Laringoplastia

©

Autor:

Laringoplastia reprezinta tratamentul chirurgical pentru vocea slabita si corzile vocale paralizate. Laringoplastia este un termen folosit pentru a descrie un set de diferite proceduri special realizate pentru a modifica corzile vocale si a imbunatati vocea. Conceptul laringoplastiei a fost descris de citeva decenii, dar tehnicile au fost perfectionate doar in ultimii 10-20 de ani. Imbunatatirile tehnologiei si ale metodelor au permis laringoplastiei sa devina mai putin complicata si mai acceptabila. Astazi laringoplastia este folosita frecvent pentru a ajuta pacientii cu anumite tipuri de tulburari ale vocii.

Incontinenta glotica este o conditie care descrie producerea unei voci slabite. Incompetent deriva din pierderea aerului printre corzile vocale in timpul fonatiei. Pacientii afectati frecvent raporteaza o voce slabita, ragusita, oboseala vocala, imposibilitatea de a tusi corect si scurtarea respiratiei in timpul vorbirii. Laringoplastia este o optiune terapeutica care doreste ameliorarea incompetentei glotice prin mutarea unei singure corzi vocale sau a ambelor spre linia mediana, reducind forta aerului si imbunatatind simptomele.

Anatomia corzilor vocale

Corzile vocale sau faldurile vocale sunt localizate in laringe, deasupra traheei. Acestea se deschid in timpul inhalarii si se apropie in timpul deglutitiei si a fonatiei. Cind sunt inchise, corzile vocale pot vibra si modula aerul expirat din plamini pentru a produce vorbirea si cintatul.

Indicatiile laringoplastiei

Cea mai comuna indicatie a efectuarii laringoplastiei este slabirea sau paralizia corzilor vocale. Acesti pacienti au voce slaba sau ragusita, si pot prezenta tulburari de deglutitie. Laringoplastia, desi nu reda functia corzilor vocale, le repozitioneaza permitind revenirea vocii pacientului. O alta indicatie frecventa pentru efectuarea laringoplastiei este refacerea unor corzi vocale subtiate, acesti pacienti fiind de obicei indivizi in virsta cu voce slabita. Pot avea tulburari ale vorbirii intr-un mediu zgomotos sau pot obosi dupa o conversatie scurta. Laringoplastia poate fi folosita si in anumite situatii speciale care cuprind disfonia spasmodica, sclerozarea corzilor vocale sau fixarea corzilor vocale.

Contraindicatiile laringoplastiei

Nu exista contraindicatii absolute pentru aceasta interventie. Indivizii pot avea o reactie alergica la un produs injectat. Daca etiologia incompetentei glotice a pacientului este una ireversibila (lezarea severa recurenta a nervului laringeu), pacientul poate beneficia mai ales de pe urma unei proceduri permanente, cum este tiroplastia. Contraindicatiile relative cuprind un pacient anxios, care nu colaboreaza sau care are drept medicatie multipli anticoagulanti.

Tipuri de laringoplastie

Exista multiple tehnici pentru a trata diferite probleme laringiene. Totusi, sunt doua categorii principale de proceduri realizate pentru a trata cea mai comuna problema: imposibilitatea corzilor vocale de a se intilni complet pe linia mediana. Aceste proceduri sunt laringoplastia de medializare si laringoplastia de augmentare prin injectare.

Laringoplastia de medializare

Este o procedura care restabileste sustinerea corzilor vocale care si-au pierdut mobilitatea sau volumul. Cel mai adesea este folosita pentru a incerca corectarea unei leziuni neurologice sau a unei probleme care previne functionarea adecvata a corzilor vocale. Mai este denumita tiroplastie, deoarece procedura este efectuata printr-un orificiu in cartilajul tiroidian. Corzile vocale pot necesita oarecare suport daca sunt paralizate. Acest suport va ajuta apropierea mediana a corzilor vocale. Daca medializarea corzilor vocale lipseste sau este doar partiala, este dificila producerea unor sunete. Implantul folosit poate reda volumul corzilor, favorizind medializarea lor.

Riscurile laringoplastiei de medializare

Anestezia

Procedura se face sub anestezie locala cu sedare, pacientul fiind expus la mai putine riscuri decit o anestezie generala. Exista riscul unei reactii alergice la medicatie.

Hemoragia

Singerarea este un potential risc in orice operatie. Unele medicamente pot subtia singele si creste riscul de singerare, de exemplu: coumadina, aspirina, vitamina E si unele suplimente naturiste.

Infectia

Riscul de infectie este prezent in orice operatie deschisa. Medicul poate prescrie un antibiotic care se va administra inainte sau dupa interventie. In laringoplastie se plaseaza in implant in corp, material artificial care creste potentialul de infectie. Procedura va fi efectuata in conditii sterile, in sala de operatii.

Scarificarea

In functie de capacitatea corpului de a se vindeca si de tendinta organismului de a se tumefia si scarifica local, rezultatul final al operatiei poate varia.

Dificultatile respiratorii

Tumefierea postoperatorie si mobilizarea corzilor vocale poate determina alterarea zgomotelor respiratorii. Se pot recomanda steroizi pentru a mentine inflamatia la minimum.

Laringoplastia de medializare
este efectuata pentru a reface volumul si sustinerea corzilor vocale, care sunt slabite sau devin paralizate ca rezultat al virstei, leziunilor, atacului ischemic cerebral, tumorilor sau a altor factori. Pacientii cu aceste conditii acuza frecvent dificultatea deglutitiei, a tusei si a vorbirii.

In timpul operatiei se practica o incizie in cartilajul tiroidian, pe fata anterioara a gitului, pentru a avea acces la corzile vocale. Un implant sintetic din plastic este introdus in zona corzilor vocale pentru a le sustine. Cei mai multi pacienti observa o imbunatatire imediata a fortei si a calitatii vocii lor.

Adductia aritenoida

Adductia aritenoida este de obicei efectuata alaturi de laringoplastia de medializare pentru pacientii cu corzi vocale paralizate. Desi laringoplastia este eficienta in refacerea fortei si a volumului corzilor vocale, nu afecteaza si aritenoizii, cartilaje mici in portiunea posterioara a corzilor vocale. Adductia intoarce aritenoizii spre corzile vocale pentru a asigura absenta pierderiilor de aer in aceasta zona. Aceasta operatie ajuta pacientii sa cistige o voce mai puternica. Poate fi efectuata in acelasi timp operator cu laringoplastia sau intr-o alta sedinta.

Electromiografia laringiana

Electromiografia laringiana este un examen diagnostic care evelueaza sanatatea muschilor corzilor vocale si a nervilor care le controleaza activitatea electrica. Testul este efectuat mai ales pentru a determina cauza slabiciunii muschilor, cit si pentru a prezice recuperarea dupa paralizia corzilor vocale si a altor conditii patologice asociate. In timpul electromiografiei laringiene se introduc electrozi prin piele in muschi, unde acestia deceleaza activitatea electrica in perioada de repaus a corzilor vocale si apoi in contractie. Pacientii pot experimenta usoara durere la insertia electrozilor, tolerabila. Testul este efectuat de obcei alaturi de un test de velocitate a conducerii nervoase.

Insuficienta glotica si lifting-ul pentru vocea imbatrinita

Muschii care controleaza vocea sunt afectati adesea de imbatrinire in acelasi mod ca si restul muschilor din corp, ducind la o pierdere a volumului, proces denumit atrofie. Tesuturile care vibreaza in vorbire devin mai fine si se sclerozeaza in timp, rezultind modificari ale calitatii si fortei vocii.

Un lifting al vocii rejuveneaza vocile slabite, imbatrinite prin injectarea de grasime, colagen sau a altor substante in corzile vocale pentru a le reface volumul si a produce o voce mai puternica, mai clara. Implanturile sintetice pot fi de asemenea plasate in corzile vocale printr-o procedura chirurgicala. Aceasta procedura poate fi efectuata pentru orice persoana care nu este multumita de efectele imbatrinirii asupra vocii sale.

Laringoplastia transcutanata prin injectare

Aceasta procedura permite reducerea imediata a simptomelor. Necesita doar anestezie locala, fara abordul intravenos sau monitorizarea semnelor vitale. Un nasofaringoscop este introdus prin caile nazale ale pacientului si suspendat deasupra laringelui pentru a permite medicului sa observe interiorul laringelui. Apoi medicul va introduce un ac conectat la o seringa plina cu material de augmentare, transcutanat, pina in corzile vocale. Acestea vor fi injectate si depozitate in corzile vocale.

Materialele pentru implanturi

Alegerile clasice cuprind Teflon, gelfoam, grasimea, colagenul, diferitele geluri, acidul hialuronic sau hidroxiapatita de calciu.

Implanturile permanente

Teflonul este un tip permanent de implant prin injectie. Are insa un risc pe termen lung de reactie la corp strain (granulom) care poate determina deteriorarea vocii la citiva ani dupa interventie. Reactia corpului la materialele particulate determina indurarea si expansiunea implantului. Din acest motiv teflonul nu mai este atit de folosit in ultimii ani.

Implanturile temporare

Gelfoam, colagenul, hidroxiapatita de calciu si diferite geluri si probabil grasimea sunt injectii temporare care se resorb gradat in corp in timp, intre doua si 12 luni. Gelfoam-ul este resorbit mult mai rapid. Colagenul, acidul hialuronic si hidroxiapatita de calciu prezinta beneficiul a fi mai fluide (suspensii) si pot fi inserate printr-o seringa mica. Acestea permit o injectare mai rapida direct prin pielea gitului. Cymetra este un produs derivat din colagen uman care da mai putine reactii alergice.

Laringoplastia prin dilatare cu balon

Intubarea endotraheala prelungita incepe sa joace un rol important in controlul tulburarilor respiratorii la pacientii critici adulti cit si copii, devenind principala cauza a stenozei laringiene. Stenoza subglotica pare a fi mai comuna la copii, deoarece aceasta este cea mai ingusta regiune in caile respiratorii la oameni la aceasta virsta.

Tratamentul stenozei glotice continua sa reprezinte o provocare pentru medicul ORL, fiind incercate numeroase tehnici deschise si endoscopice chirurgicale. Tehnicile endoscopice au avantajul a fi mai putin invazive si a nu lasa cicatrici externe, cu o rata de succes variabila. Printre optiunile endoscopice de tratament, laserul CO2 si yag sunt folosite pentru a rezeca stenoza iar pentru dilatatie, bronhoscoape rigide si mai recent, baloanele de angioplastie.

Laringoplastia prin balon
este o procedura endoscopica folosita pentru a trata stenoza cailor respiratorii superioare, secundara intubarii prelungite, re-stenoza dupa reconstructiile laringotraheale si dupa rezectiile cricotraheale, cu rezultate promitatoare. O mare varietate de baloane au fost incercate, printre acestea si cateterul Fogarty pentru embolectomie si citeva baloane de angioplastie. Dilatatia poate fi efectuata sub directa vizualizare cu laringoscopie sau bronhoscopie sau fluoroscopic. Procedura este paliativa in unele cazuri si curativa in altele.

Data actualizare: 19-08-2013 | creare: 07-01-2013 | Vizite: 10741
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!