Planarea radiculara

©

Autor:

Scopul curatarii profunde si a planarii radiculare, de altfel proceduri cunoscute si sub denumirea de terapie periodontala conventionala, terapie periodontala non-chirurgicala, profilaxie dentara, este de a inlatura sau elimina agentii etiologici care determina inflamatie: placa dentara, produsii acesteia si tartrul, ajutind astfel la stabilirea unui periodontiu sanatos.

Planarea radiculara este una dintre cele mai eficiente metode de a trata boala gingivala inainte de a deveni severa. Detartrajul si planarea radiculara curata spatiile intergingivale si dintii pina la radacinile acestora. Medicul poate sau nu folosi un anestezic local, pentru a amorti gingiile si radacinile dintilor si a evita disconfortul pacientului. Unii medici pot folosi instrumentar ultrasonic pentru a efectua procedura. Acest dispozitiv nu determina acelasi grad de disconfort precum o sonda clasica, totusi nu toate detartrajele necesita acest tip de instrumentar.

Medicul poate introduce materiale impregnate cu antibiotic in buzunarele gingivale, pentru a ajuta la grabirea vindecarii si prevenirea infectiei. Mesele vor fi inlaturate la aproximativ o saptamina dupa procedura. Daca in timpul procedurii se va folosi anestezia locala, buzele si gingiile pacientului pot ramine amortite citeva ore dupa finalizarea acesteia. Planarea radiculara determina disconfort minim pacientului sau deloc.

Planarea radiculara si detartrajul sunt efectuate cind gingiile au inceput sa se indeparteze de suprafata dentara si sa formeze buzunare patologice gingivale sau radacinile dintilor au depuneri minerale dure. Daca pacientul va mentine o igiena dentara buna dupa procedura, progresia bolii gingivale va inceta, gingiile vindecindu-se si devenind ferme si cu o coloratie normala.

Planarea radiculara si detartrajul pot introduce bacterii patogene in fluxul sangvin. Tesutul gingival este de asemenea la risc de infectie. Pacientul poate necesita o scurta antibioterapie dupa interventie, mai ales daca prezinta si comorbiditati care favorizeaza infectia: boli cardiovasculare, depresie imunitara, interventii chirurgicale majore recente, cum este soldul artificial sau implantul de valva cardiaca.

Planarea radiculara este o procedura simpla care poate avea efecte benefice in stoparea bolii gingivale. Perierea si clatirea regulata a cavitatii bucale este recomandata pentru intretinerea danturii. Fara o igiena adecvata, boala gingivala va progresa. Pentru a promova vindecarea este importanta oprirea fumatului, acesta reducind capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiei si intirziind vindecarea.

Placa dentara

Placa dentara este o mixtura moale, lipicioasa compusa din bacterii, resturi alimentare si produsii bacterieni. Aceasta irita gingiile si determina inflamatie. Cu cit placa dentara ramine in contact prelungit cu suprafata dentara, cu atit structura sa se intareste si devine mai greu de inlaturat. Dupa 24 de ore, unele placi dentare devin dure transformindu-se in calculi, cunoscuta drept tartru. Calculii sunt mineralizati si nu pot fi inlaturati prin periere si clatirea cavitatii bucale. Lasata netratata, gingivita poate progresa la o conditie patologica mai severa denumita periodontita. Tratamentul cel mai folosit pentru periodontita este curatarea profunda si planarea radiculara.

Depunerea progresiva a placii dentare si pierderea structurii osoase

Deoarece osul este un tesut viu, acesta contine celule care construiesc osul si care il resorb. De obicei acestea lucreaza cu aceeasi viteza, fiind in echilibru, proces denumit remodelare osoasa. Produsii chimici eliberati de tesuturile inflamate stimuleaza osteocitele: celulele osoase care resorb osul, care vor lucra mai rapid decit osteoclastele: celulele osoase care refac osul. Rezultatul acestui dezechilibru metabolic este pierderea osului si a tesuturilor de atasare - boala periodontala.

Curatarea profunda sau detartrajul

Procedurile de curatare a dintilor include inlaturarea placii bacteriene, a calculilor si a petelor de pe coroana si suprafata radacinilor dintilor. Planarea radiculara este o procedura speciala care implica curatarea radacinii dintelui acoperita de cement. Deoarece cementul este o structura mai moale decit smaltul, acesta este afectat mai mult de placa bacteriana si produsii inflamatori. Un cement neted, curatat nu va permite acumularea rapida a bacteriilor si formarea de calculi, astfel planarea radiculara este o parte importanta in oprirea progresiei bolii periodontale, mai ales dupa formarea unor buzunare gingivale profunde. Planarea radiculara este un tratament specific care inlatura cementul rugos si dentina de suprafata impregnate cu calculi, microorganisme si toxinele acestora.

Scopul detartrajului periodontal si a planarii radiculare este de a inlatura agentii etiologici, care determina inflamatia tesuturilor gingivale si a osului adiacent. Agentii etiologici frecventi inlaturati prin terapia periodontala cuprind placa dentara si tartrul (calculii). Detartrajul si planarea radiculara este una dintre cele mai eficiente metode periodontale de tratare a bolii gingivale inainte de a deveni severa.

Deoarece in boala periodontala, buzunarele gingivale sunt foarte profunde, planarea radiculara si detartrajul sunt denumite curatare profunda dentara si pot fi efectuate folosind instrumentar dentar, incluzind instrumentar ultrasonic si mecanic, cum sunt chiuretele si sondele. Inlaturarea placii aderente si a tartrului prin instrumentar mecanic poate fi efectuata si profilactic la pacientii fara boala gingivala. Profilaxia se refera la detartrajul si lustruirea dintilor pentru a preveni boala gingivala. Lustruirea sau periajul dintilor nu inlatura tartrul, doar o parte din placa si petele, fiind de obicei practicata alaturi de detartraj.

Uneori se foloseste o sonda electrica care vibreaza la o frecventa care sparge membranele ceulelor bacteriene si inlatura placa si tartrul. Instrumentarul manual este folosit pentru a completa detartrajul fin care inlatura orice lasa sonda electrica in urma. Sondele sonice si ultrasonice sunt alimentate de un sistem care determina vibrarea virfului instrumentului. Sondele sonice sunt alimentate de obicei de o turbina cu aer. Sondele ultrasonice folosesc sistemele magnetice sau piezoeletrice pentru a forma vibratii. Procedura cuprinde si un lavaj cu ser pentru a forta curatarea cavitatii bucale.

Eficacitatea metodei

Detartrajul si planarea radiculara sunt considerate tratamentul de baza pentru boala periodontala si poate singurul tratament necesar pentru a trata cazurile usoare de gingivita, totusi, poate fi terapia initiala inainte de alte metode chirurgicale. Pentru eficacitatea procedurii, pacientul trebuie sa mentina un nivel de sanatate a cavitatii bucale care va preveni reinfectia cu patogeni periodontali. O inlaturare completa a tartrului din buzunarele periodontale folosind orice model de sonda nu este total eficienta. Daca profunzimea buzunarelor, cind sunt identificate prin sonda, depaseste 3 mm, detartrajul devine insuficient. Accesul maxim al unei sonde este de pina la 6 mm iar orice depunere de tartru peste 6 mm nu poate fi atinsa. Daca tartrul depaseste 6 mm profunzime, detartrajul si planarea radiculara sunt ineficiente iar cel mai bun tratament in astfel de cazuri este accesul chirurgical pentru curatarea completa a zonei.

Profunzimea sondajului si metodele folosite afecteaza succesul procedurii, iar factorii precum gropile radacinilor, concavitatile si furcatiile pot limita vizibilitatea tartrului. In boala gingivala severa in care exista si afectare sistemica, detartrajul si planarea radiculara sunt insuficiente, fiind necesara interventia chirurgicala. Procedurile sunt ineficiente si in cazurile in care mobilitatea dintelui este severa, astfel de conditii necesitind tehnici de chirurgie si plasarea de grefe osoase.

Data actualizare: 19-08-2013 | creare: 23-01-2013 | Vizite: 5464
Bibliografie
Planarea radiculara si detartrajul,link; https://www.webmd.com/oral-health/root-planing-and-scaling-for-gum-disease
Tratarea bolii periodontale: planarea radiculara si detartrajul,link: https://www.ada.org/sections/scienceAndResearch/pdfs/patient_23.pdf
Planarea radiculara si detartrajul,link; https://www.dentanet.org.uk/public/teeth-scaling.html
Riscurile planarii radiculare,link: https://www.healthcentre.org.uk/dentistry/root-planing-scaling.html
Curatarea profunda a dintilor,link: https://www.yourdentistryguide.com/premiums/
Ce este curatarea profunda a dintilor,link: https://www.livestrong.com/article/128357-deep-teeth-cleaning/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!