Electrocauterizare

©

Autor:

Electrocauterizarea este procedeul care consta in incalzirea tesutului prin electricitate. Aceasta procedura este de obicei utilizata pentru a opri sangerarea pe parcursul unei interventii chirurgicale sau dupa o leziune.

Aceasta metoda este una chirurgicala care implica introducerea unui curent de frecventa inalta intr-o anumita zona din organism, cu scopul de a indeparta tesut nedorit, de a inchide vase sanguine sau de a crea o incizie chirurgicala.

Multi chirurgi utilizeaza aceasta metoda, cu convingerea ca avantajele sunt faptul ca aceasta metoda este mai curata, mai sigura si mai eficienta decat multe alternative.

Instrumentul utilizat pentru a realiza aceasta procedura este cunoscut sub denumirea de electrocauter. Acesta foloseste frecvente inalte, de obicei peste 100 kHz, pentru a fi sigur ca nervii si muschii pacientului nu sunt stimulati. Frecvente mai joase ar putea produce crampe sau spasme, ceea ce ar fi o reala problema.

In functie de voltajul utilizat, instrumentul poate avea efecte variate asupra organismului pacientului.

Electrocauterizarea este o procedura sigura utilizata in mod frecvent in chirurgie pentru a indeparta tesuturi nedorite.

O piesa mica prin care trece curent (electrocauterul) este folosita pentru a distruge un tesut anume. O protectoare este plasata pe corpul pacientului (in general la nivelul coapselor) inaintea interventiei chirurgicale pentru a proteja pacientul de efectele daunatoare ale electricitatii.

Tehnica cauterizarii presupune arderea unei parti pentru a indeparta sau inchide o portiune, ceea ce distruge anumite tesuturi, cu scopul de a atenua distrugerile si de a indeparta excrescente nedorite sau de a minimiza posibilitati medicale daunatoare precum infectiile atunci cand antibioterapia nu este disponibila. Aceasta practica a fost larga raspandita in tratamentul ranilor. Utilitatea acestei metode era foarte mare inainte de aparitia antibioticelor: ajuta la oprirea pierderilor severe de sange si la prevenirea amputatiilor.

Cauterizarea a fost considerata o metoda de a preveni infectiile, insa studiile recente au aratat ca aceasta metoda creste de fapt riscul infectiilor prin provocarea mai multor distrugeri la nivelul tesuturilor, oferind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriana.

In prezent tehnica de cauterizare este utilizata pentru a opri sangerarile in cadrul unei interventii chirurgicale sau in scopuri similare.

Cele mai folosite in prezent sunt electrocauterizarea si cauterizarea chimica, folosite foarte des in indepartarea chirurgicala a verucilor.

Electrocauterizarea este procesul care distruge tesutul folosind conducerea caldurii de la un metal proba incalzit de curent electric. Aceasta metoda este folosita in cazul vaselor mici de sange, cele mari necesitand ligaturare pentru a nu mai sangera, sau pentru a taia tesuturi.

Este preferata metoda electrocauterizarii in favoarea cauterizarii chimice deoarece chimicele pot patrunde in tesuturile vecine si sa cauterizeze dincolo de limitele zonei interesate. Insa si pentru electrocauterizare se pune o problema si anume cea a fumului chirurgical produs de aceasta. S-a demonstrate ca acesta contine elemente chimice care ar putea fi daunatoare daca fumul este inhalat, atat pentru echipa operatorie cat si pentru pacient.

La un moment dat s-a incercat realizarea circumciziei la baieteii abia nascuti, insa s-a demonstrate ca aceasta metoda a avut ca efecte adverse suprainfectii soldate cu pierderea penisurilor la acesti copii.

Data actualizare: 02-05-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 27921
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!