Biopsia ganglionului santinelă în cancerul de sân (definiție, tehnici)

©

Autor:

Nodulii limfatici sunt organe care aparțin de sistemul limfatic, parte a sistemului imun. Aceștia conțin limfă, un lichid transparent care mediază schimbul de substanțe între țesuturi și sânge, iar în cazul pacienților diagnosticați cu tumori maligne poate transporta și celule tumorale.

Ganglionul santinelă reprezintă primul nodul limfatic la nivelul căruia vor migra celulele tumorale în procesul lor de extindere de la tumora primară. În cazul cancerului de sân, primul ganglion afectat face parte din grupul axilar.

Ce este biopsia ganglionului santinelă?

Biopsia Ganglionului Santinelă este o procedură ce presupune identificarea nodulului, excizia de către medicul chirurg a acestuia în timpul operator, urmată de examinarea produsului de excizie de către medicul anatomopatolog. (1) Aceasta este utilă în cazul tumorilor maligne care se extind pe cale limfatică, așa cum este cancerului de sân. Rezultatul anatomopatologic oferă informații importante cu privire la gradul de răspândire a celulelor canceroase, este unul dintre cei mai importanți factori de prognostic la pacientele cu cancer mamar și are capacitatea de a ghida terapia după operație (adjuvantă).

În ce situații este utilă?

Tehnica de biopsiere a nodulului santinelă ajută medicul în a stabili stadiul evolutiv al tumorii, în sensul în care aceasta a căpătat sau nu abilitatea de a se răspândi în alte zone al corpului (proces numit metastazare). Dacă nodulul santinelă nu conține celule tumorale (biopsia este negativă), atunci pacienta nu prezintă indicație pentru îndepărtarea chirurgicală a grupului ganglionar axilar. (2)

Indicații

  • tumoră cu dimensiuni de maxim 2 cm (stadiul T1) sau între 2 si 5 cm (stadiul T2); (3)
  • diagnostic de cancer de tip invaziv cu examen clinic negativ al ganglionilor axilari, indiferent de tipul intervenției chirurgicale efectuate la nivelul sânului;
  • necesitatea unei rezecții chirurgicale extinse care poate perturba drenajul limfatic;
  • indicație relativă: apariția unei noi tumori pe aceeași parte a corpului cu prima tumoră (cancer recurent ipsilateral), după rezecția chirurgicală conservatoare a acesteia. (4)

Contraindicații

  • inflamație la nivelul sânului;
  • prezența semnelor de inflamație la nivel axilar: formațiune rotundă sub piele, dureroasă sau nedureroasă. (5)


Aceste două aspecte reprezintă contraindicațiile absolute, necesitând disecție axilară. O contraindicație relativă este reprezentată de rezultatul pozitiv pentru prezența metastazelor la puncția aspirativă cu ac fin. (4)

Tipuri de tehnici

În prezent sunt utilizate două tehnici, separat sau împreună, care au la bază înjectarea la nivelul areolei mamare sau în vecinătatea tumorii (1) a unei substanțe care posedă proprietatea de a drena prin sistemul limfatic.

Prima tehnică presupune utilizarea unei substanțe radioactive (coloid radioactiv) în ziua operației sau cu o zi înainte, iar a doua folosește un colorant albastru pentru evidențierea ganglionului. (6) În ambele situații substanța difuzează prin vasele limfatice, iar primul ganglion care primește coloidul radioactiv sau colorantul este identificat și îndepărtat. (1)

Ce se întâmplă în timpul biopsiei ganglionului santinelă?

Primul pas este localizarea nodulului prin una din cele două tehnici. După injectare, chirurgul folosește un dispozitiv (gamma camera) ce îi permite vizualizarea ganglionului care conține substanța radioactivă (în cazul utilizării coloidului) sau caută ganglionul colorat în albastru (dacă se injectează colorant).

După localizare, chirurgul realizează o incizie, extrage nodulul și îl trimite către medicul anatomopatolog. Acesta realizează examenul microscopic al ganglionului, căutând prezența celulelor canceroase. În cazul în care se constată existența celulelor tumorale trebuie realizată excizia ganglionului santinelă, fie în timpul aceleiași proceduri, fie printr-o reintervenție în zilele următoare. În unele cazuri, dacă se constată migarea celulelor canceroase dincolo de ganglionul santinelă, poate fi necesară îndepărtarea mai multor ganglioni. (1), (2)

Posibile complicații

  • umflarea brațului pe seama acumulării de limfă (limfedem); riscul apariției edemului crește în funcție de numărul ganglionilor îndepărtați și poate fi însoțit de apariția unui disconfort sau de durere;
  • apariția unei unei umflături la locul intervenției, cauzată de stagnarea lichidului limfatic; poartă denumirea de serom;
  • limitarea mișcărilor trunchiului de partea afectată;
  • creșterea riscului de infecție;
  • senzație de amorțeală, furnicături, învinețire sau durere in zona operată;
  • reacție alergică la colorantul utilizat; (2)
  • creșterea riscului de apariție a malformațiilor congenitale (efect teratogen) în cazul folosirii unui animit colorant („lymphazurin blue”), conform unui studiu realizat în anul 2015 (4); de aceea se recomadă evitarea utilizării sale în cazul pacientelor gravide.


Concluzii

Biopsia ganglionului santinelă în cancerul de sân reprezintă o procedură rapidă și facilă de identificare a metastazelor ganglionare, ajută la stadializarea bolii și evită complicațiile unei eventuale excizii ganglionare.


Data actualizare: 23-06-2021 | creare: 23-06-2021 | Vizite: 736
Bibliografie
(1) Breast cancer treatment (Adult)-Patient Version, link: https://www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-treatment-pdq
(2) Sentinel Lymph Node Biopsy, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/staging/sentinel-node-biopsy-fact-sheet
(3) TNM staging, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/breast-cancer/stages-types-grades/tnm-staging
(4) Sentinel Lymph Node Biopsy in Breast Cancer: A Work in Progress, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4304410/
(5) How does breast cancer relate to the axillary lymph nodes?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319713
(6) Methylene Blue Dye-A Safe and Effective Alternative for Sentinel Lymph Node Localization, link: https://www.researchgate.net/publication/5663618_Methylene_Blue_Dye-A_Safe_and_Effective_Alternative_for_Sentinel_Lymph_Node_Localization
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!