin vulva, vagin sau col sau daca in urma unei colposcopii se descopera tesut anormal.

Cat de eficienta este biopsia cervicala?

Rezultatele anormale ale unui test Papanicolau, a unei colposcopii si biopsii cervicale sunt comparate si evaluate.

Rezultate

- normal: nu se gaseste niciun tesut anormal in cadrul biopsiei. Monitorizarea prin intermediul testelor Papanicolau se face in mod regulat, la intervale recomandate de medic. Daca testul Papanicolau initial a evidentiat modificari celulare moderate spre severe, sunt necesare testari aditionale precum biopsia conica, pentru a explica diferitele rezultatele gasite la biopsia cervicala.
- anormal: rezultatul evidentiaza tesut anormal.

a) Rezultatele pot indica o eventuala infectie. Infectia poate fi tratata cu medicamente daca este produsa de bacterii. Trebuie repetat testul Papanicolau pentru a monitoriza succesul tratamentului.
b) Modificari celulare minore. Tesutul anormal poate fi monitorizat fara a fi necesar tratamentul sau foate fi necesara utilizarea unui tratament. In jur de jumatate din modificarile celulare minore redevin normale spontan in aproximativ 6-18 luni.
c) Modificari moderate spre severe. Este necesara efectuarea tratamentului pentru a distruge sau indeparta celulele modificate cervicale.
d) Cancer. Tratamentul se realizeaza cu scopul de a distruge sau indeparta tesutul afectat de un neoplasm invaziv.

Daca rezultatele testului Papanicolau sunt anormale iar colposcopia si biopsia cervicala nu ilustreaza aceleasi modificari:
- este necesara repetarea testului Papanicolau, cu sau fara repetarea colposcopiei, pentru a monitoriza progresia modificarilor celulare.
- se poate realiza o biopsie conica sau o indepartare a celulelor anormale daca testul Papanicolau indica modificari moderate spre severe.

Care sunt riscurile biopsiei cervicale?

Pot aparea sangerari vaginale timp de pana la doua saptamani dupa efectuarea biopsiei cervicale.

Care sunt asteptarile de la o biopsie cervicala?

Este necesar ca pacienta sa-l intrebe pe medic cand si cum poate afla rezultatele investigatiei. In functie de rezultatele investigatiei, tratamentul poate sa fie sau nu necesar. Un alt aspect pe care pacienta trebuie sa-l discute cu medicul este periodicitatea la care trebuie repetat testul.

Daca rezultatele testului Papanicolau nu sunt in concordanta cu rezultatele obtinute la biopsia cervicala, este necesara efectuarea unei investigatii suplimentare si o biopsie conica inainte de stabilirea tipului de tratament recomandat, intrucat exista posibilitatea prezentei unui cancer ocult care trebuie tratat foarte corect si prompt.

Data actualizare: 22-03-2013 | creare: 21-12-2012 | Vizite: 18131
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!