Osiculoplastie - procedură, rezultate

©

Autor:

Osiculoplastia este o procedură chirurgicală utilizată pentru reconstrucția lanțului osicular auditiv al urechii medii (n.r. include ciocanul, nicovala și scărița), responsabil pentru transmisia sunetelor către timpan și melcul osos (cohleea). Osiculoplastia este o procedură chirurgicală eficientă și sigură, utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni ale urechii și pentru a îmbunătăți auzul. (1, 2, 3)

Când este indicată osiculoplastia?

Procedura este utilizată pentru a trata o varietate de afecțiuni ale urechii, cum ar fi otoscleroza, traumatismele urechii sau pierderea oaselor auditive. De asemenea, poate fi folosită pentru a corecta problemele de conductivitate ale urechii, care pot duce la pierderea auzului. (1, 2)

Procedura: în ce constă osiculoplastia?

Procedura de osiculoplastie constă în repararea sau înlocuirea osiculelor auditive din urechea medie care sunt deteriorate sau absente. Procedura se efectuează de obicei sub anestezie generală sau locală și poate dura între una și trei ore. În timpul procedurii, medicul va realiza o incizie mică în spatele urechii, pentru a accesa urechea medie. Oasele auditive afectate sunt apoi identificate și sunt efectuate reparații sau înlocuiri, utilizând diverse tehnici și materiale. (1, 2)

În cazul în care osiculele sunt prea deteriorate pentru a fi reparate, pot fi înlocuite cu proteze osiculare mici și ușoare, care sunt concepute pentru a imita funcția osiculelor naturale. În unele cazuri, postoperator, terapia auditivă poate fi recomandată pentru a ajuta la restabilirea auzului și la îmbunătățirea rezultatelor procedurii. (1, 2, 3)

Rezultate: în cât timp sunt vizibile rezultatele și cât de eficientă e procedura?

Rezultatele osiculoplastiei pot fi foarte bune, multe persoane raportând îmbunătățiri semnificative ale auzului în urma intervenției. În general, rezultatele înregistrate la 90 de zile de la procedură sunt cele luate în considerare pentru stabilirea eficacității procedurii. Deși dificil de stabilit eficacitatea exactă a procedurii, majoritatea studiilor indică faptul că, în mai mult de jumătate dintre cazuri, osiculoplastia aduce îmbunătățiri evidente ale auzului. (1, 2, 3)

Un studiu efectuat de cercetători din cadrul Colegiului Aurangabad din India raportează o rată generală de succes de 80% a procedurii, cu o schimbare medie de 15,76 dB în audiogramă de bază. O astfel de schimbare, considerată semnificativă clinic, indică îmbunătățirea auzului pacienților tratați prin osiculoplastie. (1, 4)

Un alt studiu, publicat în anul 2006 în jurnalul Otology & Neurotology, indică faptul că osiculoplastia este eficientă în 66% dintre cazuri, la un interval de șase luni de la intervenție. Pe termen lung, la cinci ani de la procedură, aproximativ 50% dintre participanții la studiu au observat îmbunătățiri persistente. (5)

Care sunt riscurile intervenției?

Ca orice procedură chirurgicală, osiculoplastia poate prezenta unele riscuri și complicații. Printre acestea se numără:

  • infecția (poate apărea în orice moment după intervenția chirurgicală și poate necesita tratament cu antibiotice);
  • sângerarea (în cazuri foarte rare, sângerarea poate fi exagerată și poate necesita o nouă intervenție chirurgicală);
  • durere în regiunea urechii (complicație comună, în primele zile după intervenție). (1, 2, 3)


În cazuri foarte rare, osiculoplastia poate determina pierderea permanentă a auzului, probleme cu echilibrul sau ruptura membranei timpanice. (2, 3)


Data actualizare: 10-04-2023 | creare: 10-04-2023 | Vizite: 421
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!