Implant bărbie (mentoplastie)

©

Autor:

Implant bărbie (mentoplastie)
Mentoplastia (remodelarea bărbiei) este o intervenție chirurgicală estetică care vizează îmbunătățirea conturului și a proporțiilor feței, prin reducerea suportului osos (în cazul unei bărbii prea proeminente) sau prin adăugarea unui implant (în cazul unei bărbii scurte). Implantul de bărbie poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește încrederea pacienților, deoarece aduce o îmbunătățire considerabilă a armoniei faciale. Procedura este relativ simplă și are un grad scăzut de risc. Durata internării poate varia, dar în general pacienții pot fi externați în aceeași zi sau în câteva zile de la momentul intervenției. (1, 3, 4, 6)

Ce este implantul de bărbie (mentoplastia) ?

Implantul de bărbie sau mentoplastia este o intervenție chirurgicală prin care se adaugă un implant la nivelul bărbiei pentru a-i oferi o formă și un volum mai pronunțate. Procedura poate fi efectuată atât pentru pacienții cu o bărbie subdezvoltată sau asimetrică, cât și pentru cei care doresc să își îmbunătățească aspectul facial general. (1, 3, 6)

Pregătirea pentru implant bărbie (mentoplastie)

Înainte de internare, pacienții vor primi instrucțiuni preoperatorii de la medicul chirurg și vor discuta cu acesta obiectivele pe care le au cu privire la procedură. Înainte de mentoplastie, pentru a asigura siguranța procedurii, vor fi necesare o serie de analize preoperatorii, care în general includ teste de sânge și investigații imagistice. (1, 2, 3, 4)

Cum decurge/în ce constă operația de mentoplastie?

Implantul de bărbie, realizat din materiale biocompatibile și sigure pentru utilizare (precum silicon sau polietilenă) este plasat de către medicul chirurg în zona mandibulei pacientului. Medicul chirurg începe procedura chirurgicală prin efectuarea unei incizii sub bărbie sau în interiorul gurii, pentru a crea accesul necesar. Ulterior, implantul de bărbie este plasat în locul dorit, în armonie cu restul feței pacientului. După ce implantul este poziționat corect, medicul chirurg se va asigura că acesta este fixat ferm în loc prin utilizarea unor șuruburi speciale sau a altor metode de fixare adecvate. Incizia este apoi închisă cu fire de sutură, iar pacientul va fi monitorizat în timpul perioadei de recuperare. În timpul procedurii, pacientul va fi sub efectul unei anestezii generale sau locale, pentru a se asigura confortul și siguranța sa. (1, 2, 5, 6)

Recuperarea după operație

Pacientul va fi monitorizat în timpul perioadei de recuperare și i se vor oferi instrucțiuni detaliate pentru îngrijirea postoperatorie. Perioada de recuperare după implant bărbie (mentoplastie) poate varia, dar în general pacienții se pot întoarce la activitățile normale în câteva săptămâni. Durata internării în spital poate varia, de asemenea, de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților pot fi externați în aceeași zi sau în câteva zile, în funcție de evoluția postoperatorie și de recomandările chirurgului. (1, 2, 5)

Riscuri și complicații

Mentoplastia este considerată o intervenție chirurgicală relativ simplă și sigură, dar cerințele specifice ale fiecărui pacient pot varia. Deși complicațiile apar rar, ca orice intervenție chirurgicală, implantul de bărbie implică riscuri minore de infecție, sângerare excesivă, cât și de reacții adverse la anestezie. În plus, postoperator pacienții pot raporta un disconfort sau o durere temporară, care poate fi ameliorată cu medicamente analgezice. Complicațiile postoperatorii pot include, de asemenea, umflături sau modificări temporare ale senzației la nivelul bărbiei și în jurul acesteia. (2, 3, 5)

Rezultatele așteptate

În urma unui implant bărbie (mentoplastie), pacienții pot obține o bărbie mai proeminentă, un contur facial mai bine definit și o armonie generală a feței. Deoarece rezultatele pot varia în funcție de anatomia individuală și de tehnica chirurgicală, este esențial că pacienții să își formeze așteptări realiste cu privire la procedură. (1, 3)

Investigații suplimentare postoperator

Pentru monitorizarea evoluției operației și pentru a evalua rezultatele pe termen lung, după operație pot fi necesare o serie de investigații imagistice. Radiografiile sau tomografiile pot oferi informații detaliate despre structurile anatomice și pot ajuta la detectarea eventualelor complicații sau modificări în timp. În anumite cazuri, medicul chirurg poate solicita efectuarea unor analize de sânge sau a altor teste de laborator, pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului. (2, 5)

Data actualizare: 30-06-2023 | creare: 30-06-2023 | Vizite: 291
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!