Artrocenteza

©

Autor:

Artrocenteza este o procedura in care un ac steril si o siringa sunt utilizate pentru a drena fluidul din articulatie. Artrocenteza este realizata in mod obisnuit pacientilor spitalizati sau care stau la pat. Artrocenteza este de fapt aspiratia fluidului articular.

Care este rolul artrocentezei?

Aceasta procedura este utilizata pentru a obtine proba din lichidul articular, spre a fi analizata in laborator. Analiza acestui fluid poate ajuta la definirea cauzei edemului sau a artritei, precum infectia, guta sau boala reumatoida. Lichidul articular poate fi testat pentru numararea celulelor, identificarea cristalelor, a proteinelor, a glucozei sau pentru a detecta infectia. Oricare dintre acesti parametrii de laborator pot fi utili in definirea cauzei unei anumite forme de artrita.

Artrocenteza poate fi de asemenea utilizata cu scopul ameliorarii durerii articulare sau reducerii umflaturii. Indepartarea fluidului articular care este inflamat poate de asemenea sa indeparteze celulele albe care reprezinta surse de enzime care pot fi distructive pentru articulatie. Ocazional, medicatia pe baza de cortizon este injectata in articulatie pe parcursul artrocentezei pentru a reduce rapid inflamatia articulara, reducand astfel simptomele.

Cum se realizeaza artrocenteza?

Pielea de la nivelul articulatiei vizate este sterilizata cu ajutorul unei solutii de betadine in general (solutie iodurata). La acest nivel se foloseste anestezic local (fie injectabil fie prin lichid criogenic, fie ambele). Acul este introdus in articulatie si aspira lichid in siringa. Pentru anumite situatii, medicul va injecta medicamente in interiorul articulatiei dupa indepartarea fluidului din interiorul articulatiei. Dupa aceea, se scoate acul si se pune un plasture la locul unde s-a realizat intepatura.

Care sunt complicatiile artrocentezei?

Complicatiile sunt nespecifice. Posibile complicatii includ tumefiere locala, sangerari minore intraarticulare si pierderea pigmentului tegumentului la nivelul in care a patruns acul. O complicatie rara dar severa este infectia articulatiei (artrita septica).

Daca medicamentele pe baza de cortizon (corticosteroizi) sunt injectati in articulatie, atunci se pune problema aparitiei unor alte complicatii precum inflamatia articulatiei ca rezultat al cristalizarii medicaticamentului, atrofie sau hipopigmentare, hiperglicemie (inrautatirea diabetului zaharat) si agrvaraea infectiei pre-existente in organism. Daca sunt utilizate frecvent mai multe injectii cu corticosteroizi, este posibil sa apara efecte adverse sistemice, precum crestere in greutate, edem facial si sensibilitate tegumentara.

Pentru a evita lezarea tendoanelor, vaselor de sange sau a nervilor, clinicianul care realizeaza procedura ar trebui sa aiba experienta in acest domeniu si sa aiba cunostinte anatomice foaret clare. Riscul unei astfel de proceduri poate fi redus prin utilizarea suprafetei extensoare a articulatiei pentru insertia acului, in timp ce articulatia este tinuta in minima flexie.

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii absolute pentru artrocenteza insa exista contraindicatii relative, precum:
- suspectarea unei articulatii septice
- celulita la nivelul articulatiei: daca totusi este necesara artrocenteza, este necesar sa i se administreze pacientului antibiotice intravenos, chiar daca fluidul sinovial nu este sugestiv pentru artrita infectioasa
- leziuni tegmentare la nivelul articulatiei
- bacteremie cunoscuta
- osteomielita adiacenta
- coagulopatii necontrolate
- proteza articulara.

Data actualizare: 17-04-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 5424
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!