Rectoscopia

©

Autor:

Rectoscopia reprezinta procedura endoscopica prin care se vizualizeaza mucoasa si continutul rectului si a colonului sigmoid, adica a portiunii terminale a intestinului gros.

Rectoscopia este realizata de catre medicul gastro-enterolog cu specializare in endoscopie digestiva, pacientului la care se suspecteaza anomalii la nivelul rectului si regiunilor inconjuratoare. Aceste examinari sunt critice pentru diagnosticul si tratamentul corect.

Pregatirea pentru rectoscopie este usoara si necesita putin efort din partea pacientului pentru a preveni blocajul mental pe care acesta il poate avea in legatura cu aceasta metoda.

Este important ca medicul sa vorbeasca inainte de procedura cu pacientul, sa ii explice care sunt avantajele si riscurile acestei metode si de ce considera acesta ca este utila in cazul pacientului. Pacientul trebuie sa aiba incredere in medic, intrucat acesta stie exact ce are de facut. Utilitatea acestei metode este demonstrata in numeroase studii, aceata ajutand la diagnosticarea cancerului, a polipilor si tratarea neoplasmului daca este detectat in stadii incipiente.

Rectoscopia nu este o procedura dureroasa. Cea mai mare parte a pacientilor o fac fara anestezie sau sedative. Mai mult chiar, procedura dureaza doar cateva minute. In situatia in care pacientul resimte o durere cat de mica, acesta trebuie sa-i spuna medicului.

Care sunt indicatiile rectoscopiei?

- Dureri anorectale
- Hemoroizi
- Rectoragii
- Tulburari ale tranzitului intestinal instalate brusc

Care este pregatirea necesara inaintea rectoscopiei?

Pacientul nu trebuie sa manance deloc sau decat foarte putin inainte cu 12 ore de procedura, intrucat acest lucru ar putea impiedica vizionarea rectului din cauza acumularii de materii fecale. Inainte cu cateva ore de procedura pacientul nu trebuie sa manance deloc. Se efectueaza o clisma pentru curatarea zonei.

Cum decurge procedura in sine?

Pacientul va fi rugat sa se intinda in decubit lateral, cotul si genunchiul atingand masa. Exista si medicii care prefera decubitul lateral stang cu coapsele flectate, pentru ca acestia sa poata examina cu atentie atat zona interioara cat si pe cea exterioara.

Medicul va introduce un instrument lung si subtire (rectoscop) in canalul anal pe care il va impinge cu blandete. In acest punct, daca pacientul resimte orice durere, trebuie sa anunte medicul. Odata ce rectoscopul patrunde cu toata lungimea sa, se introduce un cablu cu fibra optica si camera viedo in lumen, acest lucru permitandu-i medicului sa vizualizeze rectul. In aproximativ cinci minute se finalizeaza procedura, medicul scoate intrumentele si informeaza pacientul asupra situatiei descoperite.

Ce este de facut dupa rectoscopie?

Aceasta procedura nu este dureroasa, asa cum s-a mentionat si anterior, insa pacientul ar putea necesita cateva minute pentru a-si reveni dupa interventie. Medicul va discuta cu pacientul despre ceea ce a vizualizat si despre eventualul tratament.

In general nu apar complicatii, decat minore si temporare. Daca insa apar complicatii care nu trec imediat, de genul sangerarilor anale, abceselor anale sau a durerilor abdominale, trebuie anuntat medicul.

Data actualizare: 23-06-2013 | creare: 04-03-2013 | Vizite: 43524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!