Cerclajul de col uterin

©

Autor:

Cerclajul uterin reprezinta plasarea unor cusaturi la nivelul colului pentru a il mentine inchis. In anumite cazuri aceasta procedura este utilizata pentru a preveni deschiderea prematura a unui col slab. Atunci cand colul se deschide mai devreme decat este necesar, s-ar putea produce nasterea prematura.

Colul uterin reprezinta deschiderea uterului. Cerclajul poate fi realizat preventiv cu 12 pana la 14 saptamani inainte de subtierea colului, sau ca o masura de urgenta dupa ce subtierea colului s-a produs. Foarte rar se face cerclajul colului uterin dupa 24 de saptamani.

Aceasta procedura chirurgicala poate fi realizata sub anestezie generala sau rahi-anestezie (realizata la nivelul coloanei vertebrale lombare, anesteziind partea inferioara a corpului). In mod obisnuit, cerclajul colului uterin se realizeaza pe cale intravaginala. Un specul (instrument asemanator unei linguri) este introdus in vaginul femeii insarcinate pentru a indeparta peretii vaginali, astfel incat sa se poata realiza procedura chirurgicala.

Procedura de cerclaj a colului uterin poate fi realizata in mai multe modalitati:
- cusaturile pot fi plasate in jurul sau in exteriorul colului uterin
- se poate folosi o banda adeziva speciala in jurul colului
- se poate realiza o mica incizie la nivelul colului uterin, apoi o banda speciala este legata prin col pentru a-l inchide.

Daca se diagnosticheaza probleme ale colului uterin tarziu in timpul sarcinii, sacul amniotic al femeii ar putea iesi prin col. Aceasta problema ar putea fi tratata prin insertia unui cateter (un tub subtire) in colul uterin, apoi se umfla un bulb la capatul acestui cateter. O alta metoda utilizata in aceasta situatie presupune umplerea vezicii urinare cu lichid utilizand un cateter introdus prin uretra. Vezica plina ajuta la impingerea sacului amniotic inapoi in pelvis, iar colul uterin poate fi apoi cusut.

Care sunt asteptarile in cazul procedurii de cerclaj a colului uterin?

Timpul necesar pentru refacere depinde de tipul de cerclaj realizat. Medicul care a realizat aceasta interventie si cunoaste exact cazul dumneavoastra este in masura sa va explice exact ce asteptari puteti avea.

Pentru a preveni infectia, medicul va poate recomanda antibiotice dupa interventie.

In ce situatii este realizat cerclajul de col uterin?

Aceasta procedura ar putea fi realizata in urmatoarele situatii:
- femeia gravida are un col uterin indemn
- femeia gravida a avut avort in antecedete din cauza unui uter cu forma anormala sau din cauza leziunilor la nivelul colului uterin. Un col uterin afectat ar putea sa nu ramana inchis pe parcursul sarcinii.
- femeia gravida are in antecedente o pierdere a sarcinii in trimestrul doi sau o nastere produsa cu contractii foarte slabe sau fara contractii. Aceste lucruri sugereaza faptul ca s-ar putea ca pe parcursul sarcinii colul sa nu ramana inchis.

Succesul cerclajului colului uterin este definit printr-o sarcina care dureaza pana la termen sau aproape de termen.

Aceasta procedura ajuta anumite sarcini cu risc crescut sa dureze mai mult dar implica de asemenea si anumite riscuri, precum provocarea unei infectii sau chiar producerea unui avort. Pentru femeile care au avut nasteri inainte de termen din cauza faptului ca nu a stat inchis colul uterin, este foarte indicat cerclajul colului uterin pentru a preveni inca o nastere prematura.

Care sunt riscurile cerclajului colului uterin?

- infectia
- lezari ale colului uterin in timpul efectuarii procedurii
- hemoragie
- ruperea prematura a membranelor
- nastere prematura
- stenoza colului uterin (stramtarea colului sau chiar obstruarea acestuia)
- tragerea colului sau uterului in timpul nasterii cu cusaturile de la acest nivel

Cerclajul colului uterin nu se realizeaza atunci cand o femeie gravida prezinta sangerari vaginale sau contractii uterine sau in cazul in care mebrana s-a rupt mai devreme.

Este necesar ca firele sa fie scoase inainte de inceperea nasterii. Uneori este necesar acest lucru in cazul unei urgente in care nasterea se produce spontan. In aceasta situatie ar putea fi necesara nasterea prin cezariana.

Data actualizare: 19-06-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 24722
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!