Artroplastie totală de șold cu proteză anatomică - protezarea anatomică a șoldului

©

Autor:

Artroplastie totală de șold cu proteză anatomică - protezarea anatomică a șoldului

Artroplastia totală de șold cu proteză anatomică sau protezarea anatomică a șoldului este o intervenție chirurgicală care presupune înlocuirea articulației șoldului cu o proteză.

Articulația șoldului este una din cele mai mari articulații prezente în organismul uman, alcătuită dintr-o porțiune osoasă superioară a coapsei denumită „femur” și o cavitate concavă prezentă la nivelul bazinului numită „acetabul”.

La suprafață, articulația șoldului este acoperită de un strat neted și lucios denumit „cartilaj articular”, care oferă protecție oaselor și asigură mobilitatea acestora.

Totodată, articulația șoldului este învelită de o membrană subțire cunoscută sub termenul de „membrană sinovială”, care secretă o mică cantitate de fluid, cu rol în reducerea gradului de fricțiune a oaselor în timpul mobilizării articulației și lubrifiază cartilajul.

Toate aceste structuri descrise anterior sunt acoperite de „capsula articulară”, care asigură stabilitate șoldului datorită ligamentelor puternice deținute în componență.

Coxartroza este o afecțiune care interesează articulația șoldului, caracterizată prin îngustarea până la dispariție a spațiului articular, reducerea supleței cartilajului articular și apariția osteofitelor. Coxartroza este cea mai frecventă indicație a artroplastiei totale de șold.

Atroplastia totală de șold este recomandată persoanelor de vârsta a doua sau a treia (vârste cuprinse între 50 și 80 de ani), diagnosticate cu diferite afecțiuni ale șoldului caracterizate prin distrugerea cartilajului articulației șoldului, precum artroză, coxartroză, inflamații ale articulației șoldului, leziuni posttraumatice ale articulației șoldului sau a oaselor coxale. În acest context, articulația șoldului devine dureroasă, apare edemul articular și impotența funcțională, care împiedică desfășurarea activităților zilnice.

În mod deosebit, artroplastia total de șold este recomandată ca tratament în stadiile avansate de artroză, în cazul necrozei avasculare, a poliartritei reumatoide și a leziunilor posttraumatice a articulației șoldului.

În numeroase cazuri, s-a constatat o îmbunătățire a calității viețiibolnavului în cauză, în urma realizării acestei intervenții chirurgicale, prin redobândirea posibilității de mobilizare a articulației șoldului și prin înlăturarea durerii. [1], [2]

Recomandări

După cum spuneam anterior, artroplastia totală de șold este recomandată în cazul următoarelor afecțiuni care pot perturba integritatea, structura și funcționalitatea articulației șoldului:

  • artroza șoldului
  • Coxartroza
  • Inflamația articulației șoldului
  • Leziunile posttraumatice ale articulației șoldului
  • Poliartrita reumatoidă
  • Necroza avasculară.


Bolnavii diagnosticați cu una din afecțiunile descrise anterior, candidați ai artroplastiei totale de șold, pot acuza frecvent:

  • Durere la nivelul articulației șoldului, care limitează mișcările articulare, precum mersul pe jos, mersul pe bicicletă, aplecarea anterioară a trunchiului și nu cedează în repaus
  • Rigiditatea articulației șoldului, alături d edurere, limitează și ea mersul, mobilizarea și activitățile cotidiene
  • Lipsa de ameliorare a acestei simptomatologii în urma ședințelor de fizioterapie, în urma administrării de antiinflamatoare și în urma utilizării instrumentelor ajutătoare la mers (precum cârje, cadru sau baston).


Durerea severă și imposibilitatea mobilizării articlației de șold sunt cele care impun, în cele din urmă, efectuarea artroplastiei de șold. [3], [4], [5]

Mod de desfășurare a intervenției chirurgicale

Înainte de efectuarea intervenției chirurgicale, este necesară realizarea, de către medicul care se ocupă de caz, a unei anamneze complete și a examinării clinice amănunțite a bolnavului, utile pentru descrierea corectă a stării de sănătate a acestuia și informarea cu privire la diferitele afecțiuni de care suferă acesta. Totodată, se recomandă efectuarea analizelor de sânge la internarea bolnavului și efectuarea unor investigații paraclinice cardiologice, pentru explorarea funcționalității cardiace.

Toate aceste aspecte sunt utile pentru a evita apariția unor complicații în timpul intervenției chirurgicale, din partea altor organe sau sisteme din organism (precum stop cardio-respirator în cazul unor afecțiuni cardiace severe sau tulburări de ritm, septicemie prin diseminarea pe cale hematogenă a unei infecții existente, etc.).

Înainte de începerea intervenției chirurgicale se efectuează anestezia. În funcție de starea de sănătate a bolnavului și de rezultatele obținute în urma investigațiilor paraclinice efectuate, medicul curant va decide tipul de anestezie efectuată.

În lipsa unei afecțiuni cardiovasculare majore, se recomandă combinarea anesteziei epidurale cu anestezia generală. Realizarea acestei combinații prezintă următoarele avantaje:

  • Absența totală a durerii (substanțele anestezice acționează 24 de ore din 24)
  • Scăderea riscului de sângerare
  • Menținerea tensiunii arteriale la valori constante
  • Posibilitatea mobilizării precoce a articulației șoldului, fără dureri postoperatorii
  • Grăbirea vindecării plăgii operatorii, fără apariția hematoamelor perilezionale
  • Diminuarea efectelor secundare ale substanțelor anestezice, precum greață, vărsături, pareză intestinală, somnolență, distensie abdominală, glob vezical.


Artroplastia totală de șold se realizează sub anestezie și presupune îndepărtarea pe cale chirurgicală a unor porțiuni din os și cartilajul deteriorat și înlocuirea acestora cu proteze din plastic, metal sau material ceramic. Durata intervenției chirurgicale este cuprinsă în medie între 40 și 60 de minute.

Porțiunea superioară afectată a osului femural este îndepărtată pe cale chirurgicală, în locul ei fiind implantată o tijă metalică („coada protezei”), introdusă prin centrul femurului.

În porțiunea superioară a tijei metalice se fixează un element asemănător unei bile, confecționat din material ceramic sau metalic, fiind reprezentat de „capul protetic”. Acesta este implantat în locul capului femural deteriorat, care a fost îndepărtat pe cale chirurgicală.

În locul cartilajului articular deteriorat, prezent la nivelul acetabulului și îndepărtat ulterior pe cale chirurgicală, este implantată o emisferă metalică cunoscută sub denumirea de „cupa protezei”, care se fixează în concavitatea osului coxal, prin intermediul șuruburilor sau a materialului cimentat.

Între capul protetic și cupa protezei este introdus un distanțier confecționat din material ceramic sau din plastic, care asigură o alunecare ușoară a celor două elemente.

În urma efectuării intervenției chirurgicale, bolnavul trebuie ținut o zi pe secția de anestezie terapie intensivă, pentru monitorizarea evoluției acestuia (monitorizarea tensiunii arteriale, a pulsului, a frecvenței respiratorii, a saturației în oxigen, a temperaturii și a diurezei), pentru prevenirea apariției complicațiilor și pentru revenirea în bune condiții a stării de conțtiență a acestuia.

Postoperator trebuie urmărită recuperarea cât mai rapidă a bolnavului protezat, în vederea reintegrării acestuia în societate și reluarea activității profesionale și personale cotidiene. [3], [4], [5]

Tipuri de proteze de șold

Pe piața medicală există mai multe tipuri de proteze de șold. Medicul curant va fi cel care va decide tipul de proteză necesară bolnavului său, în funcție de particularitățile acestuia.

În continuare vom descrie pe scurt fiecare proteză de șold existentă pe piața medicală:

  • Proteza totală de șold necimentată este confecționată din aliaj de titan (titan poros și hidroxiapatită, care facilitează osteointegrarea rapidă și eficientă a implantului), care asigură o acoperire dublă a suprafeței articulare. Acest tip de proteză asigură o fixare naturală de durată și deține în componență trei elemente: capul femural, tija femurală și cupa acetabulară.
  • Proteza totală de șold necimentată cu contact ceramic este cea mai inovativ proteză de șold, care asigură cea mai lungă durată de utilizare. Proteza este confecționată din material ceramic de înaltă calitate, suprafețele de contact sunt plisate, iar frecarea între suprafețele de contact este minimă, ceea ce facilitează funcționarea îndelungată a protezei, fără uzură.
  • Proteza totală de șold hibrid este o proteză necimentată care deține în componență o tijă autocentrată din titan, acoperită la suprafață cu titan poros. Acest tip de proteză poate fi utilizată în cazul bolnavilor care nu au o indicație fermă pentru protezarea articulației de șold și reprezintă o alternativă la proteza de șold clasică cimentată, dovedindu-și eficiența în acest sens.
  • Proteza pentru displazie este recomandată în cazurile în care proteza clasică de șold nu și-a dovedit eficiența. În mod deosebit, proteza pentru displazie este recomandată în cazul displaziei luxante de șold, deoarece morfologia acestei proteze favorizează corectarea displaziei. Proteza pentru displazie este alcătuită din titan cu dublă acoperire (titan poros și hidroxiapatită), care facilitează osteointegrarea precoce, solidă.
  • Proteza totală de revizie și reconstrucție este recomandată ca alternativă în locul protezelor implantate anterior, care s-au degradat în timp, ducând la apariția unor defecte osoase majore, cu pierderi de capital osos. Proteza totală de revizie și reconstrucție poate fi adaptată oricărei morfologii anatomice și se fixează distal d earticulația șoldului, prin intermediul șuruburilor cu zăvoare.
  • Proteza totală de șold cimentată se fixează la nivelul zonei de inserție a articulației șoldului, prin cimentare intraoperatorie și este recomandată în mod deosebit bolnavilor cu osteointegrare deficitară. Cimentarea intraoperatorie permite o recuperare precoce și mobilizarea rapidă a bolnavului, materialul cimentat deținut în componență fiind cel care asigură echilibrul între forțele exercitate de os și cele exercitate de implant. [1], [2], [3], [4], [5]


Concluzie

După cum souneam anterior, în majoritatea cazurilor a fost înregistrată o îmbunătățire a calității vieții bolnavilor în urma efectuării artroplastiei de șold, prin dispariția durerii, a rigidității articulare și prin redobândirea posibilității de mobilizare.

Este însă contraindicată efectuarea unor activități fizice excesive, precum joggingul, alergatul, sporturile extreme de mare sau săriturile, care pot duce la deteriorarea precoce a implantului și apariția durerii.

Activitățile fizice permise în urma efectuării artroplastiei totale de șold sunt reprezentate de mersul pe jos, șofatul, înotul, ciclismul, dansul și alte activități sportive cu impact fizic redus.

Prin adoptarea stilului de viață și a programului sportiv la noua condiție d epurtare a unei proteze de șold, precum și prin respectarea sfaturilor și recomandărilor date de medic (precum scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze), se poate ajunge la utilizarea îndelungată și în bune condiții a protezei de șold, care ca aceasta să necesite a fi schimbată. [1], [2]


Data actualizare: 25-06-2019 | creare: 25-06-2019 | Vizite: 4544
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Total Hip Replacement, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/total-hip-replacement/
4. Hip Replacement, link: https://medlineplus.gov/hipreplacement.html
5. Patient education: Total hip replacement (arthroplasty) (Beyond the Basics), link: https://www.uptodate.com/contents/total-hip-replacement-arthroplasty-beyond-the-basics
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!