Testarea alergologica

©

Autor:

Aproximativ 90% dintre populatia lumii a avut in antecedente un episod alergic. In cazurile severe, descoperirea alergenului este un pas important in efectuarea tratamentului alergiei. Astazi testele alergologice sunt mult mai convenabile si specifice. Cind sunt combinate cu un istoric medical detaliat, testarea alergologica poate identifica elementele specifice care declanseaza reactiile alergice.

Din istoricul medical, medicul va realiza o lista scurta de alergeni suspectati si va aranja testele adecvate. Totusi, aceste teste nu arata intotdeauna cauza. Cele mai multe teste alergologice implica testarea citorva alergii comune - fiind imposibila testarea milioanelor de posibili alergeni. Daca alergia si alergenii au fost identificati, medicul pot oferi optiuni terapeutice si sfaturi medicale, desi controlul alergiilor este mai putin specific si se bazeaza mai mult pe atentie.

Alergiile specifice, incluzind reactiile alergice acute fie cutanate sau sistemice, nu sunt similare cu intolerantele alimentare in care corpul nu poate tolera anumite substante.

Orice test medical implica riscuri. Complicatia cea mai frecventa a testelor alergologice cutanate este aparitia simptomelor in timpul efectuarii testelor. Cele mai comune simptome sunt pruritul si edematierea pielii, acesta fiind motivul pentru care testele alergologice trebuie efectuate de catre un specialist. Riscul in cazul testelor alergologice sangvine este durerea sau singerarea in plaga intepata.

Un test alergologic cutanat reprezinta o boala alergica in miniatura. Este util pentru pacienti, pentru a observa si testul pozitiv pentru parul de pisica de exemplu, si a intelege cu adevarat ca sunt alergici la pisici. Aceasta experienta educationala este mult mai dramatica decit efectuarea unui test alergologic hematologic.

Testarea alergologica cutanata este foarte sigura, mai ales cind este efectuata de catre un medic alergolog cu experienta. Reactiile alergice generalizate, denumite anafilaxii sunt extrem de rare prin testarea cutanata. Totusi, deoarece exista aceasta posibilitate, testarea cutanata trebuie efectuata doar in cabinetul unui medic cu echipament special disponibil pentru a interveni in anafilaxie. Cum testarile hematologice implica doar o mostra de singe, nu exista nici un risc pentru pacient.

Prick test cutanat

Acesta este cel mai comun test alergologic cutanat, folosit cel mai adesea pentru alimente sau alergeni inhalatorii, iar daca este efectuat corect are un grad inalt de specificitate. Unele substante trebuie suspectate, fiind imposibila testarea aleatorie a miilor de potentiale cauze.

O mica lanseta este folosita pentru a zgiria pielea usor si a elibera pe piele o picatura dintr-o solutie continind un alergen cunoscut. In cele mai multe cazuri, clinicele folosesc forme lichide purificate ale alergenului. Testul se efectueaza de obicei pe fata anterioara a antebratului, desi la copiii mici poate fi facut si pe spate pentru a nu vedea ce se intimpla. Nu este dureros iar rezultatele sunt disponibile imediat. Copiii pot fi testati in siguranta cutanat de la virsta de 4 luni.

O reactie pozitiva apare cind pielea din jurul zgirieturii devine pruriginoasa cu eritem si dezvolta o macula edematiata alba. Macula isi atinge dezvoltarea maxima in 15-20 de minute iar reactia dispare intr-o ora. In timp ce diametrul variaza de la 5 mm la 10 mm intr-un test pozitiv - cu cit este mai mare macula, cu atit posibilitatea alergiei creste. Testul pozitiv cu histamina si cel negativ cu apa trebuie de asemenea folosite pentru a grada reactivitatea pielii.

O alergie poate fi dignosticata cu certitudine cind simptomele se coreleaza cu un test pozitiv. Testul poate arata cit de sensibil este pacientul la alergen, dar poate prezice cit de severa va fi reactia la expunerea la alergen. Aceste teste sunt ieftine, sigure si usor de efectuat, dar pot fi efectuate doar pentru un numar limitat de alergeni.

Patch-testul cutanat

Este folosit in diagnosticul reactiilor alergice intirziate ale pielii, cum sunt cele care apar in dermatita de contact. Poate testa alergiile de contact la cauciuc, nichel, lanolina, vopsele de par, cosmetice, parfumuri, conservanti si medicamente cutanate. Mostre ale alergenilor chimici de contact cunoscuti sunt lipite de piele sub dischete speciale de aluminiu mentinute pe piele timp de 48 de ore. Dupa 24 de ore orice eritem rezidual sau veziculizare a pielii este evaluata.

Reactiile iritative
cuprind eritem, pustule foliculare si reactii similare arsurilor. Reactiile incerte se refera la o zona roz sub camera de testare. Rezultatele slab pozitive sunt placile rosii usor supradenivelate. Cele puternic pozitive sunt papuloveziculele si reactiile extreme cu vezicule si ulcere. Relevanta testelor depinde de tipul de dermatita si de alergenul specific. Interpretarea rezultatelor necesita experienta si antrenament.

Recomandari

- pacientul nu trebuie sa-si expuna spatele la soare pentru 4 saptamini inainte de testare
- se va evita inotul, frecarea zonei cutanate sau efortul fizic intens, pentru ca benzile adezive sa nu se dezlipeasca
- zona spatelui trebuie mentinuta uscata, astfel se vor evita dusurile si transpiratia.

Grupuri de pach-testuri sunt disponibile specifice pentru chimicalele din vopselele de par si alergenii de contact care afecteaza fata. APT –patch testul pentru atopie este o forma adaptata a patch-testului folosit pentru a diagnostica hipersensibilitatea intirziata la alimente la copii. Unii copii prezinta reactii intirziate la alimente precum laptele de vaca, ouale, soia, cu dezvoltarea de eczema extensiva si reflux esofagian, diaree si varsaturi. Desi este mai putin precis decit patch-testul cutanat conventional, APT poate ajuta la identificarea alergenilor alimentari cauzind reactii intirziate.

Testele hematologice alergologice

O mostra de singe este trimisa la labotator pentru RAST (radioalergosorbent test) sau CAP-RAST. Acestea masoara cantitatea de anticorpi imunoglobuline E specifici produsi ca reactie la alergenii specifici. Imunoglobulinele E determina eliberarea de histamina cind individul este expus la diferiti alergeni alimentari sau din mediul inconjurator. Testul este mai sigur decit un prick test cutanat, care poate determina o reactie alergica.

Rezultatele sunt clasificate de la gradul 0 negativ si gradul 1 slab pozitiv pina la gradul 6 puternic pozitiv, in functie de nivelul de anticorpi IgE allergen specifici din singe. Cu cit gradul este mai mare cu atit probabilitatea de a fi alergic creste. Peste 400 dintre cei mai comuni alergeni specifici pot fi testate astfel. Exista si o lista de teste respiratorii, care testeaza IgE dezvoltati la praful de casa, parul de animale, polenuri si spori de ciuperci, cit si pentru alergiile alimentare dezvoltate de catre copii, care identifica alergia la laptele de vaca, oua, soia, peste si alune.

Testul de evaluare a alergiilor la oleaginoase poate identifica alergiile la nuci, alune, migdale, nuca de cocos, etc, in timp ce testele pentru fructele de mare pot detecta alergia la diferiti pesti, animale marine si creveti. Testul RAST IgE specific poate detecta alte alergii incluzind unele antibiotice, latex, par de cal, albine si venin de viespe, de fapt orice alergii legate de un nivel IgE ridicat. RAST nu poate testa alergiile la conservantii alimentari, coloranti si aspirina, aceste reactii nefiind legate de cresterea nivelului de imunoglobuline E.

In trecut, imunoglobulinele E totale erau masurate ca un indicator al alergiilor, fara precizie insa, deoarece imunoglobulinele E cresc si in cadrul unor parazitoze sau eczeme cutanate. Imunoglobulinele E totale pot fi ridicate si la persoanele sanatoase fara nici o alergie. Uneori nivelele foarte mici ale imunoglobulinelor E sunt detectate, acestea fiind de obicei niste rezultate fals pozitive. Istoricul medical al pacientului poate ajuta la identificarea lor.

Testele alergologice de provocare

Aceste teste sunt efectuate doar in spital deoarece pot sa indice reactii severe. Medicul efectueaza testul de provocare prin introducerea aero-alergenului suspectat (polen, praf de casa, par de animale si extract de mucegaiuri) direct in nas, plamini sau ochi pentru a observa daca provoaca o reactie alergica. Reactia provocata este apoi masurata.

Testul DBPCFC-testul de provocare alimentara controlat-orb-dublu placebo
poate fi efectuat in spital pentru o alergie alimentara suspectata. Alimentul suspectat se afla intr-o capsula care este administrata pacientului sub supraveghere medicala. In acest test pacientul sau doctorul nu stiu care este capsula placebo sau alergenul adevarat, pentru a exclude orice influenta psihologica care ar putea afecta rezultatul. Testul poate fi efectuat doar de un medic alergolog in clinica cu echipament de resuscitare disponibil. Acesta este cel mai precis test pentru alergia alimentara, dar este unul de durata si poate fi periculos pentru pacientii cu alergie alimentara severa.

Alte teste alergologice

CAST-testul de stimulare alergena celulara masoara eliberarea de chimicale inflamatorii denumite leukotriene intr-o mostra de singe dupa expunerea la alergenii specifici. Poate ajuta la identificarea alergenilor precum conservantii (benzoat de sodium, sulfiti, salicilati), coloranti alimentari (tartrazina), aspirina si unele medicamente, cazuri in care reactiile nu implica imunoglobulinele E. Acesta nu este 100% precis si nu este disponibil cu usurinta.

HR-testul de eliberare a histaminei este in mod special de ajutor in identificarea reactiilor alergice care nu implica imunoglobulinele E si poate ajuta de asemenea la diagnosticarea urticariei idiopatice. Mostra de singe trebuie trimisa la un laborator special pentru testare.

Triptaza serica- histamina si triptaza sunt eliberate in fluxul sangvin in timpul reactiilor alergice. Histamina este rapid metabolizata fiind astfel greu de masurat, dar triptaza poate fi masurata in singe pentru aproape 6 ore dupa reactia alergica. Testul nu poate identifica alergenul dar poate confirma daca o reactie alergica a avut loc.

Testele pentru intoleranta alimentara

Unele intolerante alimentare cum este cea la gluten si lactoza pot fi testate specific, dar testul standard de aur pentru multe intolerante alimentare ramine eliminarea si dieta de provocare cind alimentul suspectat este taiat din dieta si apoi reintrodus.

Intoleranta la lactoza/sucroza

Intoleranta la lactoza apare datorita unui deficit de lactaza, enzima din intestine care digera zaharurile din laptele de vaca (lactoza). Intoleranta la sucroza apare cind copiiii consuma cantitati excesive de sucuri de fructe indulcite, care depasesc functia enzimelor de digerare a sucrozei. Ambele pot fi diagnosticate printr-un test de expirare a hidrogenului sau prin testarea reducerii zaharurilor intr-o mostra lichida de scaun.

Intoleranta la gluten

Glutenul, proteina gasita in grau, poate conduce la alterarea functiei mucoasei intestinale datorita unei reactii de hipersensibilitate intirziata, cunoscuta drept boala celiaca. Familiile predispuse la boala celiaca trebuie investigate pentru descoperirea intolerantei la gluten, precum si persoanele cu sindromul Down, diabeticii pe insulina si persoanele cu deficit imun de IgA.

Conditia poate fi diagnosticata prin masurarea intr-o mostra de singe a anticorpilor imunoglobulina A fata de proteinele peretelui intestinal cum este endomisiumul sau transglutamazele tisulare (alte teste cuprind anticorpii imunoglobulina A sau G fata de gliadina sau reticulina intestinala). Un test pozitiv trebuie urmat de o biopsie intestinala pentru a confirma boala celiaca.

Teste alergologice controversate

Unii medici practica teste care nu au dovedit a avea un grad acceptabil de siguranta diagnostica.

Imunoglobulina G

Poate fi masurata intr-o mostra de singe si va avea o valoare ridicata la alimente specifice consumate regulat. Aceasta crestere nu are nici o legatura cu alergia. De fapt, imunoglobulina G poate avea unele efecte protectoare impotriva alergiilor.

Testarea VEGA

Aceasta implica masurarea curentilor electromagnetici din corp in functie de unele alimente consumate. Substantele de testat sunt pastrate in cutii de sticla conectate la un dispozitiv in timp ce o sonda masoara electromagnetismul mainii pacientului.

Kinesiologia aplicata

Aceasta testeaza forta musculara in prezenta diferitilor alergeni tinuti de catre pacient. O pierdere a fortei musculare in brat indica o alergie sau intoleranta. Antidotul alergiei permite revenirea fortei musculare.

Analiza parului

Mostre din par pot fi analizate pentru a depista deficitele minerale sau toxicitatea prin metale grele, dar fara o valoare diagnostica pentru alergii.

Testele leucocitotoxice

Prima data aplicate in 1956, cu versiuni mai noi: testele Nutron si ALCAT, masoara modificarile in dimensiunile celulelor singelui dupa introducerea diferitilor alergeni alimentari, efectuat intr-o eprubeta.

Contraindicatiile testarii alergologice

Testarea alergologica cutanata poate prezenta unele riscuri care cuprind aparitia maculelor edematoase, eritematoase si pruriginoase. Acestea dispar de obicei la citeva ore dupa testare. In cazuri rare maculele pot persista pentru 2 zile. Aceste macule pot fi pruriginoase si sunt tratate cel mai bine prin aplicarea cremelor cu hidrocortizon. In cazuri foarte rare pacientii pot dezvolta o reactie alergica adevarata. Medicii care efectueaza aceste teste trebuie sa aiba intotdeauna la indemina echipamentul si medicatia necesare in cazul anafilaxiei. Acesta este principalul motiv pentru care pacientii nu trebuie sa efectueze teste alergologice cutanate la domiciliu sau de catre persoane neavizate.

Testarea alergologica poate fi efectuata pacientilor de toate virstele. Totusi, exista momente cind un test cutanat nu trebuie efectuat. Indivizii care iau medicamente pentru depresie, aciditate gastrica sau antihistaminice nu trebuie sa efectueze aceste teste, in astfe de cazuri, intreruperea medicatiei pentru un test cutanat poate sa nu fie indicata. Indivizii care au boli de piele severe, generalizate sau o infectie cutanata acuta nu trebuie sa fie testate cutanat. Exista persoane care sunt foarte sensibile chiar si la cantitati foarte mici de alergen, in astfel de cazuri testarea alergologica nu este recomandata. Cind riscul unui soc anafilactic este mare, testul trebuie evitat. In afara testelor cutanate, exista teste de singe care masoara un anticorp specific in singe. Anticorpii IgE joaca un rol important in alergii dar nivelele sale in singe nu se coreleaza intotdeauna cu reactia alergica.

Data actualizare: 19-08-2013 | creare: 07-01-2013 | Vizite: 27471
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!