Nasterea asistata

©

Autor:

O nastere asistata este una in care se foloseste fie forcepsul fie vacuumul pentru a ajuta la expulzia fatului. In aceasta situatie ar putea exista efecte adverse insa minime precum mici leziuni, cele grave fiind rare.

Vacuumul si forcepsul se folosesc totusi doar atunci cand se considera ca sunt necesare pentru sanatatea copilului si a mamei.

La inceput, doctorul va discuta cu viitoarea mama si ii va explia necesitatea utilizarii acestei metode si potentialele complicatii. Mama va trebui sa semneze un consimtamant, cu toate ca nu toate spitalele au acest protocol.

Inainte ca nasterea sa inceapa, mama trebuie sa fie asezata in pozitia corespunzatoare si i se va administra anestezic local sau epidural. De asemenea, la nivelul picioarelor si abdomenului mamei vor fi plasate material sterile si i se va insera un cateter in vezica urinara pentru a o goli.

Doctorul va plasa apoi forcepsul in jurul capului copilului sau va atasa cupa vacuumului si va incuraja mama sa inceapa sa impinge atunci cand are o contractie. Copilul ar trebui sa se nasca in aproximativ 20 de minute incepand cu acest moment. Riscul este mai scazut in cazul folosirii vacuumului comparative cu forcepsul.

Forcepsul modern a fost inventat de catre doctoral Chamberlen in secolul al XVII-lea si de atunci se foloseste in aceasta forma, cu mici ajustari aduse de-a lungul timpului. Acest instrument reprezinta o cale de incredere si efcienta de a asista o nastere, insa este necesar sa fie utilizate cu grija doar de catre doctori specializati in folosirea unor astfel de instrumente.

Forcepsul este plasat astfel incat sa tina ambele parti ale capului copilului langa urechi si obraji. Medicul care utilizeaza forcepsul trage cu blandete capul copilului in jos, in timp ce mama impinge pe parcursul contractiilor, apoi copilul va fi ghidat catre canalul uterin.

Forcepsul mai poate fi utilizat pentru a potrivi capul copilului inainte de nastere in situatia in care copilul sta in pozitie posterioara, adica cu spatele la spatele mamei, la sfarsitul travaliului. Dupa ce s-a rotit capul si corpul copilului, nasterea este realizata precum a fost descris anterior.

In ceea ce priveste forcepsul, exista pareri pro si pareri contra. Exista o multitudine de avantaje ale forcepsului comparative cu vacuumul. Primul ar fi ca nu se bazeaza pe niciun fel de masinarie care ar putea sa nu functioneze corect pe parcursul nasterii. De asemenea, functioneaza chiar daca contractile mamei sunt slabe sau daca mamei ii este dificil sa impinge din cauza epuizarii. De asemenea, forcepsul are o rata a esecului mica: daca doctorul reuseste sa puna instrumentul in jurul capului copilului cu usurinta, va fi in general capabil sa finalizeze nasterea vaginala a copilului fara a fi necesar sa apeleze la o cezariana. Dezavantajul forcepsului este ca predispozitia de a avea leziuni vaginale sau perineale este mai mare decat in cazul vacuumului.

Ventuza (vacuumul) are atasata o cupa la un sistem de suctiune si un maner pentru a trage. Cupa se potriveste cu capul copilului si un vid se formeaza inauntrul cupei. Cupa este realizata dintr-un material moale, dintr-un plastic semi-rigid sau din metal.

Aceasta metoda nu este recomandata in cazul in care:
- Copilul are mai putin de 34 de saptamani, deoarece craniul lui va fi prea moale
- Copilul este in pozitia Breech (cu fundul inainte)
- Copilul iese cu fata inainte

Medicul ar putea recomanda nasterea asistata in urmatoarele situatii:
- Copilul este stresat pe parcursul impingerilor din travaliu
- Mama este epuizata si nu mai are puterea sa impinga
- Copilul nu avanseaza prin pelvis
- Existent unui motiv medical; pentru care nu ar trebui ca mama sa impina pentru prea mult timp, precum in cazul afectiunilor cardiace.
- Copilul necesita o rotire usoara a capului pentru a iesi in pozitia corecta.

Nu este intotdeauna posibil sa se evite o sarcina asistata, dar se poate reduce riscul daca se planuieste nasterea copilului si cand mama este in travaliu.

Daca sarcina evolueaza bine, mama ar putea avea optiunea in unele tari sa nasca acasa sau la un centru de nasteri. Planificarea nasterii creste sansele de a avea un travaliu si o nastere corecte, fara necesitatea unor instrumente sau a altor interventii.

Odata ce mama este in travaliu, urmarea acestor pasi reduce riscul necesitatii folosirii instrumentelor pentru a ajuta la nasterea copilului:
- Support permanent de l amedic sau moasa
- Pozitie corecta in timpul travaliului
- Nefolosirea anesteziei epidurale
- Asteptarea cel putin o ora, in cazul folosirii anesteziei epidurale, pana cand vaginul mamei este complet dilatat sau pana mama simte nevoia de a impinge, inainte sa se incerce impingerea copilului

Medicul specializat in utilizarea vacuumului va plasa ventuza pe capul copilului, in interiorul vaginuluii. Ar putea fi posibil sa se faca acest lucru fara a taia perneul (epiziotomie) pentru a largi intrarea. Cupa se potriveste pe capul copilului, la nivelul crestetului, mai mult decat in jurul capului, deci este necesar mai putin spatiu decat in cazul forcepsului.

Odata ce cupa este plasata la locul potrivit, aerul este tras folosind o pompa controlata de picior sau o pompa manuala. Poate fi zgomotos daca este utilizata aparatura. In momentul in care cupa este fixate in siguranta, medicul va ruga mama sa impinga odata cu urmatoarea contractie. Apoi se va scoate cupa de pe capul copilului. Uneori cupa poate aluneca de pe capul copilului singura, ceea ce nu va produce niciun rau copilului.

Daca copilul nu avanseaza spre iesire cu fiecare impingere, medicul ar trebui sa sisteze utilizarea vacuumului. Un alt motiv de incetare a folosirii ventuzei este situatia in care dupa trei contractii si impingeri ale mamei, copilul tot nu se apropie de iesire.

Daca metoda vacuum nu a avut success, ar putea fi posibila utilizarea forcepsului inainte de a se apela la operatie cezariana. Totusi, folosirea instrumentelor unul dupa altul ar putea creste riscul aparitiei unor leziuni asupra copilului.
Cele doua instrumente au de asemenea riscuri si beneficii pe care medicul trebuie sa le ia in considerare atunci cand discuta aceste optiuni cu viitoarea mama.

Comparativ cu forcepsul, ventuza face mai putine leziuni la nivelul perineului sau vaginului dar:
- Este mai putin sigur ca va ajuta la nasterea copilui
- Este mai predispusa la formarea unei umflaturi temporare la nivelul capului copilului
- Este mai predispusa sa provoace sangerari in ochiul copilului (hemoragie retiniana)

Atunci cand este necesara o nastere asistata, medicul trebuie sa puna in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei metode si sa o aleaga pe cea potrivita cazului respectiv.

Data actualizare: 12-03-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 8555
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!