Criochirurgia

©

Autor:

Criochirurgia, cunoscuta si sub denumirea de crioterapie, reprezinta aplicarea unor temperaturi extrem de scazute la un anumit nivel, cu scopul de a distruge tesutul patologic. Termenul de „criochirurgie” provine din limba greaca, pornind de la „cryo” care inseamna gheata, temperaturi foarte scazute si „cheirourgiki” (chirurgie), care inseamna „lucru manual”, „munca realizata cu mana”. Criochirurgia a fost utilizata de-a lungul timpului cu scopul tratarii unui numar mare de afectiuni, in mod special in tratamentul afectiunilor benigne si maligne cutanate.

Criochirugia este un tratament foarte eficient pentru o multitudine de afectiuni cutanate benigne in special. Cu instruire adecvata si experienta, medicii de familie pot realiza aceasta metoda cu usurinta. Criochirurgia este cea mai potrivita pentru pacientii cu piele deschisa la culoare si pentru tratamentul leziunilor localizate la nivelul tegumentului neparos.

Metodele pe baza de spray includ tehnici diverse. Leziunile benigne potrivite pentru tratamentul criogenic sunt keratoza actinica, lentigo solar, keratoza seboreica, verucile, molluscum contagiosum si dermatofibromul.

Criochirurgia necesita putin timp si poate fi strecurata cu usurinta in programul medicului. Avantajele acestei metode includ timpul de preparare scurt, risc scazut de infectie si ingrijire a leziunii minima.
In plus, criochirurgia nu necesita anestezie injectabila sau instrumente aditionale iar pacientul nu trebuie sa revina la medic pentru indepartarea firelor. Efectele adverse includ sangerarea, formarea de basici, cefalee, caderea parului si hipopigmentare, rareori cicatrici.

In general leziunile tegumentare pot fi tratate intr-o singura sesiune, totusi unele pot necesita mai multe tratamente,

In ce situatii se utilizeaza criochirurgia?

Criochirurgia este adesea folosita in cazul verucilor, alunitelor, keratozelor solare, in neurom Morton si in cazul cancerelor cutanate cu celule mici. O multitudine de afectiuni sunt tratate cu ajutorul criochirurgiei, inclusiv neoplasmul hepatic, neoplasm de prostata, neoplasm pulmonar, cancere orale, cancer de col uterin si in trecut se folosea mai ales in cazul hemoroizilor. Afectiuni ale tesutului moale precum fasciita plantara si fibromul pot fi tratate de asemenea cu ajutorul criochirurgiei.

In general, toate tumorile care pot fi aprobate de crioprobe utilizate in timpul operatiei sunt tratabile. Cu toate ca s-a dovedit a fi eficienta, aceasta metoda de tratament este potrivita doar in cazul afectiunilor localizate, sau in cazul tumorilor mai mari de 1 cm. Crioterapia nu s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul metastazelor foarte mici, difuze.

Criochirurgia este eficienta prin utilizarea fortei distructive a temperaturilor extrem de scazute asupra celulelor. La temperaturi scazute, se formeaza cristale de gheata in interiorul celulelor, ceea ce le poate distruge. Leziuni mai profunde apar atunci cand vasele de sange care vascularizeaza tesutul respectiv ingheata.

Care sunt metodele utilizate in criochirurgie?

1) nitrogen lichid

- pistol criogenic utilizat pentru a pulveriza nitrogen lichid
O metoda obisnuita de inghetare a leziunilor este cea care utilizeaza nitrogenul lichid ca colutie de inghetare. Lichidul acesta poate fi pulverizat la nivelul tesutului afectat, circulat printr-un tub numit crioproba sau pur si simplu uns cu un betisor cu vata.

2) dioxid de carbon

Aceasta metoda este mai putin utilizata, insa uneori medicii apeleazala aceasta si utilizeaza „zapada” de dioxid de carbon formata intr-un cilindru sau amestecata cu acetona, aplicand-o direct la nivelul tesutului dorit.

3) argon

Evolutia recenta din domeniul tehnologiei a permis utilizarea argonului pentru a conduce la formarea de gheata prin utilizarea unui principiu cunoscut sub denumirea de „Efectul Joule-Thomson”. Aceasta metoda ofera medicului un control excelent al inghetarii si minimizarea complicatiilor prin utilizarea unor ace speciale foarte subtiri.

4) dimetil eter-propan

Un amestec de dimetil eter si propan este utilizat in diverse preparate precum Dr. Scholl. Mixtura este pastrata intr-un spray cu aerosoli la temperatura camerei si ajunge la -41 grade Celsius atunci cand este dispensat. Mixtura este adesea distribuita cu ajutorul unui betisor cu vata.

Care sunt rezultatele criochirurgiei?

Criochirurgia este o procedura minim invaziva si este adesea preferata in detrimentul chirurgiei traditionale deoarece prezinta urmatoarele avantaje: durere minima, cicatrici minime, cost redus. Totusi exista riscuri asociate acestei proceduri, in primul rand datorate leziunilor la nivelul tesuturilor inconjuratoare sanatoase. Un alt aspect important este reprezentat de lezarea tesutului nervos.

Pacientii supusi criochirurgiei prezinta adesea durere minora-moderata si roseata, care pot fi ameliorate cu ajutorul administrarii orale a analgezicelor de tipul aspirinei, ibuprofenului sau acetaminofenul (paracetamol). Se pot forma basici, insa acestea dispar in cateva zile de la sine.

Care sunt complicatiile criochirurgiei?

a) Acute

- sangerare la locul interventiei
- formarea de vezicule
- edem
- cefalee, dupa tratamentul leziunilor faciale
- durere
- sincopa (vasovagala), rar

b) Intarziate

- sangerare
- formarea de tesut de granulatie excesiv, apare foarte rar
- infectia, apare rar

c) Efecte pe termen lung sau permanente

- atrofie, rara
- pierderea folicului pilos, a parului
- hipopigmentarea
- pierderea sensibilitatii
- hiperpigmentare
- cicatrice hipertrofica
- chisturi

Care sunt contraindicatiile criochirurgiei?

Contraindicatiile relative ale criochirurgiei sunt in general relationate cu afectiuni concomitente in care reactiile excesive la temperaturi scazute ar putea aparea. Anumite contraindicatii relative pot face ca alte modalitati de tratament sa fie potrivite. Exista medici care nu efectueaza criochirurgie la nivelul zonelor pretibiale, mai ales in cazul pacientilor in varsta, deoarece rana se vindeca cu greutate.

Data actualizare: 07-05-2013 | creare: 09-01-2013 | Vizite: 11652
Bibliografie
1."Criochirurgia pentru afectiuni cutanate comune", https://www.aafp.org/afp/2004/0515/p2365.html
2. "Criochirurgia", https://en.wikipedia.org/wiki/Cryosurgery
3."Criochirurgia", https://www.skinsight.com/cosmetics/cryosurgery.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!