Tratament varice - metoda cu abur (SVS - Steam Vein Sclerosis)
Autor: Dr. Purtan Teodora
Tratamentul varicelor cu vapori de abur (SVS - Steam Vein Sclerosis) este o metodă terapeutică inovativă, minim-invazivă și ambulatorie, realizată în prezent în centrele de chirurgie vasculară din țara noastră, care presupune obliterarea venelor varicoase în urma încălzirii pereților acestora.
Terapia cu vapori de abur realizată pentru combaterea varicelor constă în introducerea în interiorul venelor varicoase a unui cateter, prin intermediul căruia sunt injectați sub presiune vapori de abur cald, generați de un aparat special cunoscut sub denumirea de „generator de aburi”, care revitalizează vasul de sânge. În acest mod, vena varicoasă este tratată prin microimpulsuri controlate de acel aparat, care determină contractarea musculaturii aflată în componența vasului de sânge și închiderea venei.
Venele varicoase pot fi însoțite de disconfort local, senzația de greutate și oboseală resimțită la nivelul membrelor inferioare, edeme localizate la nivelul gleznelor, nicturie. În timp, aceste tulburări venoase se cronicizează și pot fi însoțite de uscăciunea și edemațierea tegumentelor care acoperă venele varicoase, decolarea tegumentelor de la nivelul venelor varicoase și apariția locală a unor leziuni roșiatice care se transformă ulterior în leziuni ulceroase, cu formarea ulcerului varicos.
Metoda de tratament a varicelor cu vapori de abur este utilizată încă din anul 2006. În anul 2010, Forul European al Chirurgiei Vasculare a acordat acestei metode inovative de tratament locul întâi, desemnând-o ca fiind cea mai eficientă și cea mai originală metodă terapeutică de combatere a varicelor venoase. [1], [2], [3], [4]
Recomandări a terapiei cu vapori de abur
Metoda terapeutică cu vapori de abur este recomandată pentru combaterea varicelor și pentru ameliorarea circulației sangvine în cadrul insuficienței venoase cronice.
Terapia cu vapori de abur este recomandată în mod deosebit pentru tratarea venelor varicoase de dimensiuni reduse, care asigură întoarcerea sângelui de la nivelul memebrelor inferioare la cord (venele safene). [2], [3], [4]
Mod de efectuare a terapiei cu vapori de abur
Metoda terapeutică de combatere a venelor varicoase prin vapori cu abur este o tehnică inovativă minim-invazivă care presupune montarea, la nivelul venelor afectate, a unor catetere venoase fine, special concepute pentru aceasta, prin intermediul cărora vor fi injectați local vapori cu abur încălziți, sub presiune.
Apa este injectată sub presiune într-un microtub încălzit prin intermediul curentului electric, cu diametrul de 0,1 mm. Apa astfel încălzită este eliminată din acest microtub la o temepratură de 150 grade Celsius, sub aspectul pulsurilor de abur.
La capătul microtubului, unde sunt eliminate pulsurile de abur, este conectat un cateter venos, a cărei funcție este aceea de a conduce pulsurile de aburi spre interiorul venei. În momentul în care pulsurile de abur sunt introduse în interiorul venei afectate, ele au o tempratură de 120 grade Celsius. În urma procesului de condensare care are loc în spațiul intravenos, pulsurile de abur se vor transforma în apă, cu eliberarea de căldură care este absorbită la nivelul peretelui venos.
Pentru realizarea acestei metode terapeutice cu vapori de abur, este necesar un cateter venos flexibil cu diametrul de 1,2 mm, care urmează să fie introdus pe venă, prin intermediul acului cu care se puncționează vena.
Această procedură terapeutică prezintă durează în medie între 30 și 40 de minute și se realizează sub ghidaj ecografic, doar după realizarea anesteziei locale. [2], [3], [4]
Avantajele terapiei cu vapori de abur
În comparație cu celelalte metode terapeutice utilizate pentru combaterea varicelor, precum radiofrecvența, smulgerea venelor sau terapia cu laser (metode terapeutice utilizate cu mai mult de zece ani în urmă), terapia varicelor cu vapori de abur este net superioară, prezentând numeroase avantaje.
Metoda terapeutică de combatere a varicelor cu vapori de abur nu este doar o metodă inovativă minim-invazivă, net superioară celorlalte tehnici mai vechi, extrem de eficientă. Această metodă terapeutică prezintă numeroase avantaje precum:
- Siguranța metodei terapeutice. Transferul căldurii la nivelul venelor se produce foarte repede (sub o secundă) în timpul realizării intervenției și astfel, riscul de apariție a unor complicații (precum embolie pulmonară, tromboză venoasă, etc.) este foarte redus.
- Absența durerii. Această procedură intervențională nu provoacă durere. În anumite cazuri mai severe poate fi prezentă o senzație de jenă locală.
- Risc scăzut de apariție a ulcerului venos sau de recidivă a unui ulcer venos tratat și vindecat.
- Versatilitate. Prin intermediul metodei terapeutice de combatere a varicelor cu vapori de abur poate fi abordată orice venă varicoasă din interiorul corpului uman, datorită faptului că vaporii de abur pot pătrunde la nivelul oricăror sinuozități venoase, neaccesibile cateterului venos.
- Această metodă terapeutică asigură difuzia omogenă a căldurii la nivelul zonei unde sunt injectați vaporii de abur.
- În cadrul aceluiași timp operator poate fi realizat atât tratamentul venelor varicoase colaterale, cât și a trunchiului venos.
- Datorită vârfului cateterului venos confecționat din oțel inoxidabil, această metodă terapeutică poate fi vizualizată la ecograf, iar difuzia vaporilor de abur poate fi urmărită cu mare precizie.
- Terapia cu vapori de abur pentru combaterea venelor varicoase nu duce la formarea hematoamelor locale, nu lasă cicatrici postintervenționale și nu este asociată riscului de smulgere a venelor afectate sau de producere a unor arsuri locale (complicații care apar frecvent în cazul tratamentelor cu laser a bolilor varicoase).
- Rintegrarea rapidă în societate a bolnavului și reluarea precoce a activităților cotidiene. Terapia cu vapori de abur administrată în cazul venelor varicoase permite reluarea rapidă a activităților cotidiene, în aceeași zi în care aceasta este efectuată.
- Riscul de apariție a recidivelor, în cazul varicelor tratate prin intermediul terapiei cu vapori de abur, este foarte redus.
- Rezultate remarcabile după cel puțin șapte zile de la efectuarea procedurii terapeutice intervenționale.
- Terapia cu vapori de abur asigură o îmbunătățire remarcabilă a aspectului estetic și dispariția simptomatologiei care a însoțit varicele. [1], [2], [3], [4]
2. VenoSteam - endovascular vein therapy, link: https://www.dr-osadowska.com/veno-steam-endovascular-vein-treatment
3. The global solution for endovenous treatment, link: https://www.venenzentrum-arlesheim.ch/wp-content/uploads/2018/11/VenoSteam_Brochure.pdf
4. Assessment of the efficacy and safety of steam vein sclerosis as compared to classic surgery in lower extremity varicose vein management, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4414100/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!