Termografia

©

Autor:

Termografia

Termografia este o procedură imagistică neinvazivă, care nu iradiază pacientul, nu are efecte adverse și nu presupune injectarea unor substanțe ca în cazul altor proceduri imagistice. De asemenea, este o investigație rapidă (10- 15 minute) care poate fi efectuată cu siguranță tuturor pacienților cu diferite afecțiuni.


Principiul procedurii

Principiul termografiei se bazează pe creșterea activității metabolice și a circulației vasculare la nivelul țesutului precanceros și în jurul tumorii, spre deosebire de țesutul mamar normal. Necesarul de substanțe nutritive la nivelul celulelor tumorale este semnificativ mare, compensat prin creșterea circulației vasculare la nivelul tumorii prin vasele existente și cele nou formate (vase de neoformație - neoangiogeneza) care întrețin creșterea tumorală. Acest proces este asociat cu creșterea temperaturii la nivelul leziunii, tumorii.

Trebuie reținut că în practica clinică se folosește îndeosebi termografia sânului, tumorile de sân fiind cea mai importantă indicație a termografiei.


Procedura examinării

Termografia este o investigație neinvazivă, nedureroasă, fără compresie sau contact cu corpul.

Pregătirea pacientului nu este una laborioasă. Înainte de investigația termografică a sânului este recomandată evitarea consumului de alcool, de cafea și tutun; este recomandată și evitarea utilizării de unguente sau creme, purtatul de bijuterii sau alte accesorii, respectiv evitarea masajului.

Medicația pentru boli cronice (hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, altele) nu trebuie întreruptă!

Se recomandă repaus alimentar 6-8 ore înainte de termografie. Nu se face duș în dimineața în care urmeză termografia, deoarece se modifică temperatura corpului, astfel crește riscul rezultatelor fals pozitive. La femeile care doresc să efectueze termografia sânului se recomandă ca aceasta sa fie făcută între ziua 10 și 15 a ciclului menstrual. (1)

Se recomandă:
  • termografia sânului anual la toate femeile de orice vârstă;
  • mamografie la femeile peste 50 de ani;
  • consultații medicale regulate;
  • autopalpare lunară.


Examinarea termografică

Pacientul este rugat să se odihească 30 de minute după ce a ajuns la locul examinării, pentru a se calma și a normaliza variațiile temperaturii.
Termografia nu presupune contact cu nici un aparat, deoarece imaginile sunt făcute la distanță. Inițial se face o scanare generală, după care urmează analiza imaginilor (termograme) și stabilirea diagnosticului.

Indicațiile termografiei

  • tumori cutanate, cancer de sân și alte neoplasme;
  • artroze (gonartroză, coxartroză);
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernie de disc);
  • afecțiuni tiroidiene: hipertiroidismul, hipotiroidismul, cancerul de tiroidă;
  • hipertensiunea intracraniană;
  • afecțiunile bronhopulmonare: (infecții, inflamații), astm bronșic;
  • boli cardiovasculare: cardiopatia ischemică, hipertensiune arterială;
  • pielonefrite, cistite, anexite, varicocel, hidrocel.


În practica clinică este folosită mai frecvent termografia sânului. Avantajul termografiei sânului este că permite depistarea precoce a cancerului de sân și altor leziuni precum: boală fibrochistică, infecții și leziuni vasculare ale sânului. În același timp, termografia este utila nu numai în diagnostic, dar și în monitorizarea bolii în timpul tratamentului și după acesta în cazul tumorilor de sân maligne. (2)

Termografia este extrem de sensibilă la variațiile de temperatură, astfel ne oferă posibilitatea de a diagnostica leziunile precanceroase și tumorile în stadiile incipiente care sunt dificil și uneori chiar imposibil de diagnosticat prin alte mijloace (autopalpare, examen obiectiv, ecografie mamară, mamografie, rezonanță magnetică nucleară). În particular, această investigație este deosebit de utilă femeilor sub 50 ani, fiindcă nu iradiază, nu are efecte adverse și crește șansele de depistare a cancerului de sân în fazele incipiente.


Metodele actuale de depistare a cancerului de sân sunt reprezentate de autopalpare, examen obiectiv și mamografie. Dacă aceste metode se asociază cu termografia sânului rata de detecție a cancerului de sân crește semnificativ.


Termografia crește șansa de detectare a cancerului activ, a creșterii tumorale rapide între intervalele dintre mamografie sau în cazul femeilor sub 50 de ani la care mamografia nu este indicată, din cauza iradierii crescute. În plus, peste 20% din tumori nu pot fi detectate la mamografie din variate cauze (femeile cu substituție hormonală, alăptare, boală fibrochistică). Acestea pot fi diagnosticate prin termografie. De menționat că nu toate tumorile sunt asociate cu creșterea circulației vasculare și activității metabolice. În cazul acestor tumori termografia nu oferă informații utile pentru diagnostic.


Cu cât tumorile sunt mai puțin agresive, cu atât termogramele (imaginile de termografie) sunt mai puțin sugestive. În aceste cazuri termografia are utilitate limitată în diagnostic, dar poate fi un indicator de prognostic în cazul leziunilor mai puțin agresive.

Studiile recente arata că o termografie anormală este un marker important care indică riscul crescut de cancer de sân, de 10 ori mai sugestiv decât istoricul familial de cancer de sân. Este deosebit de utilă medicului sau radiologului deoarece indică zona care necesită examinare mai atentă și mai amănunțită.


Ori de câte ori termografia evidențiază imagini anormale sugestive pentru cancer de sân sunt necesare investigații de confirmare: mamografie, rezonanță magnetică nucleară. Astfel, termografia trebuie privită ca o investigație suplimentară care ar putea preveni utilizarea exagerată și neindicată a mamografiei (care este o investigație iradiantă). În nici un caz nu înlocuiește mamografia, fiecare investigație având rolul său în bilanțul unui pacient.

Termografia și depistarea precoce a cancerului de sân

Cancerul de sân este cel mai frecvent neoplasm la femei, iar riscul crește odată cu vârsta. Riscul este mai crescut la femeile cu istoric familial de cancer de sân, istoric personal de cancer, prima sarcină după vârstă de 30 de ani.
Studiile recente arată creșterea raței de supraviețuire în cazul asocierii termografiei sânului cu mamografia.

Orice femeie poate beneficia de termografia sânului ca screening, în special femeile între 30-50 de ani, la care țesutul mamar dens poate ridica dificultăți de diagnostic la mamografie.

Tumorile mamare cresc mai rapid la femeile sub 50 de ani. Cu cât creșterea tumorală este mai rapidă, cu atât imaginea de termografie este mai sugestivă (generează radiații infraroșii).

Vârstă Creșterea tumorală (dublare)
sub 50 de ani 80 zile
50-70 de ani 157 zile
peste 70 de ani 188 zile

Termografia sânului poate să fie semnificativ modificată cu multe luni înaintea apariției simptomelor și semnelor clinice de cancer de sân: decolorare tegumentară, inflamație, durere, secreții mamelonare și mamelon retractat. (3, 4)

Medicina modernă pune accentul pe prevenția și diagnosticul precoce al bolii, iar termografia are un rol important. Medicul trebuie să aleagă investigațiile cele mai puțin nocive pentru pacient, care în același timp să ofere acuratețe diagnostică crescută.

 


Data actualizare: 06-03-2017 | creare: 06-03-2017 | Vizite: 10391
Bibliografie
1. Breast Thermography, link: https://www.breastthermography.com/breast_thermography_proc.htm
2. Thermography for indications other than breast lesions. National Center for Health Services Research and Health Care Technology Assessment, Publications and Information Branch, Rockville, MD 20857, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2699434
3. How to Prepare for Your Thermogram, link: https://www.radiantbodythermography.com/new-page/
4. Breast Cancer Screening - Thermography is Not an Alternative to Mammography: FDA Safety Communication, link: https://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm257259.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!