Metoda Karman - aspiratia vacuum

©

Autor:

Vacuum sau suctiunea foloseste aspiratia pentru a extrage continutul uterin prin cervix. Poate fi folosita ca metoda de avort indus, procedura terapeutica dupa o sarcina pierduta sau pentru a obtine o mostra tisulara pentru biopsia endometriala. Frecventa infectiilor este mult mai mica decit in orice alta procedura de avort chirurgical, 0,5%. Procedura mai este cunoscuta sub termenul de dilatatie si evacuare, dilatatie si chiuretaj sau metoda Karman, referindu-se la aspiratia vacuum.

Harvey Karman din SUA a remodernizat tehnica inventata de un medic chinez, in 1970 prin dezvoltarea canulei Karman, o canula moale, flexibila care a evitat necesitatea dilatarii initiale cervicale si a redus riscul punctionarii uterului. Astazi este cea mai folosita metoda de avort in primul trimestru de sarcina, in majoritatea sarcinilor.

Procedura permite evacuarea uterului folosind un aspirator din plastic atasat la o canula. Aspiratia este efectuata manual sau electric. Metoda evita trauma cervixului si a endometrului: pina in saptamina sapte de sarcina canula poate fi introdusa fara dilatare cervicala iar chiuretajul de control al cavitatii uterine nu este necesar. Durata interventiei este mai scurta decit pentru chiuretajul clasic si poate fi efectuata sub anestezie locala, pacienta fiind externata in 15 minute. Rezultatele a peste 80 de studii stiintifice care au inclus aproape 80.000 de femei, au aratat ca numarul complicatiilor severe si a sterilitatii este mult mai mic in cazul evacuarii cavitatii uterine prin aspiratie decit prin chiuretaj.

Indicatiile procedurii

Folosirea aspiratiei vacuum in avortul spontan

Pierderea precoce a unei sarcini este o conditie frecventa la femei. Aproximativ una din patru femei experimenteaza un avort spontan in viata. Pentru aceste paciente, aspiratia vacuum reprezinta o optiune terapeutica, fiind raportata a fi sigura si eficienta in aceasta indicatie.

Folosirea aspiratiei vacuum pentru terminarea electiva a unei sarcini timpurii

Eficacitatea metodei este comparabila cu cea a chiuretajului. Odata cu aparitia testelor de sarcina prin strip urinar, inalt senzitive, femeia poate detecta o sarcina nedorita chiar inainte de absenta unei menstruatii, facind posibile avorturile timpurii. Aspiratia vacuum este o metoda larg folosita in aceste cazuri.

Folosirea aspiratiei vacuum pentru completarea unui avort medical esuat

Desi rata de succes a unui avort medical folosind regimuri moderne cu mifepristone si misoprostol depaseste 95%, aspiratia este uneori necesara pentru evacuarea completa a unei sarcini in dezvoltare, a unui sac gestational persistent sau a unei singerari severe si prelungite. Procedura ofera o alternativa la chiuretaj pentru a controla aceasta situatie.

Pregatirea pre-operatorie

Pacienta va efectua un test rapid de sarcina pentru confirmarea graviditatii. Se vor efectua un examen pelvin si o ecografie. Pacienta trebuie sa informeze medicul asupra medicatiei pe care o ia la domiciliu, suplimentele naturale, vitaminele si alte patologii personale sau ale membrilor familiei. De importanta medicala sunt bolile hematologice, starile anxioase-depresive, aritmiile. Vor fi necesare teste de laborator pentru a evalua profilul hematologic al pacientei.

Tehnica procedurii

Dupa confirmarea sarcinii pacienta se va dezbraca si se va intinde pe masa de examinare. Se recomanda administrarea unui sedativ pentru relaxare, mai ales la pacientele anxioase. Misoprostolul poate fi administrat pentru a ajuta cervixul sa se dilate, iar oxitocina pentru a initia contractiile uterului.

Medicul va insera apoi un speculum in vagin si-l va clampa deschis pentru a vizualiza cervixul. Vaginul va fi sters cu o solutie antiseptica pentru a preveni infectia. Cervixul va fi injectat cu un agent anestezic de suprafata. Un tenaculum va fi folosit pentru a prinde si mentine fix cervixul. Dupa deschiderea cervixului, medicul va insera dilatatoare cervicale. Apoi va fi inserat un tub din plastic cu virf canulat pina in uter, capatul distal al tubului fiind atasat la o masina electrica sau la un aparat vacuum manual. Prin rularea canulei pe peretii uterului se va disloca placenta si continutul acesteia, care vor fi eliminate la exterior. Procesul dureaza 10 minute. Femeia va experimenta crampe moderate spre severe si o senzatie puternica de aspiratie pe masura ce canula ruleaza pe uter.

Crampele vor diminua in intensitate dupa inlaturarea canulei. Pacienta poate acuza stare de grata sau lesin asociate cu transpiratii intense si/sau hipotensiune. Medicul va opri aspiratia si va examina continutul uterin aspirat. Daca aspiratia nu a fost completa se va continua cu o chiureta sau canula. La sfirsitul interventiei se vor indeparta tenaculum si speculum. Uterul va fi inspectat prin examen pelvin pentru a-i verifica fermitatea si dimensiunea.

Dupa terminarea avortului, pacienta va ramine in repaus pe un pat pentru inca o ora inainte de a merge la domiciliu. Se vor administra ibuprofen sau acetaminofen pentru durere si antibiotice pentru a preveni infectia. Pacienta va fi sfatuita sa nu foloseasca tampoane sau sa aiba contact sexual vaginal pentru o saptamina dupa interventie. La 14 zile de la avort se recomanda o examinare medicala pentru a confirma avortul complet si absenta complicatiilor. Se va efectua un control pelvin sau o ecografie abdominala, cit si unele teste de singe.

Ingrijirea post-operatorie

- dupa avort, pentru doua saptamini este normal ca femeia sa acuze durere sub forma spasmelor in abdomenul inferior si usoara singerare vaginala
- majoritatea pacientelor pot reveni la activitatile zilnice imediat dupa aspiratia vacuum
- femeile pot ramine insarcinate imediat dupa avort, fara o menstruatie inainte, din acest motiv fiind importanta folosirea unei metode de contraceptie
- este indicat ca pacienta sa se prezinte la medic pentru o evaluare de rutina la doua - trei saptamini dupa avort
- pacienta se va prezenta imediat la medic daca acuza durere severa abdominala, febra si frison, singerari masive vaginale, secretii purulente vaginale, slabiciune, lipotimii.

Contraindicatiile procedurii

Nu exista contraindicatii pentru aspiratia uterului folosind metoda manuala sau electrica pina in 12 saptamini de sarcina. Procedura nu ar trebui folosita pentru biopsia endometrului in cazul unei sarcini suspectate si trebuie folosita cu atentie la femeile care au:
- anomalii uterine
- tulburari ale coagularii
- infectie pelvina acuta
- anxietate extrema
- orice conditie care determina instabilitatea medicala a pacientei.
Conditiile medicale severe trebuie controlate inainte de procedura, indiferent de sursa de vacuum.

Avantajele fata de dilatatie si chiuretaj

Dilatatia si chiuretajul uterin a fost cindva metoda standard medicala in cazul evacuarii uterine. Totusi, aspiratia vacuum are un numar de avantaje fata de chiuretaj si a inlocuit in multe tari prima procedura. Aspiratia vacuum poate fi folosita mai devreme in evolutia sarcinii decit chiuretajul. Este singura procedura chirurgicala de avort disponibila mai devreme de sase saptamini de sarcina. Aspiratia vacuum are rate scazute a complicatiilor in comparatie cu chiuretajul.

Aspiratia vacuum, mai ales cea manuala, este semnificativ mai ieftina decit chiuretajul. Echipamentul folosit pentru aspiratie costa mai putin decit un set de chiurete. Fata de chiuretaj, aspiratia vacuum nu necesita anestezie generala si poate fi efectuata in ambulator sau la cabinet privat. Metoda poate fi efectuata si de o asistenta sau moasa, nefiind laborioasa. Metoda manuala de aspiratie are avantajul de a fi linistita, fara zgomotul unei pompe vacuum electrice.

Complicatii

Efectele adverse sunt comune si normale, constind din crampe abdominale, durere, greata, transpiratii si sincopa in timpul procedurii, crampe si durere pentru doua-trei zile dupa procedura, cit si singerare vaginala pentru doua saptamini. Complicatiile severe apar la 1-2% din paciente.

Reactiile alergice la anestezie sau alte medicamente pot apare. Este importanta raportarea de catre pacienta a oricaror medicamente administrate, cu sau fara prescriptie, pentru ajustarea dozei anestezice.

Infectia bacteriana poate apare in timpul procedurii, desi simptomele se pot manifesta la doua-trei zile de la interventie. Aceasta complicatie este frecventa, mai ales la pacientele care au boala inflamatorie pelvina preexistenta. Infectia este cea mai frecventa complicatie post-avort.

Hematometrul poate apare daca uterul nu se contracta adecvat pentru a elimina tot continutul sangvinolent. Complicatia este suspectata daca pacienta acuza crampe abdominale severe si greata.

Singerarea severa poate interveni daca uterul nu se contracta, putind determina formarea unui cheag uterin. Singerarea severa poate necesita medicatie, repetarea avortului, chirurgie si/sau transfuzie.

Traumatizarea cervixului poate apare cind medicul dilata cervixul, il fixeaza cu tenaculum sau insereaza canula in uter. Aceasta complicatie poate determina un cervix slabit, facind dificila o viitoare sarcina la termen.

Uterul poate fi perforat sau punctionat cind medicul ruleaza canula pe peretii uterini, ducind la singerare severa si infectie. Pacienta poate necesita interventie chirurgicala pentru repararea punctiei, mai rar histerectomie pentru oprirea singerarii.

Poate apare cicatrizarea uterului, cunoscuta drept sindromul Asherman, cu afectarea fertilitatii.

Avortul incomplet reprezinta o complicatie la 1% dintre cazuri, mai ales la sarcinile inainte de sase saptamini, determinind crampe intense si singerare masiva cu durata de peste o saptamina.

Stresul emotional si psihologic poate apare dupa avort, incluzind depresia, vina, regretul, furia si/sau tulburari ale somnului.

Concluzii

Avortul prin aspiratie vacuum poate fi efectuat in siguranta intre saptaminile sase si 12 de sarcina. Daca este efectuata inainte de saptamina sase de sarcina, exista un risc ridicat de avort esuat, iar daca este efectuata dupa saptamina 12 exista riscul complicatiilor.

Multe femei nu suporta zgomotul facut de masina electrica de aspiratie, sunetul declansind amintiri ale avortului la viitoarele programarii stomatologice sau medicale. Aspiratia vacuum termina cu succes o sarcina in 98% din cazuri, iar in cazul unui esec se poate efectua o alta aspiratie vacuum sau un chiuretaj. Singerarea in cazul acestei metode este minima, deoarece singele este aspirat.

Data actualizare: 19-08-2013 | creare: 10-05-2013 | Vizite: 32707
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.