Infiltratii intraarticulare

©

Autor:

Infiltratiile intra-articulare reprezinta introducerea unei substante anti-inflamatoare (de obicei corticoid, cu sau fara anestezie) in articulatie. Pentru a se realiza aceasta procedura, este necesara utilizarea unei siringi cu ac special.

Care este scopul infiltratiilor articulare?

Scopul acestui tratament este reducerea durerii si imbunatatirea functionalitatii articulatiei.

Care sunt rezultatele obtinute cu infiltratiile articulare?

- eliminarea sau ameliorarea durerii
- imbunatatirea mobilitatii articulare
- impiedica necesitatea utilizarii unor alte tratamente mai agresive care ar putea avea efecte daunatoare
- utila in tratamente de reabilitare si fizioterapie

Care sunt alternativele la infiltratiile intra-articulare?

- medicatie anti-inflamatoare pe cale orala
- fizioterapie, repaus si reabilitare

Care sunt consecintele predictibile ale acestei metode?

- disparitia sau imbunatatirea durerii si a inflamatiei
- imbunatatirea miscarii
- durere sau disconfort la nivelul zonei unde a fost realizata injectia in primele 48 ore.

Riscurile procedurii:

- durere/disconfort la nivelul locului unde a fost facuta injectia
- atrofie a tesutului adipos si hipopigmentare tegumentara
- inflamatia articulatiei ca urmare a substantei injectate
- infectia articulatiei
- cefalee, transpiratii profuze
- lesin
- calcificari la nivelul articulatiei
- pancreatita
- metroragie
- cresterea nivelului glicemiei la diabetici
- reactii alergice, anafilaxie (foarte rar).

Mecanismul de actiune al corticosteroidului include reducerea reactiei inflamatorii prin limitarea dilatatiei capilare si a permeabilitatii structurilor vasculare. Aceste componente restrictioneaza acumularea limfocitelor polimorfonucleare (PMN) si a macrofagelor, reducand eliberarea chininelor vasoactive. Inhiba de asemenea eliberarea enzimelor care ataca leziunea, distrugand nespecific si tesutul normal.

In plus, cercetarile recente arata ca actiunea corticosteroizilor implica si inhibarea eliberarii de acid arahidonic din fosfolipide, reducand in acest fel formarea prostaglandinelor, care contribuie la procesul inflamator. Medicul trebuie sa aprecieze importanta utilizarii infiltratiilor intra-articulare in zona lezata, tinand cont de faptul ca acul in sine ar putea produce drenaj si eliberarea presiunii, putand rupe mecanic tesutul fibros de la nivelul muschiului.

Infiltratiile pot fi facute si cu anestezie, in scopuri chirurgicale. Infiltratiile locale cu anestezic in cazul genunchiului sunt bine acceptate de catre pacienti si au efectul scontat.

Injectiile cu cortizon sunt utilizate in general pentru tratamentul durerii asociate cu afectiuni precum artrita. Tipurile de artrita care ar putea afecta genunchii sunt osteo-artrita, artrita reumatoida, artrita pzoriatrica.

Injectiile cu cortizon ar putea fi de asemenea utilizate pentru a tratata durerea de genunchi asociata cu afectiuni similare, precum LES (lupus eritematos sistemic) sau guta. Tendinita genunchiului ar putea de asemenea sa raspunda pozitiv la injectiile cu cortizon.

Infiltratia cu cortizon este folosita in mod obisnuit in afectiuni degenerative, dupa cum s-a exemplificat anterior. Foarte multi dintre pacientii cu probleme la nivelul genunchilor apeleaza la infiltratiile cu cortizon atunci cand celelalte metode de tratament au esuat. Cu toate acestea, cortizonul nu este potrivit in toate cazurile.

Cortizonul este un tip de steroid disponibil atat in forma injectabila cat si sub forma de comprimate. In timp ce foarte multe infectii destinate genunchilor sunt numite „injectii cu cortizon”, unele dintre acestea sunt din aceeasi clasa de steroid. Potrivit celor spuse de cei de la Mayo Clinic, cele mai multe injectii includ o combinatie de corticosteroizi precum cortizon si un anestezic local, ceea ce amelioreaza disconfortul pe parcursul injectarii.

O injectie cu cortizon ar putea ajuta la tratamentul durerii genunchiului care nu a raspuns la medicatie anti-inflamatorie administrata per os. Infiltratiile sunt considerate a fi o metoda invaziva, insa majoritatea pacientilor le prefera in detrimentul interventiei chirurgicale, totusi pentru unii dintre pacienti aceasta este doar o metoda de ameliora durerea atat timp cat este posibil pana la necesitatea interventiei chirurgicale.

Infiltratiile intra-articulare se folosesc si in cazul durerilor la nivelul coloanei vertebrale. in acest sens s-a realizat un studiu pe patruzeci si patru de pacienti cu dureri vertebrale non-radiculare timp de trei luni. Acestora li s-au facut infiltratii intra-articulare.

Rezultatul acestui studiu a aratat ca dupa o perioada de doi ani, la 81, 8% dintre pacienti s-a observat o imbunatatire la o ora de la procedura, 86, 3% au resimtit o imbunatatire dupa o saptamana iar 93, 3% au constatat o ameliorare a durerii dupa patru saptamani. Nu s-a constatat nicio complicatie majora pe parcursul studiului.

Data actualizare: 06-05-2013 | creare: 29-11-2012 | Vizite: 33443
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!